Facebookissa kiertää parhaillaan meemikooste eduskunnan avioliittolakikeskustelusta. Ahdistavaltahan tuo meno näyttää, en sitä kiistä.

Haluan silti huomauttaa, että jotain hallitus tekee oikeinkin. Uusimmasta budjettiehdotuksesta löytyy nimittäin edes jonkinlaista yritystä tasa-arvon edistämiseksi.

(En todellakaan ole tyytyväinen kaikkiin hallituksemme nykylinjauksiin, mutta uskon kehuihin. Saahan kenkkuilevan lapsenkin paremmin kuuntelemaan ymmärtämällä kuin haukkumalla.)

Ensi vuoden alusta lähtien hallitus suunnittelee nimittäin maksavansa synnyttävien naisten työantajille 2 500 euroa, jee! Tällä halutaan tasata haitallista vauvalaskua, joka jarruttaa naisten urakehitystä. Yksi lapsi kun maksaa Yrittäjänaisten mukaan äidin työnantajalle peräti 17 000 euroa.

Pari lasta melko hiljattain pyöräyttäneenä tämä aihe kolahtaa. 17 000 euroa on valtava summa. Siitä tulee hitusen huono omatunto. Noin paljonko oman elämäni henkilökohtaiset päätökset tosiaan vaikuttavat työnantajan rahoihin?

Samaan aikaan tuntuu tosin aivan pöntöltä edes ajatella mitään huonoa omaatuntoa. Enhän minä näitä lapsia yksin ole halunnut.

Kuten aiemmin kirjoitin, palasin juuri töihin ja mieheni jäi lasten kanssa kotiin. Miljonäärimutsi huomautti, että vaikka tällaiset yksilötasolla tehdyt valinnat ovatkin hienoja, tasa-arvoa edistäisi parhaiten perhevapaiden kustannusten tasapuolinen jakaminen ja niistä puhuminen. Olen täysin samaa mieltä, siksi tämän aihepiirin nyt esiin nostinkin.

2 500 euron maksua on myös kritisoitu. STTK:n mukaan perhevapaasysteemi pitäisi pistää kokonaan uusiksi eikä tyytyä tällaiseen summamutikassa kohdistettuun kertamaksuun, kertoo Yle. Tässäkin on pointtinsa, mutta ymmärrän, ettei kaikkea voi saada heti.

Raha kertoo siitä, mitä yhteiskunnassa arvostetaan. Se, että valtion budjetista halutaan suunnata naisten urakehityksen tukemiseksi edes tämän verran rahaa, on joka tapauksessa huippujuttu. Toki täydellisessä maailmassa summa olisi heti puolet eli 8 500 euroa, mutta on tämä nyt sentään parempi kuin ei mitään.

Kiitos siis hallitus (edes) tästä!

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat