Ruoasta on tullut meille kamalan vaikea asia. Näin ajattelin seuratessani keskustelua, jonka käynnisti ravitsemusterapeutti Hanna Partasen haastattelu Helsingin Sanomissa.

Hannan kommenttien mukaan ruoan ei aina tarvitse maistua hyvältä, sillä jos se on kovin maukasta, sitä saatetaan syödä liikaa ja lihoa. Perusjees-ruoan pitäisi riittää, ihmiset hifistelevät liikaa ruoan kimpussa. Hannan kotona herkutellaan jutun mukaan todella hyvällä ruoalla vain kerran kuussa, muuten sitä tulisi syötyä liikaa.

Hannan kollega, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen huomautti olevansa täysin eri mieltä Se erilainen fitness-bloginsa Facebook-sivulla. Leenan mielestä liiallisen syömisen syyt ovat syvemmällä kuin ruoan maussa. Hän toivoisi, että ruoan energiapitoisuuksien sijaan keskityttäisiin puhumaan tietoisesta syömisestä ja iloittaisiin ruoasta.

Hannan kommentit saivat minut ajattelemaan ja pohtimaan omia ruokatottumuksiani, Leenan sanat taas huokaisemaan helpotuksesta.

ruokailo2
ruokailo2

Voi, kun ruoka olisikin vain ruokaa. Mutta kun ei se ole. Se on tapa päteä, osoittaa ylemmyyttä, syyllistää, jopa rankaista (yleensä itseään). Sen äärellä selitellään, anteeksipyydellään, tunnetaan huonommuutta.

Tällaisesta suhtautumisesta on ruokailo kaukana. Se on ruokainhoa. Eikä inhosta yleensä hyvä seuraa. Inhon sijaan ruokakeskusteluun tarvittaisiin armoa, armoa ja armoa. Sekä itseä että toisten valintoja kohtaan.

Olen huomannut, että ruokaan ja ruokailutilanteisiin liittyy hirveästi epäonnistumisen tunteita. Tiedämme, miten meidän pitäisi syödä, mutta emme läheskään aina onnistu siinä. Se on otollista maaperää ruokainholle.

Ruokailo on sen sijaan ainakin minulle ajatuksena helposti lähestyttävä. Tulkitsen sen niin, että ruoasta on lupa nauttia. Vaikka se ei aina sisältäisikään optimoituja energiamääriä ja olisi joskus vähän epäterveellistäkin.

IMG_0012
IMG_0012

Itse en ole missimitoissa, mutta en sairaalloisen lihavakaan. Olen taipuvainen herkuttelemaan makealla, välillä syön pitsaa. Toisinaan taas syömme koko perheen kesken kvinoaa, parsakaalia ja tofua.

Ei-niin-timmistä kropastani näkee, että ruoka ja herkut maistuvat ehkä vähän liikaa. Toisaalta ihoni voi kosmetologin mukaan niin hyvin, että syön selkeästi oikeita asioita. Olenko nyt siis onnistuja vai epäonnistuja?

En tiedä, onko sillä lopulta mitään väliä. Sen kyllä tiedän, että kun lopetin kyttäämästä omia syömisiäni, aloin voida henkisesti paljon paremmin. Ennen söin suklaata salaa itseltänikin, nyt nautin siitä tietoisesti. Yleensä silloin tulee syötyä muutama pala eikä koko levyä.

Väitän, että hölläämällä olen oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin, vaikkei se ihan helppoa olekaan. Varsinkin, kun häiritsevää hälinää on joka puolella.

Minulle kävikin jännä juttu, kun olin kotona hetken yksikseni ilman lapsia. Ajattelin, että heittäydyn sohvalle ja kaivan kaapeista kaikki herkut esiin. Sen sijaan kroppani aivan selvästi kaipasikin kevyttä ja kasvispitoista ruokaa. Yllätyin, iloisesti.

Kyllä tämä tästä, välillä herkutellen, välillä kevennellen. Rennolla otteella. Eikö vaan?

Seuraa blogia FacebookissaBloglovinissaInstagramissa ja Twitterissä.

Kommentit (4)

Äiti kans

Hyviä ajatuksia. En ymmärrä miksi ruoka ei saisi olla hyvää. Tai no, en kyllä osaa edes tehdä muuta kuin perusruokaa, ei sillä ylletä kouluarvosanoilla kovin ylös. Meillä kokataan paljon kasviksia ja lapsetkin niitä syövät. Välillä voidaan sitten herkutella raskaammalla ruoalla, mutta perusarkiruoka on kevyttä ja terveellistä.

Hehee, enpä ole itsekään kummoinen kokki. Toisin sanoen en edes osaisi tehdä ruokaa, jota tulisi syötyä yli äyräiden. Mutta esim. näin kesällä kyllä tulee syötyä kasviksia, marjoja sun muita tuoreita ruokia tosi paljon, koska ne ovat niin huippuhyviä ja hinnaltaan just nyt kohtuullisia. Oih, olisipa aina kesä.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat