Amerikkalaisen viihdemaailman tämänhetkinen superhahmo on varsin kiinnostava tapaus. Hän on nainen, joka oli ennen mies. Caitlyn Jenner tunnettiin aiemmin olympiavoittaja Bruce Jennerinä, joka edusti amerikkalaista maskuliinisuuden unelmaa. Hän meni naimisiin Kris Jennerin kanssa, joka on tosi-tv-kuningatar Kim Kardashianin äiti. Siksipä myös Brucen yksityiselämä tuli tutuksi tosi-tv-sarjassa Rikkaat Kardashianit.

On aivan huikeaa, että 65-vuotias kuuden biologisen lapsen isä, tosi-tv-tähti, miesten kymmenottelija ja olympiavoittaja uskaltaa paljastaa kaikille olevansa sisimmiltään nainen. Hän esitteli oikean itsensä eli Caitlynin maailmalle varsin vaikuttavasti Vanity Fair -lehden kannessa kesäkuussa. Haastattelun voi lukea täältä.

Ajatelkaa, miltä tuntuisi, jos peilistä joka aamu katsoisi takaisin mies. Jos sinä olisit juuri sinä, mutta joutuisit esittämään ihmistä, joka et ole. Olisit ikään kuin aina valepuvussa, jota et saa mitenkään riisuttua.

Caitlyn päätti lopulta, vuosikymmeniä asiaa mietittyään, riisua valepukunsa. Haastattelujen mukaan se pelotti häntä aivan valtavasti, mutta se kannatti. Caitlyn sai ja saa edelleen rohkeudestaan häkellyttävät määrät positiivista palautetta ja on osoittanut, että maailma todella on entistä avoimempi.

Itseäni on jäänyt Caitlynin tapauksessa askarruttamaan se, miten eri tavoin hänestä on uutisoitu miehenä ja naisena. Kun Caitlyn oli vielä Bruce, hänen vaatevalintoihinsa ei koskaan kiinnitetty sen kummempaa huomiota. Mutta kun Brucesta tuli Caitlyn, yhtäkkiä päivän suurin uutinen oli, mitä hänellä oli päällään. Edelleenkään ei mene juuri päivääkään, etteikö Caitlynin pukeutumisesta tehtäisi uutista amerikkalaisille viihdesivuille.

Caitlynia kuvaillaankin viihdeuutisissa enimmäkseen ulkonäön perusteella. Hänestä käytetään kyllä imartelevia sanoja, kuten häikäisevä ja upea. On ilahduttavaa, että 65-vuotiaaseen transsukupuoliseen naiseen ylipäätään liitetään tällaisia termejä. Mutta se, minkä Caitlyn-uutisointi paljastaa, on se, että naisessa tärkeintä on ulkonäkö.

Miehenä Caitlyn sai olla tekijä, toteuttaja ja sankari, naisena hänen suurin antinsa maailmalle on, miten hyvältä hän näyttää mekossa. Miehenä Caitlynin jalat olivat vahvat ja pystyivät saavuttamaan mitä vain, naisena "hänen kapeat säärensä vain jatkuvat ja jatkuvat". Mahtoikohan Caitlyn odottaa ihan tätä?

Onneksi Caitlyn, rohkea ja viisas nainen kun on, käyttää uutta asemaansa hyvään. Ilman häntä minä ja miljoonat muut ihmiset tietäisivät paljon vähemmän transsukupuolisuudesta. Kaiken lisäksi opin koko ajan lisää, sillä Caitlyn on alkanut transsukupuolisten ihmisten puhenaiseksi ja pyrkii helpottamaan heidän elämäänsä lisäämällä tietoisuutta aiheen ympärillä.

Kiinnostava tieto minulle on ollut esimerkiksi se, että transsukupuolisiin kohdistuvat viharikokset ovat yleisiä erityisesti tummaihoisten keskuudessa. Mustaksi mieheksi syntyneellä naisella on siis todella suuri riski joutua tapetuksi, tappaa itsensä tai päätyä myymään itseään kadulle, ainakin Amerikassa.

Huh. Hetken muistan taas olla kiitollinen siitä, että olen itse päässyt niin paljon helpommalla.

Kommentit (2)

Rosanna

Voi kiitos, samat sanat itsellesi! Näitä vastaavia on tarkoitus tehdä lisää tulevaisuudessakin.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat