Kävelin Star Wars: The Force Awakens -elokuvanäytöksestä ulos hymy huulilla. Olin juuri ollut parin tunnin ajan se innokas pikkutyttö, joka oli katsonut alkuperäisiä Star Warseja videolta isänsä kanssa. Tuntui samaan aikaan hassulta ja hauskalta päästä kiinni tuohon lapsuuden tunnelmaan uudestaan, nyt kuitenkin kolmekymppisenä perheenäitinä.

Muikeaksi mieleni sai sekin, että tässä leffassa naiset olivat tasa-arvoisia miesten kanssa. Ei ollut vain yhtä kaunista naista, jonka tehtävä on rakastua komeaan miespääroolin esittäjään. Oli monta naista, hyvistä ja pahista, sotilasta ja pubinpitäjää. Parasta oli, että heidät oli ripoteltu mukaan luonnollisesti, ilman alleviivausta sukupuolesta. Ja että he juttelivat keskenään muustakin kuin miehistä.

Uskon, että populaarikulttuurilla on vaikutusta siihen, miten me ihmiset maailmaa katsomme. Se antaa meille samaistumisen kohteita ja tapoja peilata omaa arvomaailmaa. Siksi onkin niin hienoa, että elokuvamaailman suurin saaga haluaa muokata tarinaansa ja hahmojaan tähän päivään sopivaksi. Sen kunniaksi päätinkin listata leffan ilahduttavat naishahmot.

Kuvat: starwars.com
Kuvat: starwars.com

Kuvat: starwars.com

Rey (Daisy Ridley): Olen joskus lukenut, että naista ei kannata laittaa toimintaelokuvan päärooliin, koska miehet eivät pysty samaistumaan häneen (eikä leffa siksi tuota rahaa). Tässä Star Warsissa tämä tuskin on ongelma. Päähenkilö Rey on ilahduttava hahmo: nainen, joka tarjoaa samaistumispintaa sekä naisille että miehille. Hän on yksinkertaisesti ihan paras, eikä hänestä voi olla tykkäämättä.

(Reytä on tosin jo kritisoitu siitä, että hän on liian täydellinen. Anteeksi nyt vain, mutta niin on aika moni miespuolinen supersankarikin.)

leia
leia

Kenraali Leia: Huikeinta tässä leffassa on tietenkin se, että mukana ovat kaikki kolme alkuperäiselokuvien pääroolia, joita näyttelevät samat henkilöt kuin ennenkin: Han Solo (Harrison Ford), prinsessa Leia (Carrie Fisher) ja Luke Skywalker (Mark Hamill).

Elokuvaa on ehditty jo kehua siitä, että Leiaa esittävä Carrie Fisher saa olla ikäisensä näköinen, eikä hänestä ole yritetty muokata ikinuorta. Tämä onkin elokuvalta hieno ele. Itse haluan kuitenkin nostaa ulkonäköä mieluummin Leian ansioksi sen, että hän on kenraali, joka johtaa vastarintajoukkoja. Se on olennaisempaa kuin iän mukanaan tuomien ryppyjen määrä. Lisämausteeksi hänestä on tehty tarinassa merkittävästi Han Soloa menestyneempi.

kapteeni Phasma
kapteeni Phasma

Kapteeni Phasma (Gwendoline Christie): Star Wars -leffojen ensimmäinen naispahis. Jää kyllä harmittavan pintapuoliseksi tuttavuudeksi, olisin kaivannut hänen esittelevän kunnolla löylytystaitojaan. Ehkä seuraavassa leffassa? (Star Warseista on tulossa vielä kaksi elokuvaa, toukokuussa 2017 ja 2019.)

Naiseuden näkökulmasta pitää kuitenkin antaa kehut siitä, että Phasma on pukeutunut samanmalliseen asuun kuin muutkin stormtroopersit, eikä hänen haarniskaansa ole muokattu tiimalasin muotoiseksi tai isommaksi rintojen kohdalta. Olennaista on, että hän on pahiskapteeni, ei se, minkä mallisessa vartalossa hän tehtäväänsä toteuttaa.

Maz Kanata (Lupita Nyong'o): Baarinpitäjä, pieni, oranssi ja kurttuinen olento henkii viisautta ja yodamaista olemusta. Näkee ihmisten läpi, kuten aika moni elämää nähnyt nainen muutenkin. (Kuvaa ei saatavilla.)

Sotilaat ja muut taustahahmot: Alkuperäisissä Star Wars -leffoissa ei prinsessa Leian lisäksi juuri muita naisia näkynyt. Tässä elokuvassa naisia on ripoteltu sinne tänne sotajoukkoihin sekä hyvälle että pahalle puolelle. Tasa-arvoa, jes!

Oletteko te käyneet katsomassa Star Warsin? Mitä tykkäsitte?

Kommentit (2)

Äiti kans

Kävin ja pidin! Maz Kanatan hahmo jäi kiinnostamaan, toivottavasti kuulemme hänestä lisää. Tuli myös tunne, että pitääpä katsoa vanhat Star Warsit pian uudestaan. Tämä oli kiva listaus, kiitos!

Kiitos itsellesi! Juu, aika paljon asioita jäi kutkuttamaan, mikä tietysti on tekijöiden tarkoituskin. Odotan mielenkiinnolla, mitä seuraavaan leffaan keksitäänkään.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat