Että minä sitten kammoan "uhka vai mahdollisuus" -otsikkoa (älkää pliis käyttäkö sitä!), mutta olihan se pakko laittaa tähän. Minulla oli perjantaina iso deadline - kuoleman raja - tai oikeammin kuolleen raja. Tarkoittaako deadline, että jos ei hoida asiaansa siihen mennessä, tulee "kuolema" vai että onnistuessaankin tekemään työn deadlineen mennessä on aikas poikki. Minä ainakin asettauduin perjantaisen deadlinen jälkeen "kuolleen miehen lepoasentoon" (joogaajat tietävät) ja hengittelin syvään. Puuh.

Pärjäisimmekö me ihmiset ilman deadlineja? Niillähän on vissi tehtävä: jaksottaa elämäämme ja tekojamme. Deadlineja on jos jonkinmoisia: toisten ja itsen asettamia, työhön liittyviä ja vähemmän virallisia. Esimerkiksi loppiainen on hyvä deadline joulukoristeiden (ainakin tonttujen) poistamiseen, mutta onko pääsiäiskoristeiden poistamisella deadline? Jos olisi, niin ehkä meidän virpomisoksat olisivat jo jatkaneet matkaansa meiltä ikuisuuteen.

Miksi ennen deadlineja tulee silti yleensä aina kauhea kiire? Vaikka deadline on yleensä jo ajoissa tiedossa, sen olemassaolo jossakin hamassa tulevaisuudessa aiheuttaa vitkastelua ja lykkäämistä. Tälle on muuten hieno nimikin: prokrastinaatio. Tutkimusten mukaan vitkuttelu ei johdu löyhästä työmoraalista tai laiskuudesta vaan siinä on kyse itsearvostuksen puutteesta ja vaikeudesta hyväksyä rajallisuutensa ja epäonnistumisen mahdollisuus. Kaikki prokrastinaatio ei kuitenkaan ole ongelmallista, vaan ihan yleisinhimillistä. Ongelma se on, jos se tuntuu ongelmalliselta eikä asioita todellakaan saa tehtyä valmiiksi vitkuttelun takia. 

Ihaninta deadlinessa on, että sen jälkeen saa ainakin hetken rauhan. Deadlinen jälkeen saa hypätä pyörivästä karusellista hetkeksi sivuun ja antaa itsensä palautua pyörityksestä. Sitten on taas aika suunnata katse kohti uusia seikkailuja. Onko deadline siis uhka vai mahdollisuus? Sanoisin, että deadline aiheuttaa sopivaa uhkaa, mikä pakottaa toimimaan niin, että sen jälkeen aukeaa uusia mahdollisuuksia.

Nunu

ps. Ehkä vappuna olisi hyvä deadline korjata pääsiäiskoristeet odottelemaan ensi vuotta... 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nunun maailmassa unelmoidaan, etsitään iloa ja luovuutta sekä kannustetaan toisia. Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ja inspiroimaan!

Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen nununmaailma(a)gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Instagram