Pystyisitkö sinä palaamaan töihin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olisit synnyttänyt kaksoset? Minä en, mitenkään. Yahoon toimitusjohtaja Marissa Mayer aikoo kuitenkin tehdä näin. Hän ilmoitti Twitterissä odottavansa kaksostyttöjä ja palaavansa takaisin töihin kaksi viikkoa näiden syntymän jälkeen, kuten teki esikoisensakin kanssa.

Ymmärrän, että valtavan yrityksen pomona ei paljon perhevapaita vietellä. Mayerillä onkin varmasti tarkat suunnitelmat tehtynä, lastenvahdit palkattuina ja asennoituminen "töihinpaluuseen" aloitettu jo raskaustestistä. Ja vaikka kuulen jo korvissani lapset tarvitsevat äitiään -älähdyksen, muistutan itsestäänselvyydestä: onhan lapsilla myös isä.

Toisin sanoen uskon täysin, että nainen pystyy halutessaan palaamaan töihin kaksi viikkoa synnytyksestä. Mutta ei se reilua ole. Ainakaan biologian takia.

twitter
twitter

Raskaus ei todellakaan ole helppoa aikaa, onhan uuden ihmisen kasvattaminen keholta aivan huikean suuri ponnistus. Entäpä sitten kaksosraskaus? Vielä suurempi. Palautumiseen menee ihan perusraskauden jälkeenkin huomattavasti kaksi viikkoa pidempään. Enkä nyt puhu raskauskiloista, vaan ihan jo siitä, että sisäelimet löytävät takaisin paikoilleen.

Entäpä sitten synnytyksestä toipuminen? Sekin on älyttömän rankkaa, oli tapa sitten alatiesynnytys tai sektio. Varsinkin, kun univelkojaan ja väsymystään ei saa nukuttua pois, vaan siitä se kaikki vasta alkaa. (Mayerin tosin uskon palkkaavan peruslastenvahtien lisäksi vauvoilleen myös niin sanotut night-time-nannyt eli yölastenvahdit.) Jo se, että ylipäätään pystyy istumaan kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen, on saavutus.

Sitten ovat vielä hormonit. Ne hyppivät ja pomppivat sinne tänne ja saavat ainakin minulta mielen ihan sekaisin edelleen, vielä puoli vuotta synnytyksen jälkeenkin. Jos olisin palannut töihin kuten Mayer, olisin varmaankin purskahdellut itkuun milloin mistäkin, nukahdellut palaveripöytiin ja mennyt ihan sekaisin raastavasta vauvaikävästä. Sellainen käytös tuskin olisi puhunut hyvää lisääntymisikäisten naisten palkkaamisen puolesta.

Onkin aivan valtavan eri asia olla nainen ja palata töihin kaksi viikkoa synnytyksestä kuin olla mies ja palata töihin kaksi viikkoa synnytyksestä. Toivon, että Mayerin kollegat osaavat ottaa tämän huomioon ja suhtautuvat hänen tilanteeseensa ymmärtäväisesti.

Tavallaan Mayerin esimerkki siis sekä herättää arvostusta että arveluttaa minua. On hienoa, että hän tietää mihin pystyy eikä anna raskauden ja äitiyden olla este uralleen. Hän näyttää esimerkkiä siitä, että naiset voivat pystyä halutessaan mihin vain.

Pelkään kuitenkin, että hän näyttää esimerkkiä myös siitä, että isoksi kihoksi pääsee vain vastaavalla toiminnalla. Täytyyhän siinä jonkinasteinen yli-ihminen olla, että pystyy saman tien kaksosraskauden ja synnytyksen jälkeen jatkamaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Yhdeltäkään uunituoreelta äidiltä ei pitäisi vaatia vastaavaa. Ja ennen kaikkea: yhdenkään vastasynnyttäneen äidin ei pitäisi itse vaatia itseltään vastaavaa. Paitsi tietty, jos se on omasta mielestä paras ratkaisu, niin kuin Mayerin tapauksessa.

Mitä mietteitä pikainen töihinpaluu synnytyksen jälkeen herättää teissä?

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat