Kirjoitukset avainsanalla kirjat

Ajattelin vinkata teille muutamaa viime aikoina lukemaani tuoretta kirjaa. Laitoin pienet tekstinäytteet mukaan postaukseen ja suositukseni siitä, kenelle kirja voisi sopia.

 

PAULIINA VANHATALO: KESKIVAIKEA VUOSI

Kohtauksen voisi kirjoittaa tragedian huipentumaksi, hetkeksi joka arkipäiväisyydessään ja lannistavuudessaan katkaisee kamelin selän: Kirjailija on saapunut kuntoutuskurssille toipumaan masennuksestaan.
Hänelle annetaan tehtäväksi rakentaa aarrekartta aikakauslehtien kuvista ja otsikoista. Aarrekartan tarkoitus on motivoida, tehdät unelmat näkyviksi, antaa suuntaa.
Materiaaliksi annetut lehtikasat on käyty läpi ennenkin. Edeltävät kuntoutujaryhmät ovat jo leikelleet lehtiä, poimineet itselleen parhaat kuvat, parhaat otsikot, parhaat haaveet.
Hän leikkelee silti, hyödyntää sitä mikä on jäänyt jäljelle.
Sitten hän avaa erään lehden kulttuurisivun, löytää teoksensa lyttäyksen.
Voiko alemmaksi päätyä?

Kenelle ja mihin tilanteeseen suosittelen? Vanhatalon kirja on omaelämäkerrallinen kirja, jossa pääsee seuraamaan keskivaikeaan masennukseen sairastuneen kirjalijan vuodenkiertoa. Voisi kuvitella, että kirja on aiheen vuoksi raskasta luettavaa, mutta oikeastaan se on aika kepeä - tai sanottaisiinko, että siinä on elämän kaikki puolet. Kirjasta voi saada vertaistukea niin masennusta sairastavat kuin introvertit äiditkin ja aivan varmasti myös näiden puolisot! Mielestäni kirjaan sisältyy myös sanoma itsensä hyväksymisestä ja elämän järjestämisestä niin, että se sopii omaan pirtaan.

 

********

 

PIRKKO SAISIO: MIES, JA HÄNEN ASIANSA

- Itse se on tehtävä, sanoo rouva Perinnepurjelaiva ja nousee hankalasti tuolista, niin kuin hänen ikäisensä ja kokoisensa naiset tuolista nousevat. - Itse itsensä on ihmisen koottava, pienistä palasista, ei auta. Joskus on mentävä sinne savisille rannoille asti, että löytyvät, palaset ja kaikki. Aika ajoin on jokaisen mentävä, ja aina yksin. Ei siinä auta klinikat eikä kapselit, ei viina eikä viihde. Eikä minkäänlaiset hengelliset helppoheikit. Itse ja yksin on ihmisen upottava, ja vasta sitten saa ruveta nousemaan, kun jalat ensimmäisen kerran ottavat pohjaan. Jos siitä vielä pintaan pääsee, sitten kaikki on hyvin. Jos ei pääse, niin aika hyvin ovat asiat silloinkin. Mutta jos ihminen ei sitä retkeä tee, ei edes yhtä kertaa elämänsä aikana käy pohjassa kääntymässä, jää ihminen itselleen tuntemattomaksi. Silloin, ja vasta silloin, on ihminen hukassa.

Kenelle ja mihin tilanteeseen suosittelen? Saision kirjat ovat taattua laatua ja niin on tämäkin. Kirjassa seurataan viikon verran erään miehen elämää, mutta paljon ehtii siinäkin ajassa tapahtua. Saision kieli on tarkkaa, mutta samalla jouhevasti etenevää. Itse tarina on mielenkiintoinen, jopa jännittävä ja pitää lukijan otteessaan loppuun saakka.

 

********

 

LORI NELSON SPIELMAN: KYMMENEN UNELMAANI

Jokin kiinnittää katseeni samassa paikassa, josta löysin samppanjan. Mikä pilkistää mokkaloafereiden takaa? Kurotan ottamaan sen. Se on ohut kirja, jossa on kuluneet ja halkeilleet punaiset nahkakannet - luultavasti päiväkirja. Sen ympärillä on haalistunut keltainen nauha, ja sydämenmuotoisessa pakettikortissa lukee: Rakas Brett, lue tämä vasta kun olet voimissasi. Kohota tänään malja meille. Olimme melkoinen kaksikko. Rakkaudella, äiti.
Sivelen sormellani käsin kirjoitettua viestiä. Äidin käsiala ei ollut kovin sievää, vaikka kauniilta ihmiseltä olisi odottanut kauniita kirjaimia. Kurkkuani kuristaa. Äiti vakuutti, että kaikki päättyisi onnellisesti, mutta silti hän aavisti että jonain päivänä tarvitsisin lohdutusta. Hän säästi tätä päivää varten samppanjansa ja antoi huomiseksi välähdyksen omista ajatuksistaan ja pohdinnoistaan.

Kenelle ja mihin tilanteeseen suosittelen? Tässä on sopivan kevyttä, mutta hyvin kirjoitettua kesälukemista haaveilijalle. Kirja voi saada omat jumiutuneet ajatukset liikkeelle ja muistutella unelmista, joita voisi toteuttaa.

 

********

 

+ 1 

 

HANNE VALTARI & SATU RÄMÖ: UNELMAHOMMISSA. TEE ITSELLESI TYÖ SIITÄ MISTÄ PIDÄT
Tätä bonuskirjaa en ole vielä lukenut (ks. postaukseni aiheesta täällä).

Kenelle ja mihin tilanteeseen suosittelen? Minulle nyt ainakin!

 

Nunu

Kommentit (0)

Toivoin joulupukilta tänäkin vuonna kirjaa. Sain toivomani eli Helmi Kekkosen Vieraat.

Jos olisin kirjailija, haluaisin kirjoittaa tällaisen kirjan. Jos olisin lukija, haluaisin lukea tällaisen kirjan.

Tämä kirja on niin kaunis. Jo kirjan kansi on kaunis. Teksti on kaunista, tarina on kaunis. Alku on kaunis ja loppu on kaunis.

Tykkään kielestä, joka ei konstaile. Joka on yksinkertaisuudessaan kuin runoutta, niin että teksti melkein tanssii. Parhaimmillaan tekstissä ei ole mitään turhaa, vain ihmiseloa paljaimmillaan. Ikään kuin tekstistä olisi raaputeltu ydin esille.

Tämä kirja kertoo vanhemmuudesta, ihmisen kokoisista unelmista, irti päästämisestä ja siitä, että on rehellinen itselleen.

Muista tämä asia, ihminen ja lause, muista aina kysyä ja kuunnella.
Ole varovainen ja rajaton yhtä aikaa, ole läsnä silloin kun olet paikalla, se on kaikista tärkeintä, ei, kaikista tärkeintä on rakkaus ja teot, ole reilu ja avarakatseinen, on olemassa kokonainen maailma sinua varten.
Ole rauhassa, ole vain, aina. 
Sinä tulit tänne syystä, tulit vaikka kukaan ei enää uskonut sen olevan mahdollista.

(Helmi Kekkonen: Vieraat)

 

Nunu

Kommentit (0)

Olet varmasti jo kuullut Mindfulnessistä ja sen hyödyistä ihmisen hyvinvointiin?

Yksi helpoimpia keinoja harrastaa tietoista läsnäoloa on pysähtyminen kahvikupposen äärelle. Tässä pienessä ja söpössä mintunvihreässä kirjassa on 50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta, joista yksi on nimeltänsä "Nauti kahvin tuoksusta". 

Siispä ei muuta kuin nauttimaan! Tarkoituksena on kiinnittää huomiota arkisiin nautinnon hetkiin pysähtymällä havainnoimaan niitä kaikilla asteilla. Ja muistin virkistykseksi on varmaan syytä luetella aistit vielä kertaalleen: näkö, haju, maku, tunto ja kuulo.

Tuon kauniin keraamisen kahvikupposen on muuten tehnyt eräs unohdettu keramiikkataitelija, siis minä! Äitini löysi kesällä jostakin varaston perimmäisestä nurkasta (miten ne sinne olivat menneet???!) yläkouluikäisenä tekemääni keramiikkaa. Siellä oli kaikenlaista törppöä ja törpönnäköistä tavaraa. Nämä kahvikupposet ovat sentään aika kivat, sopivasti vinksahtaneet niin kuin tekijänsäkin. Vähän jännitti, että pitääkö kuppi tosiaan kahvit sisällään, mutta pitihän se!

Tiesithän, että keramiikka on tehnyt comebackin keittiökattaukseen ja sisustukseen laajemminkin?

 

Nunu (ajan hermolla jo 90-luvulla)

 

 

Kommentit (0)

Tavaroiden karsimisprojektini ei ole sujunut Konmarin oppien mukaan tai mitenkään muutenkaan, jos aivan rehellisiä ollaan. No mutta, keväthän on hyvää aikaa raivata tilaa kotiin, joten tuumasta toimeen! 

Konmari-opuksessa tökki tavaroille puhumisen lisäksi se, että käyttökelpoista tavaraa kannustetaan heittämään suinpäin roskikseen. Joko Japanissa ei kierrätetä yhtä innokkaasti kuin Suomessa tai sitten taustalla on suurempi juoni. Ehkä tarkoitus onkin, että tavaran pois heittämisestä tulee niin paha olo, että jatkossa sitä ei halua enää tehdä. Näin ihminen ei palaisi enää entiseen ja pidättäytyisi jatkossa hamstrauksesta. 

Oli miten oli, itse en pysty heittämään käyttökelpoista tavaraa roskikseen. Siksipä järjestän kierrätysarvonnan lukijoilleni! Arvon teille neljä kirjaani, jotka haluaisivat muuttaa uuteen kotiin. Valitsin arvontaan sellaisia kirjoja, joiden uskon kiinnostavan lukijoitani ja, jotka mahtuvat tulemaan postilaatikosta kirjekuoressa (eli ovat kohtuukokoisia pokkareita). 

 

1. Kerjäläistyttö

Alice Munro on palkittu elämäntyöstään kirjallisuuden Nobelilla vuonna 2013. Tämän kirjan teemana ovat lähtökohtien merkitykset ihmiselämälle.

 

2. Ekovuosi Manhattanilla


Nimestään huolimatta tässä kirjassa puhutaan muustakin kuin ekoilusta, muun muassa elämän hiljentämisestä ja yksinkertaistamisesta.

 

3. New York -opas

Toivon, että tämä kirja löytäisi jonkun sellaisen luo, joka on lähtemässä New Yorkiin! Nyt moni miettii varmaan, että minkä vuoden painos kyseinen kirja on... Niin mietin minäkin, koska en löydä vuosilukua kirjasta näin äkkiseltään. Tämä on joka tapauksessa ostettu vuonna 2008. Nähtävyydet tuskin ovat vaihtaneet New Yorkissa paikkaansa, mutta voihan se olla, että jotkut ravintolat tai baarit ovat kirjan julkaisemisen jälkeen lopettaneet toimintansa. Mutta kyllä tämän opuksen avulla pysyy edelleen ns. kartalla New Yorkissa!
 

4. Elämänilon kirja

Tämä on aikamoinen hihhulikirja, mutta ei kai se ole haitaksi! Kenties olet tämän kirjan seuraava omistaja, jos sinua ei häiritse kirjan takakannen teksti: "Sisimmissämme asustava ilon lintu ei koskaan lakkaa laulamasta, me vain lakkaamme kuuntelemasta".

 

Voit osallistua arvontaan jättämällä kommentin tähän postaukseen. Kerro kommentissa, mitä kirjaa halajat omaa kevättäsi sulostuttumaan. Erillisillä kommenteilla voit osallistua vaikka kaikkien kirjojen arvontaan. Muistathan laittaa sähköpostisoitteesi kommentin yhteyteen sille varatulle paikalle, jotta saan sinuun yhteyden, mikäli arpaonni osuu kohdalle.

Osallistumisaika päättyy vappuaattona puoliltaöin ja arvonta suoritetaan Aulis Gerlanderin sääntöjä noudattaen vappupäivänä. Arvonnan voittajat julkaistaan blogissa 2.5.2016. Onnea arvontaan!

 

Nunu

ps. Mikäli arvonta on menestys (mikä tarkoittaa, että kirjat löytävät uuden kodin), järjestän jatkossa mielelläni muitakin kierrätysarvontoja. 

Kommentit (12)

Fortheloveofla

New York -opas ( taidat omata sähköposti osoitteeni) "Im in a New York State of mind" Billy Joel

Salme

Jos vaikka aloittaisi ekoilun, niin sitten se Eko vuosi Manhattanilla. Eikä iloa ainakaan liikaa ole, joten vähän se Elämänilo kirjakin kiinnostaisi.

Marja-Liisa

New York kartta ja opas. Tää on meillä haaveissa, ekana pitkänä lentomatkana. Mukana arvonnassa.

Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitää iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram