Sanapari vahva nainen saa minut huokaisemaan syvään. Ei siksi, ettenkö ihailisi kaikkia naisia, joita vahvoiksi kuvaillaan. Nuo sanat ovat vain niin kahlitsevat.

Minulle tulee vahvasta naisesta mieleen periksiantamaton, taipumaton, kaiken kestävä. Jopa vihainen, nyrkki pystyssä oleva nainen, jota mikään eikä kukaan koskaan lannista. Kuka sellaiseen naiseuteen muka oikeasti pystyy?

Luulen, että aika moni meistä yrittää tiedostamattaan tavoitella tätä vahvan naisen mielikuvaa. Meille hoetaan, että ennen vanhaan naiset synnyttivät heinäpaalin vieressä ja jatkoivat saman tien peltotöitä. He jaksoivat ihan mitä vain. Näitä naisia me sitten ihailemme. Mutta mitä ihailtavaa siinä oikeasti on, että nuo naiset ajettiin noin ahtaalle?

Tätä periksiantamatonta, jykevää, taipumatonta ja kaiken ikuisesti jaksavaa maalaisemäntää me nykyajan naiset yritämme sitten matkia. Meidän ei perusarjessa tarvitse taistella säilyäksemme hengissä, mutta silti me vertaamme itseämme niihin entisajan naisiin, joiden elämä oli pelkkää selviytymistä. Emmekä me koskaan, ikinä, onnistu täyttämään niitä saappaita.

Me olemme ihan rikki ja uupuneita jo pelkän tavallisen työpäivän jälkeen. Me emme näe ruoan eteen vaivaa, voimme nykyään jopa tilata kauppakassit kotiovellemme. Me olemme hemmoteltuja, kaikki on meille liian helppoa. Näin kuvittelemme, koska vertaamme itseämme siihen myyttiseen vahvaan naiseen.

Ikuisesti jaksava maalaisemäntä mielessämme me yritämme rimpuilla eteenpäin - ja petymme itseemme kerta toisensa jälkeen. Tänäänkään en onnistunut, tänäänkään en ollut tarpeeksi hyvä. Ja taas muistamme sen supernaisen, joka väsymättä uurasti aamukuudesta keskiyöhön vuoden ympäri. Ja tunnemme itsemme vielä vähän huonommiksi.

vahva nainen 2
vahva nainen 2

Vahvuutta ei kuitenkaan ole se, ettei koskaan sorru kylppärin lattialle pieneksi mytyksi itkemään. Vahvuutta on nimenomaan se, että sortuu. Että myöntää itselleen: meni sitten tämäkin homma vituiksi. Että uskaltaa siellä kylppärin lattialla olla ihminen, eikä se myyttinen vahva nainen.

Vahva nainen -termi pitäisikin räjäyttää ja määritellä uudelleen. Sen pitäisi tarkoittaa naista, joka uskaltaa olla kokonainen. Joka hyväksyy kaikki puolensa, myös ne heikot. Mutta joka silti uskaltaa olla myös vahva.

Olen ihan varma, etteivät entisajan isoisoäitimme tarkoittaneet periksiantamattomalla esimerkillään mitään pahaa. He tekivät kaiken siksi, että meillä olisi asiat paremmin. Ettei meidän tarvitsisi kärsiä ja taistella ihan niin paljon kuin heidän.

Sitä he halusivat. Kunnioitetaan sitä.

Seuraa blogia FacebookissaBloglovinissaInstagramissa ja Twitterissä.

Kommentit (4)

Tästä tuli mieleen sanonta; Rohkeutta ei ole se, ettei pelkää mitään, vaan se, että toimii pelosta huolimatta. Tässä kontekstissa sen voisi kääntää niin, että vahvuutta ei ole se, ettei ikinä ole voimaton, vaan myöntää, että nyt muuten väsyttää. (Ja laittaa ovelle tuodusta kauppakasseista tuodun maksalaatikon mikroon.)

Ihana ja ajatuksia herättävä teksti! Taas kerran :)

Erittäin hyvä uusi sanonta, erityisesti vielä maksalaatikkolisäyksellä :) Minua pohdituttaa paljon tämä meidän sukupolvemme väsymys ja paha olo, jolle ei ole näennäisesti mitään syytä. Sitä kai näillä pohdinnoillani pyrin itselleni (ja toivottavasti siinä sivussa jollekin muullekin) selvittämään. Kiitos kun luet!

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat