Oscarit2016
Oscarit2016

(Kuva Oscareiden omilta sivuilta.)

Oscareista on viikko, mutta fiilistelen edelleen gaalassa nähtyjen herkullisten feminististen hetkien takia.

Suurin puheenaihe palkintogaalassa oli tänä vuonna se, ettei yhtään tummaihoista ollut ehdolla. Tuon aihepiirin ja Leonardo DiCaprion Oscarin lisäksi gaalassa nähtiin kuitenkin myös monta ilahduttavaa hetkeä, jolloin naiset pistivät parastaan. Tässä mielestäni vuoden 2016 Oscar-gaalan sykähdyttävimmät feministiset hetket.

(Pahoittelen, jos kuvakaappaukset vaikuttavat vähän sekavilta. En halunnut napata ilmaiseksi käyttööni kuvia, joista nettisivut tms. ovat maksaneet, joten tägäsin kuvan lähteen kuvatekstiin.)

Brie Larson halaa spontaanisti kaikki seksuaalista väkivaltaa kokeneet selviytyjät

Kuvakaappaus täältä.
Kuvakaappaus täältä.

Kuvakaappaus täältä.

Lady Gagan vaikuttava esitys kappaleestaan Til It Happens to You oli kenties gaalan mieleenpainuvin hetki, mutta sen te kaikki tiedätte jo. Sen sijaan ette ehkä tiedä, että Oscarilla naispääosastaan Room-elokuvassa palkittu Brie Larson halasi spontaanisti kaikki Gagan esityksessä lavalle kävelleet seksuaalista väkivaltaa kokeneet selviytyjät. Se oli niin hieno teko, että olen vieläkin vaikuttunut.

Täydellisesti ehostettu, Oscarista kilpaileva näyttelijä on ajatuksena vain etäinen hahmo, joka vilkuttelee norsunluutornistaan tavallisille kuolevaisille. Mutta Larson todisti, että se on vain pintaa. Glamourinkin alla me kaikki olemme yhtä. Se, että hän halusi tukea muita omana tähtihetkenään, merkitsi oikeastaan enemmän kuin itse Oscar-pysti.

Pakistanilaisen Sharmeen Obaid-Chinoyn elokuva muutti lakia

Kuvakaappaus täältä.
Kuvakaappaus täältä.

Kuvakaappaus täältä.

Elokuvantekijä Sharmeen Obaid-Chinoy teki lyhyen dokumenttielokuvan A Girl in the River naisesta, joka ihmeen kaupalla selvisi kunniamurhasta. Kiitospuheessaan hän kertoi pakistanilaisen pääministeri Nawaz Sharifin nähneen elokuvan ja päättäneet sen jälkeen muuttaa maan lakia niin, että kunniamurhista tulee rikollista toimintaa.

"Näin tapahtuu, kun määrätietoiset naiset kokoontuvat yhteen", elokuvantekijä aloitti kiitospuheensa. Niinpä!

Chris Rock pohti näyttelijäjakoa miehiin ja naisiin

Kuvakaappaus täältä.
Kuvakaappaus täältä.

Kuvakaappaus täältä.

Oscarit juontaneen Chris Rockin aloituspuheessa huomioitiin muun muassa se, että naisilta kysytään palkintogaaloissa aina vain heidän pukeutumisestaan. Lisäksi Rockin tyttäret ja heidän kaverinsa myivät paikallisten partiolaisten keksejä gaalavieraille (ja keräsivät tämän mukaan 65 000 dollaria Girl Scouteille).

Eniten Chris Rockin aloituspuheessa mieltäni on kuitenkin jäänyt kutkuttamaan kommentti siitä, ettei Oscareita oikeastaan tarvitsisi jakaa miesten ja naisten palkintokategorioihin. "Hehän ovat kaikki näyttelijöitä!" Rock perustelee puheessaan. Tämä on kyllä niin totta. Jos näyttelee työkseen, pyrkii esittämään mahdollisimman vakuuttavasti ennen kaikkea toista ihmistä.

En silti ole varma siitä, kannattaako jaosta vielä luopua. Epäilykseni on, että Oscareissa ei kohta nähtäisi naisia enää ollenkaan. Miehille kun tunnutaan edelleen tarjottavan ne vaikuttavimmat roolit.

Pukeutumiskoodia uhmannut Jenny Beavan

Kuvakaappaus täältä.
Kuvakaappaus täältä.

Kuvakaappaus täältä.

Oscarin parhaasta puvustuksesta pokannut Jenny Beavan kohautti kävelemällä lavalle tekonahkatakissa ja muutenkin varsin erikoisessa lookissa. Hän uskalsi näyttää erikoiselta ja uhmata perinteistä naisten pukeutumiskoodia. Puku oli kuulemma kunnianosoitus Mad Max: Fury Road -elokuvalle, josta Oscar tuli.

Netissä kiertää meemi, jossa useat miesgaalavieraat vaikuttavat hämmentyneen niin paljon Beavanin pukeutumisesta, etteivät he tajua edes taputtaa tämän voitolle. Beavan kuitenkin itse sanoo, ettei häntä voisi moinen vähempää kiinnostaa. Mahtava nainen!

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat