Muutaman päivän nettikaupassa pyöriskelyn jälkeen kävin kokeilemassa tätä IvanaHelsingin ihanaa muumihamosta, ja mukaanhan se lähti! Näen tämän hameen näin talviaikaan vielä mustien sukkisten ja mustan poolopaidan kanssa. Ne tasoittavat sopivasti leikkisää kuosia. Kesällähän tämä sitten menee kaiken kanssa, esimerkiksi auringon seurana :) Nuo sukat lupaan kuitenkin jättää kotiin.

Olen joskus aiemminkin kirjoittanut siitä, että mielestäni muotiin ja pukeutumiseen pitää suhtautua rennosti ja ilolla. Tai siis, jos ylipäänsä haluaa ilmaista itseään pukeutumisella, niin sitä ei kannata ottaa niin vakavasti. Ymmärrän kyllä, että monelle muoti on aivan yhdentekevää ja he suuntaavat mielellään huomionsa muihin juttuihin. Itseäni muoti ja pukeutuminen on kiinnostanut pienestä asti. Haaveilin lapsena jopa muotisuunnittelijan ammatista ja piirtelin omia "luomuksia" lehtiöön. Taisin kuvitella itseni Forresterien muotitalon seuraavaksi tähtisuunnittelijaksi ;)

Muodilla on toki vakava yhteiskunnallinen puolensa. Muoti ei ole pikku asia vaan suuri teollisuuden ala, joka vaikuttaa myös niihin, jotka ajattelevat, että heitä se ei kosketa. Helsingin Sanomien lauantain liitteessä oli erittäin kiinnostava juttu muotiprofessori Timo Rissasesta (ks. täältä), joka opettaa kestävää muotia Parsonin kuuluisassa designkoulussa New Yorkissa. Rissasen mukaan muotiteollisuuden pitää muuttua, sillä vaatejätteen määrä on valtaisa ja tuotantoketjut ovat läpinäkymättömiä. Vaatteen ostajalle tämä tarkoittaa hintojen nousua. Kuten Rissanen sanoo, vaatteiden hinnat eivät ole koskaan maailman historiassa olleet näin alhaalla kuin nyt. 

Mediassa puhutaan jo melko paljon siitä, missä vaatteet tehdään (sekin on toki tärkeää), mutta unohdetaan muotiteollisuuden muut vaiheet. Made in Finland -merkki vaatteen niskassa ei kerro vielä sitä, missä kangas on valmistettu tai missä, kuka ja millä ehdoin esimerkiksi vaatteen puuvilla on kerätty. Vaatteen tuotantoketjuun osallistuvat tekijät ovat siis muitakin kuin ompelijoita. Valitettavasti myös muissa vaiheissa kuin vain vaatteen ompeluvaiheessa huonot työolot ja epäoikeudenmukainen palkkaus ovat yleisiä ongelmia. Tietoa vaatteen tuotantoprosessista on vaikea löytää vaatemerkkien sivuilta, vaikka vaatteen valmistusmaa usein ilmoitetaankin. 

"Vaatteista pitää tehdä niin hyviä, etteivät ihmiset halua luopua niistä koskaan", sanoo Rissanen. Siinä onkin hyvä missio (tuleville) vaatteiden tekijöille ja myös meille ostajille.

 

Nunu

Ps. Kyseinen muumihame on valmistettu Turkissa. Katso aiemmista postauksistani, mitkä suomalaiset vaatemerkit myös tekevät vaatteensa Suomessa (osa I tästä, osa II tästä ja osa III tästä)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram