Tykkäsitte viimeksi kirjailija Elizabeth Gilbertin viisaista sanoista Perfektionismi onkin pelkoa -postauksessa, joten jatketaan samalla linjalla. Aiemmin poimin hänen videohaastattelustaan kiinnostavimmat pointit, nyt on vuorossa hänen kirjansa.

Big Magic käsittelee luovuutta itselleni uudenlaisista näkökulmista, joita keräsin tähän.

1. Luovuus syntyy ilosta, ei kärsimyksestä

Kaikkihan me tiedämme kärsivän taiteilijan? Sen, joka on uhrannut taiteensa vuoksi kaiken, jolle luomisprosessi on yhtä tuskaa ja joka on väärinymmärretty nero. Väärin. Gilbertin mukaan tuo kärsimys on täysin turhaa.

Luovuus saa olla hauskaa. Kärsimys ei tee luovuudesta ja taiteesta parempaa. Päin vastoin. Gilbertin mukaan kärsivät taiteilijat kärsivät ennemminkin siksi, etteivät he syystä tai toisesta saa luovuutta itsestään ulos. He saattavat tuskissaan turvautua päihteisiin, mutta Gilbertin mukaan se ei auta. Sama luovuus on olemassa ja valmiina tulemaan esiin joka tapauksessa, ilman päihteitäkin. Siihen kuitenkin tarvitaan rohkeutta kohdata muun muassa epäonnistumisen ja tyrmätyksi tulemisen pelko.

Toki luovuus välillä tökkii ja tuntuu vaikealta, sillä se vaatii työtä ja omistautumista. Mutta mitä ikinä luotkin, sitä ei tarvitse Gilbertin mielestä tehdä kärvistellen ja tuskissaan, vaan uteliaalla, avoimella mielellä. Sata sydäntä, tykkäystä, hymiötä ja huutomerkkiä tälle ajatukselle. Kärsivän taiteilijan myytti on niin nähty.

2. Älä hylkää työtäsi luovuuden takia

Rahaa ja luovuutta ei kannata sotkea. Se, että pyrkii tekemään luovuudestaan päivätyön, on Gilbertin mukaan huono idea. Kun elantonsa tienaa muualta, voi toteuttaa itseään ja luovuuttaan ilman pelkoa siitä, mistä seuraava palkka revitään. Gilbert itse uskalsi jättää työpaikkansa vasta, kun hänen neljäs kirjansa Eat, Pray, Love oli myynyt miljoonia kappaleita. Hän muistuttaa, ettei suinkaan tietoisesti yrittänyt kirjoittaa bestselleriä. Hän kirjoitti tuon kirjan ennen kaikkea itselleen.

Silti vain harvoja onnistaa kuten häntä. Suurin osa meistä muista tarvitsee yhä perustyötä tullakseen toimeen.

Tämä ajatus on vapauttava. Kaikkea ei ole pakko laittaa yhden kortin varaan. Meissä asuu tiukassa ajatus unelmatyöstä, joka täyttää sekä lompakon että elämän tarkoituksen. Mutta niiden ei ole pakko olla sama asia. Elämyksiä voi saada muualtakin.

3. Ideat ovat meistä irrallisia

Gilbert esittää, että ideat eivät synny omassa päässämme, vaan ovat meistä irrallisia asioita. Ne etsivät jatkuvasti toteuttajaansa ja yrittävät vihjailla meille haluavansa yhteistyöhön kanssamme. Idea saattaa olla ensin vain aavistus jostain, johon tarttumalla selviää seuraava "johtolanka". Vähitellen ne johdattavat kohti sitä asiaa, mikä juuri sinun on tarkoitus toteuttaa.

Tykkään tästä ajatuksesta, koska toisinaan minusta tuntuu hankalalta keksiä uusia ideoita. Jos sen sijaan ajattelen, että ideat ovatkin jo olemassa olevia asioita, pääsen paljon helpommalla. Sen kuin odotan, että ideat löytävät minut. Nerokasta.

4. Uteliaisuus on intohimoa lempeämpää

Gilbert uskoo, että uteliaisuus on luovuuden salaisuus. Ja mikä parasta, se on kaikkien saatavilla. Luovuuden ajatellaan usein liittyvän intohimoon, mutta Gilbert huomauttaa, että intohimo on pelottavan vaikea tavoittaa. Uteliaisuus on lievempää, hiljaisempaa ja helpommin lähestyttävää.

"Uteliaisuuden panokset ovat paljon pienemmät kuin intohimon. Intohimo saa sinut eroamaan, myymään kaikki tavarasi, ajamaan pääsi kaljuksi ja muutamaan Nepaliin. Uteliaisuus ei pyydä sinulta läheskään niin paljon. Itse asiassa uteliaisuus yrittää vain kysyä yksinkertaisia kysymyksiä: onko olemassa jotain, mitä tahansa, mistä olet kiinnostunut?" Gilbert kirjoittaa.

5. Epäonnistuminen on ok

Luovuus ei ole Gilbertin mukaan suoraviivaista, vaan vähän omituista. Se saattaa johdattaa aluksi kummallisille poluille, mutta siihen kannattaa luottaa. Kun uskaltaa ottaa vastaan sen, mitä luovuus yrittää antaa, siitä seuraa palkinto: hyvä olo itselle.

Voi olla, ettei luovuuspuuskassa syntynyt taideteos siltikään sykähdytä miljoonia ja tee tekijästään maailmankuulua taiteilijaa, mutta sillä ei ole lopulta merkitystä. On ihan ok epäonnistua. Maailma ei lopeta pyörimistään, vaikka kovalla työllä tekemäsi taideteos olisikin näennäisesti floppi. Palkinto on jo siinä, että uskaltaa tehdä sitä, mitä haluaa.

Kommentit (6)

Todella oivaltavia ideoita! Oli varmasti kokonaisuudessaan antoisa teos. Kiitos kun kirjoitit siitä tiivistelmän, meille, jotka ei ikinä saisi aikaiseksi tartuttaa itse kirjaan. ☺

Juu, kirja on täyttä asiaa ja oivallusta alusta loppuun. Olin niin innoissani sen luettuani, että pakko oli referoida sitä tänne. Toimittajan ammattitauti ;)

Sinä olet muuten minun silmissäni luovuuden ytimessä omassa blogissasi. Sieltä välittyy jotenkin ihan omanlaisensa, ihana ja herkullinen tunnelma. Se on inspiroivaa, jatka samaan malliin!

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat