Varmaan olette huomanneet mediassa pyörivän keskustelun siitä, kuinka koulutetut nuoret naiset uupuvat (jos et, lue esim. tästä).

Tunnistan monta tuttua asiaa tuosta Erja Yläjärven kirjoituksesta ja sitä ruokkineesta ruotsalaiskirjailija Lotta Lundbergin kolumnista. Olen itsekin kirjoittanut siitä, kuinka ”rajattomat” mahdollisuudet saavat aikaan sen, että haluaisi tehdä kaikkea. Kun kerran on niin etuoikeutettu, että elämässä on vaihtoehtoja mistä valita, tuntuu, että ne on hyödynnettävä. Jos vielä kokee kiinnostusta ja intoa moneen, soppa on valmis.

Totuus kuitenkin on, että kaikkea haluamaansa ei ehdi. On pakko priorisoida ja jättää asioita myös tekemättä – ainakin toistaiseksi. Tässä on vielä toivottavasti yli puolet elämää jäljellä, ehtiihän sitä sittenkin. En ole kolumnissa viitattu alle kolmekymppinen, mutta olen kyllä ollut sekin. Uuvuin työssä, jossa ilmapiiri oli saasteinen ja josta en saanut mitään irti, jossa en päässyt hyödyntämään osaamistani tai ominaisuuksiani. Kuihdun ja uuvuin nopeasti itsetunnottomaksi sopuliksi, jolta katosi into ja siinä samassa oma itse.

Onneksi tajusin, että voin muuttaa suuntaa. Nyt koen olevani minulle sopivassa työssä, josta saan energiaa (toki välillä työ väsyttää, mutta se kuuluu asiaan). Kun itsetunto on kasvanut, tuntuu kasvavan myös halu monenmoiseen. Tekisi mieli tehdä vaikka mitä! Saatankin kompastua juuri siihen. Vaihtoehtojen rajattomuus ja innostuksen hajaantuminen moniin eri juttuihin ei välttämättä olekaan pidemmän päälle hyväksi. Olen nyt lähempänä neljääkymppiä kuin kolmeakymppiä ja minulla on nyt myös lapsi. Valitettavasti omalla kohdallani haluamiset eivät ole loppuneet siihen, kun tulin äidiksi. Ja siis hyvä niin, en sitä haluaisikaan. Olen parempi äiti, kun saan toteuttaa itseäni muillakin tavoin. Aikaa on kuitenkin yhä vähemmän, joten kaikessa ei voi olla mukana.

Yläjärvi kirjoittaa Hesarin kolumnissa, että ”[J]otain pitää osata jossain vaiheessa myös jättää tekemättä. Se tulee monelle ilmeisenä yllätyksenä.” Yritän painaa tämän mieleeni. Ensin kuitenkin kirjoitan tämän blogitekstin, sillä tässä kuussa en ole kirjoittanut kuin pari postausta...

 

Nunu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Kiitos kommentista ja palautteesta Katriina! Nää on on tärkeitä juttuja kyllä, pitäisi vaan muistaa elää niin kuin "opettaa"...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram