Ainahan se on mielessä - onnellisuus nimittäin. Itse ainakin tunnun etsivän sitä joka paikasta ja ajattelevani, että se on jonkinlainen elämän tarkoitus.

Näin ei pitäisi olla. Niin kirjoitti taannoin filosofi ja onnellisuuten perehtynyt tutkija Frank Martela Helsingin Sanomien kolumnissaan (lue täältä). Hänen mukaansa onnellisuus on hyvä kokemus, mutta huono päämäärä. Onnellisuuteen "pakkomielteisesti" suhtautuvat ovat muita todennäköisemmin masentuneita, mutta myös yksinäisiä. Oman napanöyhtän kaivelu (jota siis onnellisuuden tavoitteluksikin kutsutaan) ei siis viekään sinua vääjäämättä kohti paratiisimaista onnea vaan tekee sinusta kenties entistäkin tyytymättömämmän.

Onnellisuus on hyvä kokemus, mutta huono päämäärä (Frank Martela)

Mitä sitten pitäisi tehdä? Paitsi olla tavoittelematta onnellisuutta? Martela neuvoo etsimään tapoja toteuttaa itseään ja tekemään itsestään merkityksellinen toisille ihmisille. Sivutuotteena voit kokea onnellisuutta.

Tuntuu, että meidät on nykyaikana ohjelmoitu onnellisuuden tavoitteluun. Ikään kuin emme saisi levätä ennen kuin olemme saavuttaneet sen. Etsimme sitä kuka milläkin tavoin: meditoimalla, joogaamalla tai onnellisuusoppaita lukemalla. Todellisuudessa taitaakin käydä niin, että mitä enemmän sitä yritämme tavoittaa, sen kauemmaksi se meistä liukuu. Toki jos tykkäät joogata (kuten minä), asiassa ei ole ongelmaa. Silloin teet asioita, joista tykkäät. Onnellisuus tapahtuu sinulle todennäköisesti sen aikana.

 

Nunu

ps. Lue aiempi postaukseni onnellisuuden tavoittelusta täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (4)

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Kiitos Katriina kommentista! Itseäni taas inspiroi tuo Martelan kolumni ja halusin välittää niitä ajatuksia eteenpäin. Olenkin joskus aiemmin ajatellut, että olisi kiinnostava lukea hänen tekstejään enemmänkin. Nyt taidankin ostaa/lainata hänen kirjojaan. Uusin niistä taitaa olla Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja.

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Jotenkin vain unohtuu. Pitää yrittää muistuttaa itseä aina aika ajoin... <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram