Tänä vuonna Suomi täyttää pyöreät 100 vuotta. Sen kunniaksi haluan heti vuoden alussa tehdä postauksen, jollaista olen itse kaivannut. Haluan kerätä tähän postaukseen vaatemerkkejä, joiden vaatteet tehdään Suomessa. Olethan tietoinen, että designed in Finland ei ole sama asia kuin made in Finland? Tätäkin postausta tehdessäni sain huomata, että jälkimmäisiä on melko vaikea löytää. Yhä useammat suomalaiset firmat teettävät vaatteensa halvemman työvoiman maissa, jotkut omien sanojensa mukaan "lähituotantona" Euroopassa, mutta suurin osa Aasiassa. Jotkut vaatemerkit tekevät osan vaatteistaan Suomessa ja osan ulkomailla.

Keskityn tässä postauksessa erityisesti merkkeihin, jotka valmistavat naistenvaatteita. Mikäli tiedät vaatemerkin, jonka pitäisi olla mukana postauksessa, vinkkaa siitä kommenttiboksiin! Tekisin mielelläni tälle postaukselle kakkososan. 

 

Kaino

Kaino-merkki tekee neulosvaatteita: neuloslegginsejä, ihania lapasia ja neulepaitoja. Vaatteet tehdään Satakunnan Köyliössä alusta loppuun saakka. Siellä sijaitsee myös Kaino-kauppa. Merkillä on myös verkkokauppa ja jälleenmyyjiä ympäri Suomea.

 

Muka va

Anna Mattelmäen ja Emilia Kiialaisen suunnittelemat trikoo- ja neulosvaatteet ommellaan Suomessa ja myös kankaat on tehty Suomessa. Mallisto  koostuu lähinnä yksinkertaisista paidoista, mekoista ja pipoista, jotka on tehty kestämään aikaa sekä muotokielensä että värityksensä ansiosta. Merkin lippulaivakauppa sijaitsee Tampereella, mutta merkkiä saa ostaa useilta jälleenmyyjiltä ja muutamista nettikaupoista, jotka voit katsoa täältä

 

Pura design

Pura on tamperelainen vaatemerkki, joka tekee klassisia neuleita ja asusteita. Merkkiä jälleenmyy Putiikki rannalla -kaupat, ja niitä voi ostaa myös netistä

 

Uhana

Uhana Design valmistaa valtaosan tuotteistaan Suomessa, mutta osan suomalaisomisteisella tehtaalla Portugalissa. Uhanan takana on suunnittelijakaksikko Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki. Merkki on tunnettu erityisesti digiprintatuista kukkakuvioiduista kankaistaan, mutta mallistossa on myös neuleita ja asusteita. Merkkiä voi ostaa nettikaupasta ja useilta jälleenmyyjiltä. 

 

Vietto

Minna Kaarnisen perustama Vietto valmistaa niin vaatteita kuin asusteitakin. Materiaaleja ovat ekologinen puuvilla, hamppu, bambu ja ylijäämämateriaali. Ihastuin erityisesti merkin S/S 2016-mallistoon, joten jääkäämme odottamaan uutta kevään ja kesän mallistoa. Merkkiä voi ostaa sen omasta nettikaupasta.

 

***

Kuten huomaatte, Suomessa tehtävät vaatteet ovat hyvin yksinkertaisia malleiltaan: niissä on käytännössä muutama sauma ommeltavaksi. Arvelen, että ihmiset alkavat olla kyllästyneitä kertakäyttökulttuuriin ja ovat tulevaisuudessa yhä valmiimpia maksamaan laadukkaista lähellä tuotetuista vaatteista. Todennäköisesti Suomessa tehtävien vaatteiden joukkoon mahtuisi siis uusia merkkejä useammilla saumoilla.

 

Nunu

Kommentit (4)

Vierailija
5/4 | 

Olipas hyvä aihe! Ja Suomessa valmistettujen vaatteiden ostaminen on paitsi järkevää rahankäyttöä, niin myös ympäristöystävällistä. Sitä paitsi, akryylivaatteet, joita kansainväliset ketjuliikkeet ovat täynnä, ovat käyttökelvottomia melkein viikossa - siitä seuraa saastetta ja turhaa luonnovarojen käyttöä, kun aina pitää hakea uusi yhä kiihyvässä "trendi"vaatteiden ostohuumassa. Valitettavasti vain myös katukuvassamme tämä näkyy siten, että nuoret naiset ovat toistensa kopioita, eikä edes hyvällä maulla tyylikkäästi pukeutuneita. Nuoret miehet myös. Tosin sekin on ikäkysymys, halutaan kuulua joukkoon.

Kohti suurta unelmaa siis - ja tässä aiheeseen liittyvä kiinnostava ja hyvä listaus Suomessa valmistetuista vaatteista:
http://kohtisuurtaunelmaa.blogspot.fi/2016/12/valmistettu-suomessa-lista...

Nunu
Liittynyt4.11.2015
6/4 | 

Näin justiinsa! Uskoisin, että muutaman vuosikymmenen päästä tulemme kauhistelemaan tätä aikaa, jolloin vaatteiden ja niiden tekijöiden arvostus on nollassa. Ja kiitos linkistä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram