Voi meitä naisia. Taas vastaani tuli termi, jonka kautta meidät luokitellaan ulkonäkömme ja viehättävyytemme kautta omituiseen lokeroon – ja bonuksena vielä vaikeassa elämäntilanteessa. Nyt trendikäs termi on revenge body eli kostokroppa.

Yhdysvalloissa tätä termiä käytetään julkkiksista – erityisesti naisista – jatkuvasti. Se tarkoittaa, että eronnut julkkis treenaa kroppansa mahdollisimman timmiksi ja ikään kuin kostaa omalla ulkonäöllään exälleen. Katso nyt miten kuuma olen, ei olisi kannattanut erota! Tai jotain.

Minusta tuo termi on kammottava. Ja ohjaa meitä naisia keskittymään eron kannalta ihan epäolennaiseen asiaan: laihduttamiseen ja itsensä muokkaamiseen mahdollisimman timmiksi. On suorastaan sekopäistä vaatia sydämensä särkeneeltä ihmiseltä jotain sellaista.

Erosta sanotaan, että se on pieni kuolema, ja ymmärrän vertauksen täysin. Siltähän se tuntuu. Erotessa menee  uusiksi paitsi henkinen, usein myös fyysinen elämänjärjestys. Pahimmillaan pitää hommata uusi koti, miettiä lasten huoltajuusjärjestelyt ja jakaa omaisuus. Vaikka terveiden elämäntapojen vaaliminen on toki hyödyllistä, erotessa on varmasti yllinkyllin muutakin ajateltavaa.

 

Incredibly elated for the premiere of Revenge Body tomorrow!! 8/7c on E

Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

Tunnetuin kostokropan lanseerannut julkkis taitaa olla realitytähti Khloé Kardashian. Hän erosi ex-miehestään, koripalloilija Lamar Odomista vuonna 2013 ja treenasi itsensä superhoikaksi. Nyt Khloé on lanseerannut Revenge Body -nimisen tv-sarjan. Siinä osallistujat ”kostavat” exilleen treenaamalla itsensä kameroiden edessä hoikemmaksi. Ja paino nimenomaan termillä hoikemmaksi, ei terveemmäksi.

Eikä Khloé ole edes ainut.

Amerikkalaisruuduissa pyörii parhaillaan toinenkin kostokropan idealle rakennettu ohjelma, Mama June: from not to hot -niminen realitysarja. Siinä tosi-tv-tähti Honey Boo Boon äiti Mama June laihduttaa nopeassa ajassa peräti 130 kiloa kostaakseen ex-miehelleen, joka on menossa uudelleen naimisiin. Mama June aikoo ohjelman mukaan osallistua exänsä uusiin häihin mahdollisimman ”hottina”. (Kuva Mama Junesta laihdutuksen ja useiden plastiikkakirurgisten toimenpiteiden jälkeen löytyy People-lehden sivuilta.)

Siinä, että herää huolehtimaan itsestään ja terveydestään ei tietenkään ole mitään pahaa. Sehän on hyvä juttu. Mutta miksi, oi miksi meille tuputetaan ajatusta, että motivaationa siihen pitää toimia kosto – ja vielä ulkonäköön perustuva? Ei kuulosta kovin fiksulta yrittää nostaa itseään niin, että yrittää samalla aiheuttaa toiselle pahaa oloa.

Khloé on muutenkin puffannut ohjelmaansa varsin kyseenalaisilla ennen ja jälkeen -kuvapareilla itsestään Instagramissaan (josta kaikki ylläolevat kuvat ovat). Noissa ennen-kuvissa kun ei ole mitään ongelmaa: hänhän on niissä normaalipainoinen. Miksi promota 66 miljoonalle instaseuraajalle ajatusta, että tuollaisesta kropasta pitäisi hankkiutua eroon?

Suomessa kostokroppa-termiin törmää hyvin harvoin, onneksi. Lintukodossa elämisessä on puolensa.

Kommentit (10)

Vierailija

"On suorastaan sekopäistä vaatia sydämensä särkeneeltä ihmiseltä jotain sellaista."

No, minä laihduin viimeksi sydän särkyneenä ollessani varmaan kymmenisen kiloa (eli todella lahaksi) pakonomaisella liikunnalla ja syömättömyydellä. Joillekin laihtuminen on seurausta siitä, että koittaa selvitä päivästä toiseen sekoamatta täysin.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Ymmärrän hyvin sen, ettei ruokaa tee mieli, kun sydän on särkynyt. Ja senkin, että liikunta todella voi auttaa sydänsuruihin. Ei ollut tarkoitus kritisoida kenenkään yksittäisen ihmisen valintoja tai eron aiheuttamaa laihtumista, jokainen pyrkii selviämään erosta parhaansa mukaan. Eihän siinä muutakaan voi. Sen sijaan minua harmittaa ajatus, että tällaista kostokroppa-tyylistä laihduttamisajatusta markkinoidaan ja sillä halutaan tehdä rahaa. Minusta se luo vääränlaisia mielikuvia siitä, mitä naisen pitää olla.

Vierailija

Kaikilla on erilaiset tavat käsitellä surua ainakin itsellä säännöllinen treenaaminen ja säännöllinen syöminen ja elämä auttoi eron aikana jaksamaan eteenpäin ja piti pään kasassa, että mun mielipide tästä artikkelista on iso peukku, Klhoen markkinointi ja asioiden esilletuominen ei myöskään varmasti ole oma idea tai päätös, niinkuin kaikki tietää niin näiden ihmisten elämä on tosi käsikirjoitettua ja managerit vastaa siitä miten markkinoidaan ja mitä markkinoidaan. Eikö me suomalaisetkin voitaisiin olla iloisia että joku on saanut ehkä "elämälleen" uuden merkityksen treenaamisen myötä ja kohottanut omaa itsetuntoa ? :)

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Kyllä, olen iloinen Khloén puolesta, että hän on sinut kroppansa kanssa, noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja pitää päänsä kasassa kaiken pyörityksen keskellä. Mutta miksei hänen tuotantokoneistonsa korosta tätä puolta? Miksi elämäntapamuutosta pitää markkinoida juuri koston kautta?

Vierailija

Aika isot paineet kyllä asetetaan supertähdelle. Ei saa olla tyytymätön omaan kehoonsa eikä missään nimessä saa muokata sitä sellaiseksi, jossa itsellä on parempi olla. Kun kerran tällaisen tekeminen ja siitä instaan postaaminen saa ihmiset kiukkuisiksi. Olethan roolimalli, jonka tulee toimia tietyn, salaisen kaavan mukaan. Johon nähtävästi kuuluu ainakin se, että normaalipaino on normaalipaino, sun nyt vaan pitää tyytyä siihen.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

En halua, että lapseni katsovat Khloén ennen-kuvaa ja ajattelevat, että tuollainen kroppa on jotain, mistä pitää pyrkiä eroon. Minä nimittäin tulkitsen nuo kuvat niin. Toki Khloé saa itse päättää omasta kehostaan, eikä minulla tai kellään muullakaan ole mitään sanomista siihen, mitä hän saa tai ei saa sillä tehdä. Kritiikkini kohdistuu siihen, että hänen kroppansa on tässä yhteydessä valjastettu osaksi markkinointikoneistoa, jonka sanoma on: kosta eksälle ulkonäölläsi. Sanomahan voisi olla myös esimerkiksi: olet arvokas, sinä selviät.

Ei-täti

Olet ymmärtänyt Khloén väärin. Et ole tainnut katsoa ohjelmaa, jossa hän sanoo että "revenge" "tehdään elämälle yleensä, elämäälle jota emme enää edes halua"! Kyse ei kirjaimellisesti ole exälle "kostamisesta". Et taiinnut myöskään seurata itse sarjaa, vaikka siitä puhut. Sarjassa monet laihduttivat vain n. 15kg, ja sarja oli sysäys suurempaan elintapamuutokseen. Sarjassa oli ihmisiä, joita elämä oli potkinut päähän mm. läheisten kuoleman tapahduttua ja jolloin syöminen ja muu itsestä huolehtiminen oli vähentynyt. Sarja auttoi heidät taas rakastamaan itseään, se oli myös psyykkinen matka.

Ei kannata kirjoittaa aiheesta, josta ei tiedä mitään! Hui apua, ei vaan tuota tänne lintukotoon. Minusta olet aivan väärässä, todellakin on suomalaisten elintavoissa parantamisen varaa!

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

En ole katsonut ohjelmaa, käsittääkseni se ei suomalaisilta tv-kanavilta näy. Perustan näkemykseni asiasta kirjoitettuihin artikkeleihin, mainoksiin ja mielipiteisiin, joihin olen netissä törmännyt. Olet siis oikeassa, oikeammin olisin toiminut, jos olisin katsonut ohjelmaa. Joskaan tuo kostokroppa-termi ei liity vain Khloéen, vaan siitä on kirjoiteltu monen muunkin julkkiksen kohdalla. Tässä esim. yksi tuoreista esimerkeistä:

http://www.usmagazine.com/celebrity-body/news/christina-el-moussa-shows-...

Varmasti meidän suomalaisten elintavoissa on parantamisen varaa. Omissanikin olisi. Mutta minua ei motivoi kostokroppa-ajatus yhtään. Minut saa liikkumaan ja syömään terveellisemmin ennemmin lempeä ja hyväksyvä suhtautuminen omaan itseen. Tuosta termistä ei sellainen ajatusmaailma välity.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat