Asennoilla on väliä

Enpä ole ennen tajunnut, miten tärkeitä sanoja ylläolevat supinaatio, pronaatio ja neutraali ovat. Törmäsin näihin vasta koekaniiniuran aloitettuani, ja täytyy sanoa, että olisihan näistä asioista voinut ottaa selville ennen juoksemisen aloittamista. Itselläni vasta sitkeä polvikipu juoksun jälkeen ja juttelu fyssarituttavani kanssa juoksutekniikan ja oikeiden jalkineiden tärkeydestä saivat googlettamaan asiasta.

Kyse on siis jalan asennosta askelluksessa ja siitä, millaisiin virheasentoihin kroppa saattaa joutua, jos askellusta ei tueta oikein. Itselläni on oikeassa jalassa lapsena murtuneen jalkapöydän aiheuttama vinoon kasvanut ukkovarpaan kohta, joka näkyy vaivasenluun näköisenä ja varmasti aiheuttaa jotain virheasentoa. Mutta jotta asia oikeasti selviää, lähdin Intersport Jumboon tsekkaamaan, millainen jalkojen asento minulla on ja josko FootBalancen yksilöllisistä tukipohjallisista voisi olla apua. En nimittäin halua könkätä viikkoa kipeän polven kanssa - minullahan on seuraavana vuorossa juoksuhaasteen kiperin vaihe eli pitäisi jaksaa juosta puoli tuntia yhteen syssyyn!

FootBalancen jalka-analyysiin kannattaa varata aikaa. Testissä riisutaan sukat ja rullataan housunlahkeet ylemmäs, jotta testaaja näkee jalan asennot. Aluksi astuin vihreää valoa hohkavan lasialustan päälle ja analyysi alkoi. Minulla on selkeästi ylipronaatiota molemmissa jaloissa eli nilkkani vääntyvät sisäänpäin ja paino ei jakaudu tasaisesti koko jalkapohjalle. Lisäksi minulla on eriparijalat oikean jalan vamman vuoksi, pitkittäiskaari on normaali, mutta oikean jalan poikittaiskaari on laskeutunut. Oikeiden ja toimivien kenkien ostaminen on hankalaa tämän vuoksi, ja näin ollen yksilöllisten tukipohjallisten tarve taisi olla enemmän kuin tarpeen kohdallani.

Pohjalliset tehdään todellakin yksilöllisesti kustomoiden jokaisen omaan jalkaan sopiviksi. Niinpä eriparijalallisuudella ei ole mitään väliä vaan kumpaankin jalkaan saa juuri siihen sopivan ja sitä tukevan pohjallisen. Pohjallinen tungettiin johonkin laitteeseen, kuin johonkin paahtimeen, ja sitten lämmintä pohjallista alettiin muokata jalkaan sopivaksi. Simsalabim ja yhtäkkiä valmiina oli jalkoihini sopivat pohjalliset.

Pohjallisia voi käyttää juoksukenkien lisäksi myös muissakin kengissä, vaikka hiihtomonoissa, mutta huonoihin kenkiin niitä ei kannata tunkea. Minulla oli mukanani vanhat lenkkarini ja tyttäreni juoksukengät, joilla olen juossut, ja samalla vilautin niitä asiantuntijalle. Tuomio oli aika selkeä - toisista oli aika ajanut ohi jo vuosikymmen sitten (roskiin vaan) ja toiset eivät tukeneet vähääkään hieman tytärtäni vankemmmalla elopainolla varustettua vartaloani. Eli tytär saa omat kenkänsä takaisin ja itse joudun kenkäkauppaan. Mutta se onkin sitten eri stoori se.

Pikkuvinkkinä suosittelen jalka-analyysiin menemistä ennen juoksu-uran aloittamista ja erityisesti meille taviksille se olisi kyllä tärkeää. Ennen luulin, että tällaiset ovat tosijuoksijoiden hömpötyksiä, mutta nimenomaan meille tumpelojuoksijoille analyysista saatavat ohjeet ovat suureksi avuksi juoksu-uraa aloittaessa. Itsekin olisin säästynyt monelta polvituskalta, kun ensin olisin käväissyt asiantuntijan pakeilla enkä olisi suinpäin lähtenyt jolkottamaan surkeilla lenkkareillani. Hintakaan ei päätä huimaa, pieni raha siihen nähden, että kivuilta säästyy eikä riko kroppaansa (yksilöllisten pohjallisten hinta on 59,90). Harjoittelukin on mukavampaa.

Vuoden pari (riippuu juoksukilsojen määrästä) näillä pohjallisilla nyt pitäisi pärjätä. Tositestiin pääsevät heti pääsiäisenä, jahka olen ensin uudet juoksukengät hankkinut. Lisäraporttia on siis odotettavissa.

Blogaus on tehty yhteistyössä FootBalancen ja Intersport Jumbon kanssa. Suurkiitos Intersportin asiantuntijalle Kafalle!

Kommentit (3)

Jes, kokemuksia odotellaan! :) Jos tuntuvat auttavan, juoksen itse kans hakemaan tuollaiset.

Eikös jaloille oikeat juoksukengät aja saman asian eli en yhtään ymmärrä, mihin niitä pohjallisia vielä tarvitaan? Ei kai niitä laiteta juoksukenkiin, joissa on jo muotoilu? Kertokaa!

Sarikoooo
Liittynyt25.3.2014

Minulla ainakin ongelmana se, että jalat ovat eripariset eli toimivia kenkiä on siis käytännössä mahdoton löytää. Lisäksi voin siirtää pohjallisia myös muihin, jo olemassaoleviin kenkiin (monot, sisäliikuntakengät, salikengät). Minulla ovat ainakin toimineet loistavasti. Eron myös huomasi, kun kokeili ylipronaatiota varten tehtyjä kenkiä - hyviltä tuntuivat. Kenkiin lisättiin minun jalkoihini kustomoidut pohjalliset - kengistä tulivat loistavat. 

Sari

 

Seuraa 

Hae blogista

Kategoriat