Kirjoitukset avainsanalla realismi

Me elämme unelmaköyhää elämää. Älkää käsittäkö väärin, toki meitä kehotetaan tavoittelemaan unelmiamme ja tekemään töitä niiden eteem, mutta vain tiukkojen raamien sisällä. Suuresta muutoksesta ei kannata puhua, koska mihinkäs nyt yksi ihminen pystyisi, hölmö.

Aikoinaan luin kolumnin, jossa kerrottiin 60-luvun haavetulevaisuudesta. Yksi puhui lyhyistä työpäivistä, toinen keinottelulta turvatusta perustoimeentulosta. Suurista unelmista, joissa yhteiskuntamme oli kaikille parempi paikka elää. Rakennemuutoksista, joiden kautta kaikki voisivat toteuttaa itseään joutumatta ahdistumaan perustarpeiden täyttymisestä.


Mikään näistä unelmista ei toteutunut, eikä niistä enää saa oikeastaan edes puhua. Nykyisin puhumme vain rahasta ja töistä. Unelmat saavat olla hillityn hallittuja urahaaveita, harmaita, yksilöllisiä ja itsekeskeisiä. Turha haaveksia suurista yhteiskunnallisista muutoksista, olehan nyt realisti, katso vaikka tätä tilastokäppyrää ja mene töihin.

Totta kai on hyvä olla realistinen. Totuuden kieltäminen kun harvemmin päättyy hyvin. Olemassa on kuitenkin positiivista realismia ja negatiivista realismia: kaikki lähtee siitä, että tunnistaa ja tunnustaa todellisuuden.  Ratkaisevaa on kuitenkin se, näkeekö siinä uhkia vai mahdollisuuksia.

Negatiivinen realisti näkee todellisuudessa vain uhkia, vaaroja, pelkoa, ja siksi turvautuu pysyvyyteen ja toimettomuuteen: the devil that you know, ja niin edelleen. Hän pelkää muutosta, erilaisuutta, oman asemansa järkkymistä, etuoikeuksiensa menettämistä. Sitä, että hän heräisi jonain aamuna vieraasta maailmasta. Siksi hän ei tahdo muidenkaan unelmoivan, sillä toisten unelmat voivat muuttaa vastustajiensakin maailmaa. Tällä hetkellä elämme näiden negatiivisten realistien unelmamaailmassa: sanot vain, että siihen ei ole varaa, se on mahdotonta, ihmiset eivät kuitenkaan. Hylkää unelmasi, sillä maailma ei usko siihen.

Älä usko unelmaasi, sillä minä en enää edes muista omaani. 

Kaikki suuri alkaa kuitenkin mahdottomasta unelmasta. Kaikki uskomaton siitä, että uskallamme unelmoida paremmasta kaikille eikä vain minulle. Maailma muuttuu siksi, että positiivinen ihminen näkee maailmassamme mahdollisuuden parempaan, ihmisten sisällä hyvyyden siemenen. Maailma muuttuu siksi, että joku uskaltaa unelmoida ja hypätä tuntemattomaan. Tuttu voi olla turvallinen, mutta vieras voi olla parempi.

Human salvation lies in the hands of the creatively maladjusted. -Martin Luther King Jr.
 

 

Sanonnan "ihmeet tapahtuvat mukavuusalueen ulkopuolella" ei tarvitse olla totta ainoastaan kuntosalilla.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Hattivatti lainehilla

Tänään minä opin lentämään, ja jollen, niin sitten harjoittelen koko päivän. Tai sit vaan koetan suoriutua työpäivän loppuun asti. Sun blogiasi on kiva lukea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa