Otsikon sanat ovat pyörineet päässäni viime aikoina. Pieniä sanoja, mutta sisällöltään niin suuria. Miksi niitä on silti välillä niin vaikea uskoa itse tai sanoa ääneen toiselle?

Tutkimuksen mukaan jo kuusivuotiaat tytöt ajattelevat, että pojat ovat heitä lahjakkaampia. Se ajatus on kylmäävä. Kaksivuotias tyttäreni on vielä toistaiseksi täynnä itseluottamusta ja onnellista energiaa, mutta kohtako se jo viedään häneltä? Jotain tapahtuu, ja sitä on hirmu vaikea sanallistaa.

On kamalaa, miten nuorena itsensä pienentäminen alkaa. Kun riittämättömyyden siemen on kylvetty, sen repiminen irti juurineen muuttuu ajan myötä yhä hankalammaksi. Pahimmat seuraukset me tiedämme.

6. toukokuuta vietetään Älä laihduta -päivää. Kävin lukemassa Syömishäiriöliiton sivuilta vanhoja keskusteluja, joissa nuoret kertovat:

Olen niin surullinen, niin yksin. Niin vihainen itselleni, että päästin itseni tähän kuntoon. Niin riittämätön. Mun on niin paha olla.

Wc 
Peili 
Vaaka 
Hiusharja 
Ja pönttö

sielläkö elämäni elän?

Se, että oma naiseus kutistuu kuvaillun kaltaiseksi, ei ole kenenkään syömishäiriöön sairastuneen oma syy. Eikä kenenkään muunkaan yksittäisen ihmisen. Syy on asenteissa, yhteiskunnan rakenteissa ja uskomuksissa, että nainen on aina vääränlainen.

Se saa minut haikeaksi ja surulliseksi. Mutta samalla se herättää taistelutahdon. Sellaisen, jonka aseina ovat lämpö ja rakkaus. Koska niitä me osaamme käyttää. Niissä me olemme hyviä. Ja tähän rintamaan tarvitaan meitä kaikkia.

Jotenkin meidän pitäisi ohjata yleistä keskustelua yhä vahvemmin uusille urille. Saada tyttömme ja itsemme uskomaan, ettei ole olemassa ulkoisia seikkoja, jotka määrittävät meidän arvomme. Me olemme arvokkaita jo siksi, että olemme olemassa.

Uskon, että tätä ajatusmaailmaa voi edistää ihan pienillä jutuilla. Se voi olla hymynkare tuntemattomalle kaupungilla, lempeä taputus ystävän olkapäälle, tsemppipeukku somessa. Edes yksi pieni hyvä teko toiselle. Yleensä se antaa enemmän kuin ottaa.

Tiedän olevani monen mielestä hölmö, sinisilmäinen uneksija. Tiedän, ettei vielä tällä voiteta maailmasta mörköä nimeltä syömishäiriö. Mutta jotain on tehtävä, jotenkin minun on yritettävä sitä mörköä vastaan taistella. Edes tällä blogitekstillä.

Haluan muistuttaa, että me olemme jo valmiiksi ihania, rohkeita, täydellisiä. Me olemme jo oikein.

Ja kun sen sisäistää, ei sitä oivallusta voi enää kukaan pois ottaa.

Lue lisää:

Naiset, lopettakaa anteeksipyytely painostanne

Lihavampana olen vapaampi ulkonäköpaineista

Seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (6)

Mademoiselle Fromage

MÄ EN KESTÄ!!! Kiitoskiitoskiitos, ihan paras teksti. Etkä ole hölmö (eikä tarvitsisi edes antaa tilaa moisille sanoille täällä), vaan tämä juuri on viisautta, että taistellaan rakkaudella ja lämmöllä hyvän puolesta tässä maailmassa. Eikä suostuta luovuttamaan, ikinä. ;) Virtuaalihalaus, ihana sinä!!!

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Kiitos tsempeistä! Ihanaa kuulla, että samaistut. Kyllä sitä vähän hölmö täytyy olla, että jaksaa taistella. Mutta luovuttaminen ei ole vaihtoehto, joten jatketaan!

Vierailija

Niinpä! Jos me naiset KAIKKI taisteltaisiin asenteita vastaan eikä mentäis mukaan ulkonäköpaineiden luomiseen. Monesti ne ovat NAIStoimittajia, jotka kirjoittavat laihdutuksesta ym.. Naiset itse pukeutuvat provosoivasti, riisuvat vapaaehtoisesti miesten iloksi, luovat omalla käytöksellään naisten esineellistämistä. Naurattaa esim. joku ex-missi, joka laittaa someen kuvia rinnoistaan ja itkee perään, kun häntä esineellistetään... Toisaalta hekin ovat tämän pinnallisen kulttuurin tuotteita ja uhreja, mutta omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljon asenteisiin. Miksi esim. joka viikonloppu iltapäivälehtien kansissa on nuori nainen rinnat tyrkyllä? Onko siellä naiset vai miehet näistä kuvista vastuussa...ikävä kyllä monesti naiset 😒 Hyvä oli taas kerran kirjoituksesi!

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Kiitos kommentistasi! Olen samaa mieltä, että me naiset usein ihan itse ylläpidämme tiettyjä stereotypioita, yleensä tajuamatta sitä itsekään. Sen kitkemiseksi näihin ajatusmalleihin pitäisi jotenkin pystyä puuttumaan jo lapsuudessa, ettei näitä 'olen huonompi kuin muut' -harhaluuloja pääsisi meidän ihanille tytöillemme kehittymään.

Mutta se tarkoittaa sitä, ettemme me saa tuomita toisiamme. Emme lihavina emmekä laihoina. Toisin sanoen: jos joku haluaa julkaista itsestään somessa herutuskuvan tai poseerata bikineissä lehden kannessa, hän tehköön niin. Vaikka hän esineellistäisi itse itsensä, se ei oikeuta meitä muita tekemään niin. Kyseessä on lopulta ihan sama asia kuin siinä, saako lihavia arvostella. Ei saa. Ihminen on ihminen, kropasta tai ulkonäöstä viis.

Vierailija

Aivan, ymmärrän kyllä pointtisi, emme saa käydä naisina toistemme kimppuun ja olisi niin ihanaa, jos meidän lasten ei tarvitsisi elää sellaisessa maailmassa, kuin itse olen joutunut tyttönä elämään. Silti olen niin vanhanaikainen, vaikka en vanha olekaan, että ne herutus ym. kuvat kuuluu sille omalle poikaystävälle/miehelle/naiselle, eikä tod. ole tervettä paljastella itseään julkisesti. Mutta tämä nykymaailma yrittää pakkosyöttää sitä, että minun poikani pitäisi katsoa sexikuviani instasta...ja se on ihan ok?? :D Noin niin kuin esimerkkinä... Pikkutyttöjä pitäisi opettaa kunnioittamaan itseään niin paljon, ettei alentuisi "muiden silmänruoaksi". Tiedän, että olen harvoja naisia, jotka nykyään ajattelee näin vanhanaikaisesti...

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Ei ole ollenkaan vanhanaikaista vaan erittäin asiallista pohdintaa. Tuo on just se mikä maailmassa on vinksallaan: se, että naisen arvon ajatellaan olevan ulkonäössä. Että olen muka jotain vasta sitten, kun olen muiden silmissä kaunis ja haluttava. Ja kyllä, some todellakin pönkittää sitä ajatusta. Kaipa meidän aikuisten tehtäväksi jää yrittää muistuttaa, että maailmassa on aika paljon muutakin kivaa kuin ulkonäkö. Ja että se, miltä näyttää, ei ole isommassa mittakaavassa merkityksellistä.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat