Olen kivikautinen selfieiden ottaja. Minulla meni monta vuotta, ennen kuin edes tajusin, että kännykässä on kamera molemmilla puolilla.

Vähintään yhtä kivikautinen taitaa olla havaintoni, että älypuhelinmaailmassa on pilvin pimein kuvankäsittelyohjelmia, joilla omasta naamataulusta "saa parhaat puolet esiin". Vain muutama klikkaus – ja kasvojen iho muuttuu pehmeämmäksi, silmät suuremmiksi, huulet turpeammiksi ja leuka kapeammaksi.

Päätin testata muutamaa tällaista selfienkäsittelyohjelmaa. Ja tajusin samalla, että minua on huijattu. Olen nähnyt ihan järjettömän määrän käsiteltyjä kuvia, joiden olen luullut olevan sataprosenttisen aitoja. Näitä ohjelmia testattuani tajusinkin, miten helppo kasvoja on muokata ilman, että siitä niin sanotusti jää kiinni. 

Omat kuvani käsittelin eri ohjelmien karvalakkiversioilla, niiden käyttö oli siis kokonaan ilmaista. Pienellä lisäsummalla muokkausvaihtoehtoja olisi ollut ostettavissa loputtomasti lisää.

Pyrin tekemään muutoksista mahdollisimman huomaamattomia. Siis sellaisia, että ilman vieressä olevaa vertailukuvaa kukaan ei tajuaisi, että kasvojani on muokattu.

Facetune 2

Tämä kuva on käsitelty Facetune 2 -ohjelmalla. (Samainen ohjelma on kuulemma Kardashianien suosiossa.)

Tässä olen hyödyntänyt kaikkea mahdollista ohjelman tarjoamaa apua filttereistä slimmauksiin, suurennoksiin ja hampaidenvalkaisuun. Kasvojani on kavennettu, leukaani pienennetty, ihoa tasoitettu, hampaita valkaistu ja kokonaisuutta freesattu.

Ja entäs tämä sitten? Tämäkin on Facetune 2:lla tehty, tarkemmin sen tarjoamalla livekuvavaihtoehdolla. Siis kuvanmuokkauksella, jonka saa liitettyä suoraan videopuheluun niin, että kasvot pysyvät käsiteltyinä liikkuessaankin.

Omasta mielestäni silmäni näyttävät livekuvaversiossa luonnottoman suurilta ja ihoni omituisen kalpealta. Nuo olivat ohjelman omat perusasetukset. Se kertoo aika paljon nykyisistä kauneusstandardeista: mahdollisimman isot silmät ja vaalea iho ovat se tavoiteltava juttu. Puistattavaa.

Visage Lab

Kauhean kätevää, itse ei tarvinnut klikata mitään! Ohjelma skannasi puolestani naamatauluni ja kertoi sitten, mitä teki.

Ensivilkaisulla näyttää, että vain ihoani on pehmennetty, mutta on ohjelma tehnyt aika paljon muutakin. Nimittäin nämä:

Höh, miksi glamour jäi lisäämättä? Ai niin, se olisi ollut maksullinen.

Modiface

Tämä ohjelma teki kasvoilleni meikin puolestani. Valittavana oli niin goottilook kuin keveämpääkin ehostusta. Tämä valitsemani meikki oli sellainen, jonka voisin hyvin tehdä itse. Lopputulos oli niin luonnollinen, etten meinannut itsekään muistaa, että se oli koneella luotu.

Ei käsittely kuitenkaan pelkkään meikkiin jäänyt. Kasvojani, nenääni ja leukaani on kavennettu.

Perfect365

Otin viimeisen kuvan vähän erilaisessa valossa kuin muut, mutta sama idea käsittelyssä oli silti. Iho tasaiseksi, silmät suuremmaksi ja naama kapeammaksi. Tuli jo selväksi, ettei muu mahdu näiden ohjelmien käsitykseen kauneudesta!

Ja miksi tämä sitten on ongelma? Mitä haittaa siitä on, että vähän "parantelee" itseään?

Ongelma on tietysti siinä, ettei paranneltu kuva ole totta. Kun pudottaa parilla klikkauksella naamastaan kymmenen kiloa, suurentaa silmänsä, valkaisee hampaansa ja poistaa olemassaolevat rypyt ja finnit, valehtelee. Ja vahvistaa siinä samalla meihin naisiin kohdistuvia kohtuuttomia odotuksia ja kieroutunutta naiskuvaa.

En silti ole sitä mieltä, että kuvanmuokkausohjelmat pitäisi kokonaan kieltää. Ei käsittelemätön kuvakaan välttämättä totuutta kerro. Kuvasin itsekin kasvoni mahdollisimman imartelevasti hieman yläkulmasta, tein itselleni arkimeikin ja pyrin hyödyntämään valoa. "Huijata" voi siis muutenkin kuin photoshoppaamalla.

Pointtini on, että omien kasvojen kuvanmuokkaus on kenelle tahansa nykyään ihan järjettömän helppoa. Ja että tällaisten "apukonstien" olemassaolo kannattaa tiedostaa. Silloin ei ihan niin helposti haksahda vertailemaan itseään muihin.

Kommentit (3)

Vierailija

Satuin poikkeamaan joten ilmeisesti minun miehinen velvollisuuteni on nyt kehua, että Roosa on kaunis nainen ja mielestäni parhaimmillaan ilman raskasta meikkiä tai kuvamanipulaatiota...

Oli hienot päivälliset englantilaisessa kartanossa. Kuinka ollakaan, tilaisuuden emännältä pääsi kova pieru. Hetken tyrmistys, sitten englantilainen lordi nousi ylös ja pyysi anteeksi käyttäytymistään. Jonkin ajan kuluttua emäntä paukautti taas. Nyt nousi saksalainen ja pyysi sotilaalliseen tapaan anteeksi. Sitten emännältä tuli oikein raikuva paukku. Amerikkalainen katsoi aikansa tulleen ja sanoi:
- Antakaa minun tarjota tämä kierros!

Vierailija

Noh, ole hyvä. Ei se pieni kehuminen silloin tällöin pahaa tee, oli tarkoitus sitten mikä tahansa tai hämärän peitossa.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat