Kuva: Pixabay

En ole koskaan ymmärtänyt sitä keskustelua, jossa yksityinen palvelu nostetaan jotenkin automaattisesti julkisen palvelun yläpuolelle. Miksi palvelu parantuisi sillä, että se pyritään tekemään mahdollisimman halvalla? Yrityksen ensisijainen tehtävähän on tuottaa omistajilleen voittoa. Sekin tiedetään, että yksityisen puolen palkat hoivapalveluissa usein häviävät julkisen puolen palkoille. Tämä tuskin motivoi työntekijöitä, varsinkin, jos johto yrittää kaiken aikaa säästää työhyvinvoinnin kustannuksella.

Oliko siis yllätys, että yksityistämiskehitys ei ole johtanut parempiin palveluihin? Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger ilmaisi hämmästelevänsä tässä julkisessa keskustelussa vain sitä, että "on yllätys, että tämä on ollut yllätys" (lue hänen näkemyksiään esimerkiksi täältä tai täältä).

Valinnanvapauden kaapuun puettu yksityistäminen ei sovi hoivapalveluihin. Enkä minä ainakaan jaksa innostua valitsemaan yhtää enempää. En halua valita jokaikistä palvelua, jota tulen elämässäni tarvitsemaan - varsinkaan enää siinä vaiheessa, kun en osaa tai jaksa pitää puoliani.

Haluan luottaa siihen, että jotkut valinnat tehdään minun puolestani, ja ne valinnat tehdään viisaasti. Minulle riittää oikein hyvin, että saan valita kaupassa mieleisen leivän ja kahvin. On myös hienoa, että olen pystynyt pitkälti itse valitsemaan ammattini ja harrastukseni.

Keskustelu valinnanvapaudesta ei saa sokaista ihmisiä näkemästä, millä arvoilla tässä oikeasti pelataan. Kaikki ei saa olla kaupan. Vanhuksen kakkavaipan vaihdolle ei tule laittaa hintalappua.

Nunu

Kommentit (4)

Vierailija
5/4 | 

Olen kanssasi samaa mieltä.Kirjoittamistasi kannanotoista. Toivon että en koskaan joutuisi kenenkään hoidettavaksi. En yleiselle enkä yksityiselle puolelle. On noin tämän hetken suunnitelmat ihan karmaisevia.

Nunu
Liittynyt4.11.2015
6/4 | 

😢 . Aika moni toivoo näin, ja niinhän sen ei pitäisi olla.

Forthelove
7/4 | 

Toivottavasti voin eläköityä Keniassa. Aivan samaa mieltä. Fuck kilpailutus. Fuck yksityinen vs kunnallinen. Inhimillisyys on se, mitä tarvitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram