Ai että nautin, kun naiset antavat palaa. Kun he eivät suostu ottamaan vastaan yhteiskunnan tarjoamaa roolia, vaan nappaavat ohjat omiin käsiinsä. Nyt ovat vuorossa kuukautiset.

Välillä tuntuu, että meidän naisten pitäisi hävetä itsessämme ihan kaikkea. Milloin hiukset ovat väärän väriset tai väärän pituiset, kroppa väärän mallinen, vaatteet väärät ja täysin normaali hormonitoimintakin on mukamas jotenkin väärin.

Me emme voi sille mitään, että meillä on kuukautiset. Silti jostain syystä kuvittelemme, että ne ovat jotain, mitä meidän pitäisi piilottaa ja hävetä. Onneksi maailmalta kantautuu tarinoita, jotka taistelevat tätä ajatusta vastaan. Olette ehkä jo kuulleetkin näistä, mutta keräsin silti muutamia silmiini osuneita, rohkaisevia tarinoita tähän.

Tuorein kuukautiskeskustelua herättänyt tapaus on miljardööri Donald Trump. Hän ei pitänyt amerikkalaistoimittaja Megyn Kellyn esittämästä kysymyksestä (Megyn tiukkasi Donaldilta, miksi hän on kutsunut naisia muun muassa sioiksi), vaan tölväisi, että Megyniltä ”valui verta silmistä ja ties mistä”.

Donald pyrkii parhaillaan Yhdysvaltojen republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi. On aikamoista, että maailman vaikutusvaltaisinta virkaa tavoitteleva ihminen päästelee tällaisia naisia alentavia kommentteja suustaan.

Vaan naisetpa eivät jääneet sanattomiksi. Kiitos nykyajan ja internetin salamannopean reagointimahdollisuuden, he päättivät alkaa kuittailla Trumpille tviittaamalla tälle tietoja omista kuukautisistaan. Feministi Amber Gordon on jopa perustanut #periodsarenotaninsult -nimisen sivuston, jossa rohkaistaan lähettämään Donaldille tviitti, kun menkat alkavat.

 

kuukautiset2
kuukautiset2

Tviitit poimittu Time-lehden jutusta.

Myös toisenlainen kuukautisia puolustava tarina on noussut jaetuksi somehitiksi. Siinä Kiran Gandhi –niminen nainen juoksee Lontoon-maratonin kuukautistensa aikaan ja antaa veren valua koko matkan. Tempauksellaan hän halusi kiinnittää maailman huomion naisiin, jotka eivät voi saada käyttöönsä kuukautissuojia, sekä näyttää esimerkkiä siitä, että nainen pystyy kuukautistenkin aikaan mihin vain.

kuukautiset1
kuukautiset1

Kuva Kiranin blogista, lue kirjoitus täältä.

kuukautiset3
kuukautiset3

Ja onpa kuukautisten eteen tehnyt töitä nuori poikakin. Teini-ikäinen Jose Angel kehottaa Instagram-tilillään muitakin poikia ja miehiä kantamaan mukanaan kuukautissiteitä, koska hän haluaa osoittaa tukensa naispuolisille ystävilleen. Jose uskoo miesten hyväksyvän toiminnan vähentävän häpeää kuukautisten ympärillä. Kuva ja Josen asenne ovat poikineet tälle tykkäysvyöryn ja hänestä on tullut suosittu Instagram-julkkis.

Kiitos Amber, kiitos Kiran, kiitos Jose ja lukuisat muutkin, jotka eivät alistu annetun kuukautisnormin edessä. Kuukautisissa ei ole mitään hävettävää. Piste.

Kommentit (6)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat