Kirjoitukset avainsanalla konmari

Youtube tulvii haul-videoita, joissa tubettajat esittelevät jälleen kerran kuukauden hankintojaan: halpakaupasta on raijattu kotiin jos jonkin näköistä vaatetta ja tavaraa, joiden tieltä toisessa videossa kuskataan tavaraa kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen. Ja omatunto kiittää!

Mutta luonto ei. Maailma ei.

Sama pätee lukemattomiin blogeihin, joissa esitellään taas uusista (ehkä saaduista, ehkä ei - luonnon kannalta sillä ei ole merkitystä) vaatteista koottua asukokonaisuutta. Oli tekstin aihe mikä tahansa, usein OOTD-postaukset sisältävät kymmeniä kuvia bloggaajasta ja linkkejä nettikauppoihin. Poikkeuksia tietysti on, raikkaana tuulahduksena esimerkiksi Tyhjä ajatus -blogin Saranda, joka koostaa raikkaita kokonaisuuksia vaatekaappinsa olemassaolevasta sisällöstä.

Vaikka totta kai on hyvä, että itselle tarpeettomat mutta käyttökelpoiset esineet löytävät uuden kodin, ei kierrätystä voi pitää keinona raivata tilaa uusille ostoksille - kierrätyskulttuuri kun ei millään tavalla nollaa kulutuskulttuurin ympäristövaikutuksia.

Kuinkakohan moni konmaritti vaatekaappinsa ja kyllästi sen kuukauden päästä käytännössä samalla tavaralla? Kun kapselivaatekaappi ei nyt ollutkaan se oma juttu.

Ei siinä ole mitään vikaa, jos tavaraa löytyy, vaikka minimalismi taitaakin olla muodissa. Ongelma löytyy siitä, kuinka usein se tavara vaihtuu tai määrä kasvaa. Itseltänikin löytyy monen monta vaatekappaletta, tämän vuoden puolella olen tainnut kuitenkin ostaa vain toppahousut - sellaisia kun ei ennestään ollut.

Sillä ei ole väliä, kuinka monet housut kaapissasi on juuri nyt, vaan sillä, kuinka monet sen kautta kulkevat elämäsi aikana. Ei paitojen pieni määrä tee ihmisestä ekologisempaa vaan se, kuinka usein vaatevarasto kasvaa tai vaihtuu. On hienoa, jos alkaa panostaa vaateostoksissaan halpaketjuja ekologisempaan ja kestävämpään, mutta jos käyttöaika ei yhtään pitene yhtä sesonkia pidemmäksi, on turha ryhtyä leijumaan.

Siinä on vissi ero, onko jokin teko oikeasti ekoa vai pelkkää viherpesua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Juuri näin! Erittäinkin aiheellinen, ajankohtainen ja realistinen kirjoitus! Vielä kun tämä asia sisäistettäisiin niin, että sen mukaisesti alettaisiin myös toimia. Se on ainoa keino millä rakas maapallomme saadaan jotenkin pelastettua <3

MinjaH
Liittynyt7.11.2017

Kiitos kivasta kommentista!

Kulutuksen vähentämistä olisi useimpien myös äärimmäisen helppoa toteuttaa käytännössä - kunhan jättäisi ostamatta suurimman osan turhista asioista. Kovin paljon helpompaa ei voi olla vaikuttaminen olla kuin tekemättä jättämistä :D Toki joka puolelta toitotetaan, että joko kansantalous tai oma elämä kaatuu, jos ei pistä rahaa jatkuvasti palamaan: jokainen voi kuitenkin päättää, kuunteleeko näitä ääniä vai ei...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa