Kävin taannoin Tallinnassa päiväristeilyllä. Otamme erään äitiystäväni kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti vapaapäivän kahdestaan. Tallinna on juuri sopivan lähellä, mutta samaan aikaan tarpeeksi kaukana kaikesta arkisesta aherruksesta. Ulkomaanmatka päivässä, toimii!

Olimme shoppailemassa keskustan Kaubamajassa lastenosastolla, kun huomasin jotain hämmentävää. Useita rekkejä täynnä läpinäkyvää pitsiä, topattuja rintsikoita ja seksikkäitä leikkauksia. Koossa 104. Niille, jotka eivät tunne lastenvaatekokoja, tuo tarkoittaa noin 4-vuotiasta. Tuossa ylläolevassa kuvan hintalapussa lukee 104/110 (4-5 years).

Ensireaktioni näihin pikkuhepeneisiin oli ällötys: miksi kukaan haluaisi pukea tytärtään näin? Onko tämä maailma todella näin sairas? Millainen naiskuva muodostuu lapselle, jonka päähän syötetään pikkutytöstä asti ajatus, että kurveja pitää korostaa, vaikkei niitä vielä edes ole?

En keksi yhtäkään perustetta sille, missä tilanteessa nelivuotias voisi tarvita topattuja rintsikoita tai läpinäkyvää, vartaloa nuolevaa pitsimekkoa. Siellä ne kuitenkin roikkuivat, tavallisten vaatteiden keskellä kuin ei mitään. Jonkuhan niitä täytyy ostaa, ei niitä muuten tehtäisi.

Kuvan kautta koko ei välity, mutta nämä rintaliivit olivat todella pieniä. Mahtuisivat ehkä juuri ja juuri reiteni ympärille.

Tätä naiseuden tuskaa puhkuessani ystävälläni oli kuitenkin erilainen näkemys: hänen viisivuotias tyttärensä todennäköisesti pitäisi näitä hepeneitä aivan ihanina. Jos tyttö saisi valita, hän varmaankin pukeutuisi niihin ihan innoissaan.

Miksi, ihmettelin? Syy intoiluun on kuulemma tässä:

Nämä Monster High -tytöt ovat viisivuotiaan tytön suuri fanituksen kohde. Skelita, Cleo de Nile ja muut monsteritytöt näyttävät varsin stereotyyppisiltä naisilta valtavine ripsisilmineen, kapeine uumineen ja lyhyine mekkoineen. Mutta jos tyttö näistä niin hurjasti innostuu, mikä minä olen sanomaan, millaisista jutuista hän saa tai ei saa tykätä?

Aloinkin pohtia, että ehkä mietin lasten alusvaatteitakin liikaa itseni kautta? Jos oma lapseni saisi vaikkapa lahjaksi tuollaisen läpinäkyvän alusmekon ja tulisi siitä superiloiseksi, kieltäisinkö sen käytön?

Myös miniuikkareita erilaisilla leikkauksilla oli tarjolla.

Vastaus on kaikesta huolimatta kyllä. Kyllä kieltäisin. Nuo alusvaatteet on kuitenkin tehty nimenomaan ajatuksella, että pieni tyttö voisi leikkiä niiden avulla aikuista naista. Matkimista lapset toki harrastavatkin, mutta voi sitä tehdä muutenkin kuin pukeutumalla aikuisten vahvasti seksualisoimiin vaatekappaleisiin. Siksi ne eivät kuulu pienten lasten päälle.

Seuraa blogia Facebookissa ja Bloglovinissa.

Kommentit (10)

Vierailija

Onhan nuo käteviä myös erilaisten sairauksien takia lyhytkasvuisille ihmisille.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Olisi ihanaa ajatella, että lyhytkasvuiset olisi otettu kauppakeskuksessa tasavertaisesti muiden kanssa huomioon, mutta tuskinpa noissa alusasuissa silloin lukisi merkintää, että ne on suunnattu 4-5-vuotiaille.

