Kirjoitukset avainsanalla haaste

Vai fretin makuupussi, käsinukke tai kenties kipsijalan suoja?

Kantapäänkäännöksen ja kiilakavennuksen jälkeen neulominen tuntuu mielettömän helpolta ja homma etenee vauhdilla. Yhdessä illassa saan tehtyä sukan loppuun saakka ja enää pitää päättää roikkuvat langat.

 

Mutta sitä ennen pitää pitää tehdä ensisovitus eli ei muuta kuin 14-v tytär koklaamaan sukkaa. Ai luoja, että saatiin hyvät naurut! Tyttärellä oli hieno kommentti kokeilun jälkeen: "tämä sukka on yksilöllinen". Kohteliaasti ja kauniisti sanottu :)

Sukkaohjekuvastossa neuvotaan myös höyryttämään valmiit sukat kevyesti, mutta en usko sen muuttavan tekelettä hienoksi villasukaksi.

Sen verran sain itseluottamusta ja intoa tästä projektista, että aion kyllä neuloa itselleni ne joululahjasukat, joista aiemmin mainitsin. Ei tuo neulominen pöllömpää hommaa ole, ja villasukat (tai lapaset) ovat sen verran pieni projekti, että sen jaksaa valmiiksi asti tehdä. Villapaidasta ei kyllä kannata edes haaveillakaan.

Jos olet oikein innostunut, suosittelen kaunista kirjaa Rakas villasukka. Siihen Suuri käsityö -lehden toimitus on kerännyt 40 kauneinta ohjetta. Kirjan lopusta löytyy myös erittäin selkeitä ohjeita meille vähemmän neuloville. Tällainen kirja olisi pitänyt olla käsissä heti haasteen alussa, olisin välttynyt monelta kysymysmerkiltä ja ihmettelyltä.

Kommentit (3)

Vierailija

Mulla on noi samat langat ja ohjeet, mutta en pysty en kykene aloittamaan neulomista.... olen ihan varma etten saa minkäänlaista sukkaa muistuttavaakaan aikaiseksi... Kääk! T: Marja marjanmaa.blogspot.com

Villasukan neulomisen pahin vaihe. Ainakin sellaiselle neulojalle, joka yrittää selvitä haasteesta omin voimin, videoiden ja kirjoitettujen ohjeiden avulla. Varmaan onnistuu sellaiselta neulojalta, joka on joskus jotain neulonut, mutta tällaiselle umpiotampiolle haaste tuntuu ylitsepääsemättömältä. Että voikin ihminen tuntea itsensä tyhmäksi. Katson Suuri käsityö -lehden videon useampaan otteeseen, luen ohjeita sukkaohjekuvastosta. Enkä ymmärrä. Tai siis ymmärrän ja teen just niin kuin ohjeissa sanotaan, mutta jossain menee kyllä pahasti pieleen. Kantapää näyttää siltä kuin se olisi nukelle tarkoitettu. Jättipaksu nilkan kohta ja barbin kantapää, jep jep...

Jatkan silti hommaa, tulkoon tästä sukkatekeleestä harjoituskappale ja seuraavan sukan neulon jossain osaavassa seurassa. Lohdutuksen sanoja ja tukea saan ystäviltä "olisinkin ollut hämmästynyt, jos olisit heti kertalaakista Anu Harkki -tasoista jälkeä tehnyt", "vähän enemmän kun neulot, niin alkaa käsialakin tulla nätimmäksi" ja niin edelleen. Enpä aiemmin tiennyt, että neulomisessakin voi olla oma käsialansa (tai no, kun tuota tekelettäni katson, niin huomaan kyllä jäljen olevan tavattoman rumaa sukkaohjekuvastoon verrattuna). Ja Anu, ei pelkoa, täältä suunnasta ei todellakaan ole tulossa pahaa kilpailijaa sinulle.

Oheisesta linkistä kannattaa klikata, jos haluat katsoa videon, jossa Suuri käsityö -lehden osaava toimittaja näyttää kantapään käännöksen vaihe vaiheelta https://www.youtube.com/watch?v=asmHJxUxkEE . Samasta paikasta löytyy myös muita hyviä videoita mm. varren ja teräosan neulomiseen.

Kommentit (2)

Vierailija

Hei, ensi kerralla kannattaa neuloa koetilkku ja verrata sitä langan vyötteessä olevan suositustiheyteen ( x silmukkaa / 10cm) ja kokeilla eri kokoisilla puikoilla, saatko saman tiheyden aikaan.

Vierailija

Voi että nauratti!! Tosi yksilöllinen mutta harjoitus tekee mestarin,ainakin jonkinlaisen.

Itse luon silmukoita n.48,eli 12 puikkoa kohden,riippuu vähän langasta.Vanhan äitini tavoin puran itsetehtyjä villaneuleita joita löytyy kirppiksiltä.Niistä saa halvalla hyvää lankaa,jos viitsii tehdä sen työn,on tosi kierrätystä.Kantapään teko oli pitkään haaste ja muutaman kuukauden paussi jo panee miettimään,miten se taas olikaan...

Miten homma aloitettiinkaan?

Kaikki neulojat nauravat tässä vaiheessa jo katketakseen, mutta minua ei hirveästi hymyilyttänyt. En edes muistanut, miten silmukat luodaan! Mutta neulominen on kyllä vähän kuin polkupyörällajo, ei se näköjään ihan kokonaan unohdu. Hetken mietintä (ja 14 v. valkun neuvonta) ja johan alkoi silmukoita ilmestyä puikoille. Mutta heti sen jälkeen tuli tenkkapoo. Viisi puikkoa, kaksi käytössä, miten ihmeessä tästä joku sukka vielä joskus tulee? Järkeilya (ja googlettamista) ja vihdoin hoksasin, miten edetä.

Jos haluat katsoa, millaista kohellusta haaste alussa oli, katso video. Ei ollut ihan helppoa, ei.

Tässä vaiheessa tuntuu siltä, että aiemmat haasteet ovat olleet silkkaa leikkiä tähän verrattuna... huoh.

Kommentit (1)

Vierailija

Niin kiva video :) Tällaista se välillä on. Tsemppiä villasukkien neulontaan!

Neulon villasukat Roosa-langoista

Ai luoja. Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin. Peukalo keskellä kämmentä, ja lupaan neuloa villasukat. Mutta minkäs teet, toimeen vaan. Ja miksi juuri nyt - no tietenkin koska lokakuu on Roosa nauha -kuukausi, ja Me Naiset on vahvasti mukana tukemassa Roosa nauha -keräystä. Kannan siis korteni kekoon mm. tällä tavalla. Jos vaikka saisin taas haasteeseen mukaan väkeä ja sitä kautta ihmisiä osallistumaan erilaisiin Roosa-tempauksiin.

Taito Group ja Pirkanmaan Kotityö sekä Suuri Käsityö ovat ystävällisesti luvanneet auttaa minua. Taustavoimien puutteeseen tai huonoihin ohjeisiin tämä haaste ei siis voi kaatua! Taito Group on Syöpäsäätiöiden Roosa nauha -keräyksen virallinen kumppani, ja heillä on aivan ihania Roosa nauha -sukkalankoja. Siitähän tämä koko hullu ajatus oikeastaan lähti, heidän ihanista langoistaan... He ovat myös julkaisseet Roosa nauha sukkaohjekuvaston, jossa on mitä upeimpia villasukkamalleja ohjeineen.

Valkkasin ohjekirjasen loppupuolelta yhden mallin. Ensinnäkin nimi Haave sopii loistavasti tähän projektiin - haaveena on, että saisin ensin yhden sukan valmiiksi, ja sitten vielä toisenkin. Ja vielä sen näköiset sukat, että voisin jopa pitää niitä. Toiseksi ohje vaikuttaa helpohkolta - ei turhia kiemuroita ruusujen tai muiden kuvioiden muodossa vaan silkkaa raitaa vaan. Kolmanneksi ohjeen yläkulmassa on vain yhden lankakerän kuva, mikä tarkoittaa Onnistuu helposti -ohjetta. Näin ohjetta katsomalla vaikuttaa siis sellaiselta, että jopa tällainen käsityötaidotonkin EHKÄ voisi tästä selviytyä.

No, se jää nähtäväksi.

Viikonloppuna homma alkaa. Olen ajatellut väsätä tästä blogipostausten lisäksi alle minuutiksi leikatun videon tai pari, jossa tumpelo kertoo ja näyttää, miten homma käy. Youtube ja tubettaminen ja vloggaaminen ja mitä näitä kaikkia onkaan - pitää pysyä trendien aallonharjalla. Ensin kyllä pitää aloittaa googlettamisella, että selviydyn neulontakielestä: kiila-, yliveto- ja sädekavennukset ja ristikkäin luomiset eivät ole ihan vielä selvää pässinlihaa minulle.

Onneksi aloitan näin kuukauden alkupuolella, ehken saan jopa lokakuun aikana molemmat sukat valmiiksi. Jos haaste onnistuu, olen ihan mielettömän ylpeä itsestäni. Taitaa joku muukin ällistyä tässä ympärilläni, sillä tietävät kyllä käsityötaitoni...

Tule mukaan tekemään hyvää! Katso menaiset.fi/roosanauha mitä kaikkea voi tehdä tai osallistu vaikka tähän sukkahaasteeseen! Nopskat ja osaavat tekevät tietenkin vaikka koko suvulle Roosa-sukat joululahjaksi!

www.menaiset.fi/roosanauha

www.taitopirkanmaa.fi/roosanauha

Kommentit (0)

Seuraa 

Kategoriat