Somemaailma ja tosielämä tuntuvat olevan tällä hetkellä aikamoisessa ristiriidassa keskenään. Toimittajana minulla on vain yksi pyyntö: hieman malttia ennen juttujen jakamista.

Ammattikunnalleni opetetaan, että tieto pitää tarkistaa ainakin kolmesta eri lähteestä ennen kuin sitä voi julkaista. Somemaailmassa sitä tekee tuskin kukaan, mutta tällä karvalakkiversiolla tiedonhausta pääsee jo pitkälle.

  1. Googlaa ennen kuin jaat. Hakukoneet eivät ole aina oikeassa, mutta yleensä jo yhden avainsanan näppäilyllä selviää, onko jakamasi teksti tarkoitettu esimerkiksi parodiaksi.
  2. Kyseenalaista ja luota intuitioon. Jos somessa leviävä väite herättää vähänkään epäilyksiä, palaa kohtaan yksi.
  3. Some ei ole yhtä kuin media. Medialla on valta ja vastuu välittää tietoa. Jos se julkaisee vääriä faktoja, aiheesta on tehtävä viipymättä vähintään oikaisu. Somessa kuka tahansa voi väittää mitä tahansa joutumatta vastuuseen sanoistaan.

Mutta ei some silti paha asia ole. On älyttömän hienoa, että jokaisella sitä käyttävällä on mahdollisuus olla suoraan yhteydessä vaikkapa maamme valtiovarainministeriin. Jos tekee mieli naputtaa siitä, mihin tämä maa on mennyt, mitä jos naputtaisit suoraan Alexander Stubbille twiitin mietteistäsi?

Naiseudesta-blogikin löytyy somekanavilta, tällä hetkellä Facebookista, Bloglovinista ja uusimpana Twitteristä. Jaan niissä omien tekstieni lisäksi myös muita blogini aihepiiriin liittyviä kiinnostavia, ajatuksia herättäviä linkkejä. Luonnollisesti sellaisia, joiden faktat ja tekijänoikeudet olen etukäteen tarkistanut.

Tervetuloa seuraamaan!

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat