Ei ole kovin hohdokasta hakea töitä tulevana tohtorina samanaikaisesti, kun lehdet pursuavat kirjoituksia siitä, miten vaikeaa - jopa mahdotonta - tohtorin on työllistyä.

Tuntuu olevan mahdontonta päästä edes työhaastatteluun "omalta" tuntuvaan paikkaan. Todennäkäisesti olen koulutukseni takia "ylikoulutettu" työtehtävään, jossa viihtyisin ja olisin hyvä. Kokeneemmat kollegat neuvovat, että älä tuo esille koulutustasi tai väitöskirjaasi ainakaan työhakemuksen alussa.

Pitääkö heittää vitsiksi, ja kirjoittaa työhakemukseen, että lupaan tulla töihin ilman tohtorinhattua? Miksi minun pitäisi hävetä tai piilotella korkeaa koulutustani? No siksi, koska pitää. Väitöskirjan tekemistä ei ymmärretä työkokemuksena, jossa tapahtuu hyvin paljon muuta kuin norsunluutornissa istumista. Jos pääsisin työhaastatteluun, kertoisin mitä.

Mitä potentiaaliset työnantajat tohtoreista ajattelevat? Että he siteeraavat arkisessa keskustelussa nykyisiä ja edesmenneitä teoreetikoita? Että he väitöskirjan tehtyään leijuvat teoriapilvissään ja unohtavat miten kahvi keitetään? Että tohtorit olisivat arjesta vieraantuneita? Kenen arjesta, jos saan kysyä? 

Olen tavannut vuosien varrella paljon väitöskirjan tekijöitä. Meissä on kaikenlaisia: introverttejä ja ekstroverttejä, järjestelmällisiä ja boheemimpia, hauskoja ja vakavia, kädettömiä ja kädellisiä - muttei yhtään päätöntä. Toiset nauttivat teorioiden pohtimisesta, toiset tilastojen pyörittämisestä, toiset kirjoittamisesta. Mikä meitä yhdistää? Intohimoinen ja pitkäjänteinen suhtautuminen asioihin, oppimiskyky ja oma-aloitteisuus. Eivät kai nämä ole niin huonoja ominaisuuksia tulevaisuuden työtekijältä?

Nunu

Kommentit (4)

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Kiitos kommentista. Täytyy silti toivoa, että tämä ajattelumalli ei säily ikuisuuksiin!

E from the next door

Toi on niin väärin 😕 kauheeta, jos pitää salailla sitä, miten paljon on opiskellut ja nähnyt vaivaa!!

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Näin on! Valitettavasti ennakkoluulot tohtoreita kohtaan ovat melko vahvoja (ja vääriä).

Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram