Liput saatu blogin kautta

Niin osuvaa, että tekee jo vähän kipeää. Tältä tuntui, kun katselin kesäteatterin lavalla hilpeää parodiaa naiseudesta. Olo oli samaan aikaan kutkuttavan kupliva ja hitusen haavoittuva. Tuntui nimittäin kummallisen hienolta tunnistaa lavalta sekä itsensä että monta muutakin tuttua naista.

Keski-Suomessa Saarijärvellä sijaitsevan Teatteri Lumperon esitys Ja Jumala loi naisen kertoo naisista, jotka yrittävät päästä eroon omista epävarmuuksistaan osallistumalla mental fitness -kurssille. Hahmoista löytyy muun muassa ikuinen laihduttaja, aina kiireinen ylisuorittaja sekä jatkuvasti miehiä iskevä nainen.

IMG_0078
IMG_0078

Esityksessä tuuletetaan naiseuden kliseitä huumorin keinoin oikein kunnolla. Ulkonäkö, työelämä, äitiys, vaimona oleminen - jep, tunnistan.

Miehiäkin nähdään, mutta sivurooleissa. Naiset - kaiken ikäiset, näköiset ja kokoiset - ovat tämän esityksen tähtiä. Miehistä kyllä puhutaan paljon, sillä niinhän me tuppaamme tekemään. Sitten ihmetellään, että miksi me aina puhumme miehistä.

Teatteriseuraksi otin 12-vuotiaan sukulaistyttöni. Hänkin tykkäsi!
Teatteriseuraksi otin 12-vuotiaan sukulaistyttöni. Hänkin tykkäsi!

Teatteriseuraksi otin 12-vuotiaan sukulaistyttöni. Hänkin tykkäsi. Varmistin tosin etukäteen ohjaajalta, että esitys sopii hänenkin ikäisilleen.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kirsi Suloselta löytyy paitsi pilkettä silmäkulmasta, myös tarkkanäköisyyttä ja oivalluskykyä. Muun muassa kohtaus, jossa miehet arvostelevat naisia kuin autoja osuu ihan ytimeen. Hyvät puskurit, tuunattu ulkönäkö ja koeajovertailut naurattavat, mutta pistävät miettimään naiseutta syvemminkin.

Komedia onkin hiukan samanlainen kokemus kuin peiliin katsominen. Tiettyinä hetkinä sitä pitää näkemästään, toisinaan taas totuus kirpaisee. Onneksi humoristinen käsittelytapa ja itseironia antavat mahdollisuuden nauraa esitykselle - ja sitä kautta itselle.

Kesäteatterilla oli komeammat puitteet kuin olin etukäteen ajatellut.
Kesäteatterilla oli komeammat puitteet kuin olin etukäteen ajatellut.

Kesäteatterilla oli komeammat puitteet kuin olin etukäteen ajatellut.

Teatteri Lumpero oli minulle uusi tuttavuus, mutta iloinen sellainen. Hauskaa, että keskeltä kauniita järvimaisemia löytyy monisatapäisen yleisön vetävä katettu katsomo. Paikka voisi aivan hyvin pitää ääntä itsestään enemmänkin.

Väliaika, kahvia ja pullaa.
Väliaika, kahvia ja pullaa.

Väliaika, kahvia ja pullaa.

Olen iloinen, että Sulonen kutsui minut katsomaan näytelmää. Esitys pureutuu naiseuteen hyvin pitkälti samalla ajatuksella kuin minä tässä blogissa. Tuntuu hauskalta tajuta, että muutkin katsovat naisen elämää samasta vinkkelistä.

Koska tottahan se on: me naiset olemme välillä hirmu epävarmoja, mutta myös hersyviä, heittäytyviä ja syvällisiä. Siis hyviä juuri näin.

Komeat ovat myös kesäteatteria ympäröivät maisemat.
Komeat ovat myös kesäteatteria ympäröivät maisemat.

Komeat olivat myös teatteria ympäröivät maisemat.

Ja Jumala loi naisen -näytelmä jatkuu elokuun ensimmäiseen viikkoon asti. Tarkemmat päivämäärät ja saapumisohjeet löydät täältä. Kannattaa käydä kahden ja puolen tunnin nauruterapiassa!

Seuraa blogia FacebookissaBloglovinissaInstagramissa ja Twitterissä.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat