Nyt kun oman lapsen vauva-ajasta on jo hetki kulunut, pystyn jo analysoimaan tuon vuoden fiiliksiä. Vaikka olin nähnyt vauva-arkea monen monta kertaa hyvin läheltä, se vyöryi päälleni tuntemattomana ja hallitsemattomana. Overwhelming on se sana, joka kuvaa fiilistäni tuosta ajasta kaikkein parhaiten. Sille ei tunnu olevan täydellistä suomenkielistä sanaa, mutta se käännetään tarkoittamaan ylitsepursuavaa, ylivoimaista ja musertavaa. Jo synnytyssairaalassa ajattelin, että overwhelming on keksitty tarkoittamaan juuri tätä fiilistä. Suomennoksesta huolimatta en ajattele, että se on suoranaisesti negatiivinen sana, vaan se on jotain niin s u u r t a ja niin p a l j o n, että se tulee yli äyräiden ja kaikkien rajojen.

Vauva-aika on täynnä ristiriitaisuuksia. Kaikki päivät tuntuvat toistavan itseään ja olevan keskenään hyvin samanlaisia, mutta siltikin arki on täysin ennalta-arvaamatonta, poukkoilevaa ja summittaista. Tuntuu, että ei saa mitään tehdyksi, vaikka tekee enemmän kuin koskaan aiemmin. Että kukaan ei tarvitse enää, vaikka yksi tarvitsee kaiken aikaa. Tuntuu, että käsissä on kaikki maailman aika, mutta ei ehdi siihen mukaan. Ja vaikka ei saa olla ikinä yksin, voi tuntea itsensä maailman yksinäisimmäksi ihmiseksi.

Näitä fiiliksiä on varmaan aikalailla kaikilla tuoreilla äideilllä, vaikka en tiennyt sitä silloin. Olisin kaivannut kipeästi vertaistukea muilta ensimmäisen lapsen saaneilta äideiltä, mutta heitä ei ollut lähettyvilläni. Tai olihan heitä, mutta sitäkään en tiennyt vielä silloin. Olin yksin ja yksinäinen ylitsepursuavalta tuntuvan äitiyteni kanssa.

Miksi kerron tämän kaiken? Jotta sinä tietäisit.

 

Nunu

 

Kommentit (2)

Ulla

ylenpalttinen sopii mielestäni aika hyvin käännökseksi! Kielitoimiston sanakirja: 'tavaton, yletön, suunnaton, liiallinen, kohtuuton, ylenmääräinen'.

Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram