traktorimarssi
traktorimarssi

Kymmenittäin traktoreita lipuu hiljaa eteenpäin Helsingin ydinkeskustassa. Siinä näky, johon ei ihan ensimmäisenä uskoisi törmäävänsä. Istun autonratissa ja ihmettelen tapahtumia samalla, kun lapset hihkuvat takapenkillä traktoreita osoitellen.

Kyseessä oli suomalaisten viljelijöiden järjestämä Traktorimarssi. MTK:n mukaan siihen osallistui yli 700 traktoria ja 5000 viljelijää, jotka kokoontuivat osoittamaan mieltään Senaatintorille muun muassa ruoan halpuutusten ja kartellien takia.

Jumittuminen traktoreiden keskelle pisti miettimään viljelijöiden tilannetta ja omaa suhdettani kotimaiseen ruokaan.

Kuva löytyy myös Instagramistani. Minut löydät sieltä nimellä rosannainen.
Kuva löytyy myös Instagramistani. Minut löydät sieltä nimellä rosannainen.

Kuva löytyy myös Instagram-tililtäni. Minut löydät sieltä nimellä rosanna_marila.

En tiedä mitään viljapeltojen hoitamisesta. En osaa teurastaa eläintä tai lypsää. Jopa kaiken kestävät viherkasvit kuolevat kotona minun hoidossani. Olen vieraantunut luonnosta, vaikka sitä kunnioitankin.

Olen tottunut kantamaan ruokatarvikkeet viereisestä kaupasta kotiin tuosta noin vain. Oikeastaan kaupassakäynti tuntuu useimmiten pakolliselta pahalta. Hohhoijaa, taas ovat maito, leipä ja vihannekset loppu, pitääkö sitä kauppaan asti raahautua? Olen tässä mielessä aika laiska. Vaikka oikeastihan ruoan hankkiminen on tehty minulle todella helpoksi.

Suosin kuitenkin aina suomalaista, mielellään kotimaisia luomutuotteita. Jos esillä on Suoraan viljelijältä -kyltti, suuntaan sille laarille. Vaikka ruokaa olisi tarjolla halvemmallakin.

Ratsasin jääkaappimme varmistaakseni, että meiltä todella löytyy suomalaisia luomutuotteita enkä vain kuvittele sitä. Löytyihän niitä.
Ratsasin jääkaappimme varmistaakseni, että meiltä todella löytyy suomalaisia luomutuotteita enkä vain kuvittele sitä. Löytyihän niitä.

Ratsasin jääkaappimme varmistaakseni, että meiltä todella löytyy kotimaisia luomutuotteita enkä vain kuvittele sitä. Löytyihän niitä.

Traktorimarssi oli hyvä muistutus siitä, ettei ruoka ilmesty pöytään tyhjästä. Jonkun on tuotettava se. Mahtaa vaatia sisua olla viljelijä maassa, jossa kasvukautta riittää vain ripaus vuodesta.

Kotimainen ruoka ei ole itsestäänselvyys. Hallituksen säästö- ja tukipäätöksille en yksittäisenä kansalaisena voi mitään, mutta kulutusvalintojeni lisäksi voin sentään kiittää niitä, jotka ruokani kasvattavat.

Kiitos siis suomalaiset viljelijät, että tuotatte meille muille ruokaa, jota syödä. Tänään puuroa lapsille keittäessäni en ajattele, kuinka yksitoikkoista on hämmentää sitä illasta toiseen. Ajattelen mieluummin teitä ja sitä työtä, mikä noiden hiutaleiden eteen on tehty.

Kommentit (12)

Tuija Korhonen

Hei!
Kiitos tästä upeasta kirjoituksestasi. Suomalaisena ruuantuottajana ja traktorimarssiin osallistuneena, kirjoituksesi kosketti syvästi. Me tarvitsemme teitä kuluttajia, jotta voimme jatkossakin tuottaa maailman laadukkainta ruokaa. Kiitos! Toivon kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi! ❤

Kiitos kauniista sanoistasi Tuija. Onpa hienoa kuulla, että tekstini tosissaan tavoitti teidät viljelijät! Aika mahtava juttu tämä sosiaalinen media. Usein tuntuu, että se aiheuttaa ihmisissä negatiivisia purkauksia, mutta voi sitä käyttää näinkin. Kiva, että kiitos löysi perille!

Susan

Kiitos!

Oli sydäntä lämmittävää olla traktorilla liikkeellä Helsingissä. Kaikki peukutukset, vilkutukset ja tööttäykset osoittivat meille, että suomalaista puhdasta ruokaa vielä arvostetaan. Tämä kohotti mieltä meillä viljelijöillä todella paljon.

Uskomme, että näiden vaikeiden aikojen yli päästään. Kovin monen maan ympäristö ei mahdollista sitä mitä meillä Suomessa. Luonnon puhtaus, talvi (tappaa tehokkaasti tuhohyönteisiä ja pitää kasvitaudit kurissa, joten selvitään vähemmillä kasvinsuojeluaineita kuin muualla). Lisäksi suomalainen viljelijä haluaa tuottaa laatua. Antibioottia käytetään vain todettuun tarpeeseen eläinlääkärin määräyksestä, eikä sitä pääse menemään teollisuuteen tai kuluttajalle mitenkään.

Tiesithän, että suomalainen kananmuna on harvinaisuus maailmassa. Missään muualla et pysty syömään turvallisesti raakaa kananmunaa. Meillä on salmonellavapaus!

Hyvä, että tulitte! Kaikkihan me olemme lopulta yhtä ja samaa, olimme sitten kaupunkilaisia tai maalaisia :) Traktorimarssista syntyi ainakin minulle sellainen kotoisa ja lämmin olo, että samalla puolella tässä ollaan, vaikka syyt marssille tietysti olivatkin ikäviä. Ja enpä ole tullut ajatelleeksi sitä, että talvi tosiaan tappaa pöpöt. Olen taas vähän viisaampi.

Suomalaisista kananmunista tiesin sen verran, että niitä pystyy syömään raakana jopa raskaana. Se on paljon se. Hyvä me!

Voi hitsi, tuo linkkisi sanoo, että se on vanhentunut, olisikohan sinulla toista toimivaa linkkiä tähän kopioida?

Ulkomaisessa ruoassa houkuttelee tietysti useimmiten halpa hinta. Ymmärrän kyllä niitäkin, joilla ei ole pennin hyrrää ylimääräistä, että mukaan tarttuu se halvin mahdollinen vaihtoehto. Mutta aika paljon on myös meitä, jotka voimme valita.

Jukka Leikkonen

Kiitos kannustuksesta!

Nyt tarvitaan tekoja ja ne pienet teot arjessa muuttaa maailmaa. Kun elintarvikepaketin kyljestä löytyy "Ruokaa omasta maasta" merkki tai "Hyvää Suomesta" joutsen merkki niin voi olla varma, että syö kotimaista. Kasviksissa "Kotimaiset Kasvikset" merkki kertoo saman.

Maaseutu sekä me viljelijät tarvitsemme teitä kuluttajia kuin myös kuluttaja tarvitsee viljelijää. Yhteistyöllä me menestymme.

Uskallan sanoa kolleekojen puolesta, että maatilat on avoimia ja toivottavat tervetuleiksi tutustumaan Suomalaiseen tuotantoon. Kysyjille ovet aukeavat.

Me laitetaan maitoa tulemaan, jotta puuron kanssa on maitoa juotavaksi.

Terveisin maidontuottaja Mäntyharjulta

Moi Jukka!

"Yhteistyöllä me menestymme", sinäpä sen sanoit! Kesällä onkin tullut mökkeillessä käytyä muutamilla maatiloilla, se on aina erityisesti lapsille elämys. Mielellään sitä näyttää ja kertoo heillekin ihan konkreettisesti, mistä ruoka tulee.

Kotimaista maitoa tulee lorauteltua paitsi lasten laseihin, myös oman kahvin joukkoon. Se on päivän kuin päivän piristys!

Hei!
Hyvä kirjoitus sinulla :)
Kotimainen ruoka on turvallista, puhdasta, luo työpaikkoja alkutuotannosta teollisuuteen sekä on lähellä tuotettua eikä vaadi pitkiä kuljetusmatkoja maasta toiseen. Kotimainen ruuantuotanto ottaa myös ympäristön ja eläimen hyvinvoinnin huomioon :)

Hienoa että löytyy kaltaisiasi kuluttujia!
Toivotan oikein hyvää alkavaa kevättä koko perheellenne :)

Terveisin maitotila Juupajoelta

Moi Silja!

Minulle kuluttajana on aivan ensiarvoisen tärkeää, että ruoantuotannossa huomioidaan ympäristö ja eläimet. Ne maatilat ja ruoantuottajat, jotka näin tekevät, saisivat pitää enemmänkin melua itsestään. Ja kaupat voisivat nostaa nämä tuotteet vielä paremmin esiin. Moni kaltaiseni tuskailee luonnon puolesta ja uskonkin, että juuri tällaisilla pienillä päivittäisillä valinnoilla voi tehdä paljon.

Terveisiä maitotilallenne!

Kiitos!

Liian usein tuntuu sosiaalisessa maailmassa tulevan vastaan haukkuja, harvemmin kiitoksia. En tiedä kumpi on harmillisempaa, se että niin moni vieraantuu maaseudusta tai siitä miten peltoja viljellään - vai se että niin moni tuntuu silti tietävän aiheesta paljonkin, koska haukut osataan antaa. Näin tuottajana minun käsitykseni suomalaisesta ruoantuotannosta on kuitenkin se, että täällä Suomessa järkiään ajatellaan ympäristöä ja eläimiä (ja ihmisiä!). Toivottavasti useampi ymmärtäisi arvostaa sitä ennen kuin on liian myöhäistä! :)

Kiitos Tiina, toimittaja minussa heräsi juuri suunnittelemaan reportaasia suomalaisilta maatiloilta. Siinä tutustuttaisiin alan toimintaan nykyaikana, verrattaisiin sitä entisaikoihin ja pohdittaisiin maatalouden tulevaisuutta sekä hallituksen päätösten vaikutuksia. Ihan just nyt tämä ei tosin onnistu, hoitovapaalla kun olen. Mutta tämän juttuidean saa joku toinen ihan vapaasti napata käyttöönsä ;)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat