Edellisessä postauksessa "Työt muuttuvat, muutummeko me niiden mukana?" kirjoitin muuttuvasta työelämästä. Nyt pohdin sitä, mihin suuntaan työntekijänä olisi syytä muuttua. Millaisia ominaisuuksia ja taitoja uudenlainen työelämä sitten vaatii?

 

Luovuus 

Elantonsa eteen joutuu todennäköisesti tekemään enemmän, tai ainakin useampia, töitä kuin vakkarieläkeikäduunipaikassa. On oltava kekseliäs. Olennaista on, että jonkun on oltava valmis maksamaan osaamisestamme tai tuotoksestamme (tai ainakin vaihtamaan se kahvipakettiin). Onko se kädentaito, onko se sirkushuveja kansalle vai onko se vaikka taito motivoida muita? Ja jos ei tunnu löytyvän tarpeeksi myytäväksi sopivaa osaamista, niin ehkä osan tuloista voi saada esimerkiksi huonetta, autoa tai ompelukonettaan vuokraamalla. Erilaiset yhteisölliset palvelut tulevat varmasti lisääntymään ja varmasti myös erilaiset kevytyrittäjyyden muodot.

 

Sosiaaliset taidot

Sosiaalisia taitoja on varmasti aina arvostettu työelämässä, mutta niiden arvo nousee todennäköisesti yhä tärkeämmäksi. On pakko verkostoitua, koska tapaamasi ihminen voi olla linkki seuraavaan työtehtävään. On annettava hyvä kuva itsestä silloinkin, kun ei jaksaisi, sillä sana leviää nopeasti. On kyettävä sopeutumaan erilaisiin työyhteisöihin ja tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. 

 

Nopeus ja joustavuus

Pirstaleiset ja projektimaiset työmarkkinat vaativat työntekijältä nopeutta omaksua uusia asioita ja kykyä päästä nopeasti uuten työhön kiinni. On ymmärrettävä, mitä projektin läpivieminen lyhyessä ajassa vaatii. On erotettava olennaiset asiat epäolennaisuuksista. Virheisiin ei välttämättä ole juuri varaa eikä perehdytyksestä välttämättä voi kuin haaveilla. Työelämä ei varmastikaan ole monen kohdalla sellaista, kun lapsena tai nuorena (aikuisena) sen luulimme olevan, tai millaisena se näyttäytyi omien vanhempien kautta. Ei se välttämättä ole huonompaa eikä parempaa, se on vain erilaista.

 

Nunu

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram