Tulin viettämään syyskuun viimeisen viikonlopun vanhempieni luokse yhdelle Lapin syrjäisistä sivukylistä. Tässä olohuoneen taaksepäin kallistuvassa nojatuolissa loikoillessani olen päätynyt tekemään erään olennaisen havainnon: ajatuksien hallitseminen on vaikeaa. Kehotus olla ajattelematta nahkatakkiin pukeutunutta itsensäpaljastajaa, jolla on joulukuusenkoriste kulkusissaan, ohjaa meitä ajattelemaan juurikin nahkatakkiin pukeutunutta itsensäpaljastajaa, jolla on joulukuusenkoriste kulkusissaan. Entäpä mitä tapahtuu, kun vietän rauhallista hetkeä, jolloin ei tarvitse keskittyä mihinkään tai ajatella yhtään mitään? Mielessäni vilisevät kaikki mahdolliset ajatukset aamupuurosta kastematojen kautta mattojen pesuun. Tämä on yhteensopiva havainto New Scientist -lehden väitteen kanssa, jonka mukaan ihminen voi ajatella jopa 70 000 ajatusta päivässä. Määrä kuulostaa hurjalta, mutta suurin osa ajatuksista on lähestulkoon samoja joka päivä. Päivittäisten ajatusten määrä herättää kaksi, noh, ajatusta.

Ensinnäkin pystyykö ihminen lopettamaan tai tietoisesti vähentämään ajattelua? Onko mahdollista estää ympäristöämme tai menneitä kokemuksiamme herättämästä minkäänlaisia ajatuksia? Edessäni pöydällä on tulostin, äitini lukulasit ja lukulamppu – ajattelen yliopistossa käytössäni ollutta tulostuskiintiötä, omia vanhoja silmälasejani ja sitä, että hehkulamppu kuumenee, kun se on päällä. Monet ajatukset ovat täysin turhia vailla minkäänlaista funktiota, ja silti niitä vain tulee mieleen jatkuvasti. Jos turhia ajatuksia saisi karsittua, olisiko todellisille oivalluksille enemmän tilaa?

Toiseksi onko ajatus teon edellytys? Sanotaan, että ajattelu vaikuttaa tekoihin, mutta onko mahdollista toimia tietoisesti ilman ajatusta? Onko mahdollista keittää aamukahvi ilman, että aamukahvin keittämistä ajattelee edes ohimennen?

Mitä tästä kaikesta oikein pitäisi ajatella?

 

    "Vahdi ajatuksiasi, niistä tulee sanoja. Vahdi sanojasi, niistä tulee tekoja. Vahdi tekojasi, niistä tulee tapoja. Vahdi tapojasi, niistä tulee luonne. Vahdi luonnettasi, siitä tulee kohtalosi."

    Filosofi Laozi (604-531 eKr.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen(at)gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018