Elokuu on hyvää aikaa valmistautua tulevaan laittamalla vaatekaappi kuntoon. Edellinen postaukseni vaatekaappini kunnosta saattoi järkyttää herkimpiä lukijoita, mutta tämä postaus antaa jo uskoa tulevaan.

Japanilainen ammattijärjestäjä Marie Kondo on kirjassaan KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika jakanut omat niksinsä tavaroiden karsimista ja minimalistisempaa elämää varten. Jos et ole vielä lukenut kirjaa, mutta haluat aloittaa vaatekaapin siivoamisen kanssani samaan aikaan, se onnistuu näitä vinkkejä seuraamalla. Kirjassahan siivotaan kyllä muutakin kuin vaatekaappi, mutta kuten KonMari neuvoo: vaatekaapista on hyvä aloittaa. Siispä teemme niin.

Ilostuttaako vaate?

Olennaisinta vaatekaapin siivoamisessa on tietysti karsinta. Jos et näe puita metsältä, se tarkoittaa, että yksittäiset puut eivät saa arvoistaan huomiota. Karsinta onnistuu KonMarin oppien mukaan parhaiten tarkastelemalla vaatteita yksitellen ja pohtimalla jokaisen kohdalla kysymystä "ilostuttaako vaate minua?". Jos ei, heitä kierrätykseen (tai hävitä kokonaan). Jos vastaat kyllä, säilytä vaate ja anna sille jatkossa arvoisensa kohtelu. Marie Kondo houkuttelee lukijaa kuvittelemaan kodin (tai tässä tapauksessa vasta vaatekaapin), jossa on pelkästään iloa tuottavia asioita. Eihän se huonolta kuulosta! Ilostuttaminen ei tietenkään tarkoita sitä, että vaatteiden tarvitsisi saada sinut suorastaan nauramaan (sehän jo olisikin..). Myös ulkoisesti tylsä urheilutoppi voi saada sinut iloiseksi, jos se on mukava ja tarpeellinen, ja saa sinut lenkille. Kieltämättä kuulostaa vähän hullulta, että myös sukkien kohdalla tulisi kysyä, ilostuttavatko ne sinua. Tarkemmin ajateltuna on tässä metodissa ehkä perääkin, nimittäin ainakin itse vedän mielelläni jalkaani iloisen keltaiset sukkani, jos ne vaan ovat puhtaina.

Vaateryhmät

KonMarissa neuvotaan keräämään KAIKKI vaatteet keoksi lattialle. Mikäli vaatteita on paljon, suositellaan ne käymään läpi ryhmittäin: 1) yläosat (paidat, topit) 2) alaosat (housut, hameet) 3) ripustettavat vaatteet (jakut, takit, mekot) 4) sukat 5) asusteet (huivit, vyöt, hatut) 6) erikoisvaatteet (uikkarit ja urheiluvaatteet) 7) jalkineet.

Älä alenna vaatteita kotiasuksi

Kirjan mukaan vaatteita ei saisi alentaa kotiasuksi (Suomessa kai voisi lisätä, että mökkiasuksi tai koiranpissitysvaatteeksi). "Voin pitää tätä sitten mökillä", voi olla vain merkki luopumisen vaikeudesta ja ongelmavaatteen siirtämisestä toiseen paikkaan. Okei, jos oikeasti pidät huonosti istuvaa vahinko-ostosmekkoasi mökillä, kaikki ok. Kuinka paljon mökillä oikeasti tarvitaan vaatteita, ja eikö olisi mahtavaa, jos nekin vaatteet, joita mökillä oikeasti pidetään, olisivat ilostuttavia?

Vaatteiden taittelu pystyasentoon

Eräs keskeinen KonMarin metodi on vaatteiden taittelu. Kirjan mukaan ihmiset ripustelevat vaatteita liian usein henkareihin, vaikka ne viihtyisivät oikein hyvin taiteltuinakin. Ripustussäilystys vie huomattavasti enemmän tilaa kuin taitteleminen. Olemme tottuneet viikkaamaan vaatteemme siihen tiettyyn malliin: ylöspäin etenevään riviin päällekkäin. Kirjan mukaan vaatteet on hyödyllisempi viikata pystyasentoon suorakulmioiksi, jolloin ne ovat kaikki näkyvissä (samaan tapaan kuin vaikkapa kirjojen selkämykset kirjahyllyssä). Teoriassa esimerkiksi paidan viikkaaminen tapahtuu tähän tapaan:

- Taita ensin kumpikin pitkä sivu keskelle, vedä hihat sisään niin, että siitä syntyy suorakulmio

- Tartu suorakulmion toiseen päähän ja taita se kohti toista päätä (eikös me yleensä tupata lopettamaan taittelu tähän?)

- Taita sitten uudelleen kaksin - tai kolminkerroin (vaihtele taitteiden määrää niin, että taitellun vaatteen korkeus vastaa vetolaatikon syvyyttä)

 

 

Lähteekö kukaan mukaan järjestelyfestareille, joiksi Marie Kondo tätä kutsuu? Ok, onhan niitä ehkä muitakin festareita, mutta oletettavasti järjestelyfestareiden jälkeen olo on kuin uudelleen syntyneellä toisin kuin rockfestareiden jälkeen.

Nunu

Kommentit (0)

Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram