Kirjoitukset avainsanalla kestävyys

Youtube tulvii haul-videoita, joissa tubettajat esittelevät jälleen kerran kuukauden hankintojaan: halpakaupasta on raijattu kotiin jos jonkin näköistä vaatetta ja tavaraa, joiden tieltä toisessa videossa kuskataan tavaraa kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen. Ja omatunto kiittää!

Mutta luonto ei. Maailma ei.

Sama pätee lukemattomiin blogeihin, joissa esitellään taas uusista (ehkä saaduista, ehkä ei - luonnon kannalta sillä ei ole merkitystä) vaatteista koottua asukokonaisuutta. Oli tekstin aihe mikä tahansa, usein OOTD-postaukset sisältävät kymmeniä kuvia bloggaajasta ja linkkejä nettikauppoihin. Poikkeuksia tietysti on, raikkaana tuulahduksena esimerkiksi Tyhjä ajatus -blogin Saranda, joka koostaa raikkaita kokonaisuuksia vaatekaappinsa olemassaolevasta sisällöstä.

Vaikka totta kai on hyvä, että itselle tarpeettomat mutta käyttökelpoiset esineet löytävät uuden kodin, ei kierrätystä voi pitää keinona raivata tilaa uusille ostoksille - kierrätyskulttuuri kun ei millään tavalla nollaa kulutuskulttuurin ympäristövaikutuksia.

Kuinkakohan moni konmaritti vaatekaappinsa ja kyllästi sen kuukauden päästä käytännössä samalla tavaralla? Kun kapselivaatekaappi ei nyt ollutkaan se oma juttu.

Ei siinä ole mitään vikaa, jos tavaraa löytyy, vaikka minimalismi taitaakin olla muodissa. Ongelma löytyy siitä, kuinka usein se tavara vaihtuu tai määrä kasvaa. Itseltänikin löytyy monen monta vaatekappaletta, tämän vuoden puolella olen tainnut kuitenkin ostaa vain toppahousut - sellaisia kun ei ennestään ollut.

Sillä ei ole väliä, kuinka monet housut kaapissasi on juuri nyt, vaan sillä, kuinka monet sen kautta kulkevat elämäsi aikana. Ei paitojen pieni määrä tee ihmisestä ekologisempaa vaan se, kuinka usein vaatevarasto kasvaa tai vaihtuu. On hienoa, jos alkaa panostaa vaateostoksissaan halpaketjuja ekologisempaan ja kestävämpään, mutta jos käyttöaika ei yhtään pitene yhtä sesonkia pidemmäksi, on turha ryhtyä leijumaan.

Siinä on vissi ero, onko jokin teko oikeasti ekoa vai pelkkää viherpesua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Lottas Liv
Liittynyt21.9.2017

Juuri näin! Erittäinkin aiheellinen, ajankohtainen ja realistinen kirjoitus! Vielä kun tämä asia sisäistettäisiin niin, että sen mukaisesti alettaisiin myös toimia. Se on ainoa keino millä rakas maapallomme saadaan jotenkin pelastettua <3

MinjaH
Liittynyt7.11.2017

Kiitos kivasta kommentista!

Kulutuksen vähentämistä olisi useimpien myös äärimmäisen helppoa toteuttaa käytännössä - kunhan jättäisi ostamatta suurimman osan turhista asioista. Kovin paljon helpompaa ei voi olla vaikuttaminen olla kuin tekemättä jättämistä :D Toki joka puolelta toitotetaan, että joko kansantalous tai oma elämä kaatuu, jos ei pistä rahaa jatkuvasti palamaan: jokainen voi kuitenkin päättää, kuunteleeko näitä ääniä vai ei...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New year, new you, lukee tällä hetkellä joka lehdessä ja nettisivulla. Uusi vuosi on kuuluisasti sitä muutoksen, päätösten ja parempien aikeiden aikaa, kun kaikki lupaavat muuttua paremmiksi, uusiksi ihmisiksi.

Mutta entä kun vanhassa ei oikeastaan ole mitään vikaa? En halua olla uusi minä, vaan parempi versio vanhasta minästä. Haluan olla sellainen minä, joka itse asiassa tekee ne kaikki asiat, mitä olen aina halunnut tehdä ja sanoo tekevänsä - en sellainen minä, joka jättää asiat tekemättä, koska epäilee itseään liiaksi. Haluan olla rohkea, sinnikäs ja aina vaan uudelleen yrittävä. Haluan olla sellainen minä, joka elää elämäänsä tavalla, josta on ylpeä ja jonka jälki maailmassa on plus- eikä miinusmerkkinen. 

Haluan olla kuin pieni minä, joka opetteli ajamaan pyörää yhden iltapäivän aikana kaatuen monesti, mutta noussen ylös vielä useammin. Sellainen oikea minä, ilman krumeluureja ja jatkuvaa omien kykyjen epäilyjä. Sellainen, joka todella uskoi itseensä, aatteisiinsa ja ajatuksiinsa. Siksi minäkin teen uuden vuoden lupauksia: ollakseni aito, oikea, vanha minä. 

Tässä siis minun uuden vuoden lupaukseni ja tavoitteeni:

  • Kirjoitan tähän blogiin säännöllisesti, vähintään kerran viikossa ennalta päätettynä päivänä.
  • Olen rohkea, sanon mielipiteeni ja puolustan oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Hyvien ihmisten hiljaisuus rapauttaa kaiken hyvän perustan.
  • Muodostan rutiinin ja noudatan sitä, sillä se auttaa pitämään asiat ja itseni järjestyksessä - vaikka kuinka inhoankin kaavoihin kangistumista ja joustamattomuutta.
  • Teen ruokaostokset suunnitelmallisesti, vähennän hävikkiä entisestään ja tähtään entistä enemmän kasviperäiseen ruokavalioon.
  • Olen tuotteliaampi ja tehokas niinä hetkinä, kun hoidan asioita, työskentelen tai kirjoitan. Siten voin olla entistä paremmin läsnä muulloin. 

Ja viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähimpänä:

  • Keskityn olennaiseen. Nautin nykyhetkestä, olen läsnä ja kiitollinen. Huomiselle kannattaa suunnitella, mutta sille ei kannata elää. 

 

 

Kommentit (0)

Ei sillä, ettäkö elämäni olisi jotenkin valheellista nykyiselläänkään.

Tiedän jo tekeväni parhaani mukaan valintoja, jotka kuvastavat minua ja aitoja toiveitani. Tarkoitus on kuitenkin karsia pois loputkin asiat, jotka eivät todella ole minun valintojani vaan ympäristön paineesta tehtyjä, tarpeiksi naamioituja kertakäyttöhaluja. Nämä ovat sitä turhaa kulutusta, kestämättömiä, turhauttavia ja tyytymättömyyttä ruokkivia.

Mitkä sitten ovat ne asiat, jotka oikeasti haluan elämääni ja joita haluan tavoillani edistää, mitkä puolestaan tuovat muassaan vain lisää vaivaa, harmia ja kateuttakin? Sen haluan itselleni selvittää entistä tarkemmin. Jos jotain, niin äitiys on vain auttanut karsimaan ajankäytöstäni pois asioita, jotka eivät ole minulle oikeasti tärkeitä, vaikka niin olen joskus voinut kuvitellakin. Kun aikaa on hyvin rajallisesti, käy hyvin selväksi, mihin sen maagisen oman aikani haluan käyttää.

Tavallaan tässä blogissa on kyse myös siitä, kuinka saada halvalla hyvä elämä: kuinka pienellä kulutuksella, kotiäitibudjetilla ja kestävillä valinnoilla voi luoda itselleen elämän, jossa on tyytyväinen, josta ei puutu mitään ja josta voi nauttia hyvällä ekologisella omallatunnolla.

Kommentit (0)

Seuraa