Katja

Itselläni rinnat kasvoivat varhain, ja olisi ollut tosi helpottavaa pukea päälle topatut liivit. Ne olisivat peittäneet töröttävät nännit. Se olisi ollut lapselle todellinen helpotus. Tyttäreni on 9 ja hänellä kasvavat rinnat. Jos hän haluaisi rintaliivit, todellakin ostaisin.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Kyllä, on hyvä että nuorille tytöille löytyy rintsikoita, koska he todella voivat kehittyä aikaisin ja haluta itse käyttää niitä ihan käytännön syistä. Mutta ei niitä ei kuitenkaan ihan 4-vuotiaan koossa vielä tarvittaisi.

Vanhanaikainen...

Kyllä minä ainakin pyysin äitiäni ostamaan rintaliivit itselleni jo pienenä tyttönä.. onhan se kuitenkin tytön etuoikeus saada olla "nainen" jo nuoresta iästään riippumatta, koska se naisen elämään kuuluj.. en ymmärrä tätä nykymaailman kukkahattuilua seksuaalisuudesta ja sukupuolineutraaliudesta... Lapset on lapsia, vaikka he haluaisivat pukeutua korkokenkiin ja rintaliiveihin jo nuorena, ei ne ennenkään mennyt lapset pilalle vaikka mekko ja nuttura lyötiin melko varhaisessa vaiheessa ylle. Siinähän sitä identiteettiä haeskellaan.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Leikki on leikkiä ja lapsenahan sitä haluaa leikin varjolla matkia aikuisia ja "testailla" aikuisuutta. Itsekin lainailin lapsena äidiltäni ja siskoltani meikkejä, puin kaulaan koruja ja keimailin peilin edessä. Ihanaa, että sain niin tehdä. Mutta se on eri juttu kuin että minulle olisi varta vasten tuputettu meikkejä ja sanottu, että pikkutyttöjen "kuuluu" meikata. Koska ei kuulu, mutta saa, jos haluaa.

mietin vaan

Mä en jotenkin usko et noita topattuja liivejä nyt kuitenkaa tarkoitettu lapselle. Esprit kuitenkin sellanen merkki mitä ihan suomessa myydään. Ja kyllä itsekin kun olen aika pyöreä niin noi normaali liivi koot mitkä on jollekin erittäin hoikalle ja kaikkein pienemmälle ympäryksellä niin menis just reiteen, joku 70AA, niin ihan niitä myydään joka kaupassa missä liivejä myydään. Olis nyt ottanu niistäkin koko lapuista kuvan niin eikä vaan yhdestä hepenestä, joka nyt ehkä hieman ampuu yli. Mut tossahan seinässäkin lukee et 176cm asti kokoja niin johan nyt sen pitusiset on iältäänkin isompia tyttöjä niin varmasti jo saattaa tarvitakin liivit. ja noissa uikkareissa nyt ei oo minusta mitään erikoista, onhan pienille bineitäkin, ei nuo ole paljastavia mitenkään.

Rosanna Naiseudesta
Liittynyt8.3.2017

Olin sen verran hälketynyt näkemästäni, että rintsikoiden kokolaput jäivät tarkemmin syynäämättä. Mutta pieniä ne olivat, liian pieniä. Siis osa niistä. Varmaan 8-vuotiaasta ylöspäin jotkut voivat rintsikoita tarvita tai haluta, ja hyvä toki että niitä silloin on. Mutta mielestäni se on eri juttu kuin pukea pieni lapsi läpinäkyvään pitsiin. Vaikka lapsi ei vielä itse ymmärtäisi käsitettä "seksikkyys", niin me aikuiset ymmärrämme. Ja tuolta käsitteeltä heitä pitäisi suojella mahdollisimman pitkään.

Intended Mum

Kirjoitin jo oman kommenttini, mutta nyt tajusin, että se vastaa kutakuinkin juuri tuota viimeistä Rosannan kommenttia. Aivan samaa mieltä, seksikkyys on meidän murrosiän ylittäneiden juttu, sitä ei tarvitse lapsille tuputtaa vanhempien, vaatevalmistajien tai mediankaan puolelta.

Seuraa 

Olen Rosanna Marila, 34-vuotias pinkki muija ja kahden pienen lapsen äiti. Työskentelen Me Naisten toimittajana, mutta mielipiteet ovat omiani.

Blogini idea on muistuttaa, että sähän oot hyvä just noin.

Ota yhteyttä: naiseudesta(at)gmail.com

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat