Kuva: Pixabay.com

Kerroin viime blogipäivityksessäni työttömyyteen liittyvistä ajatuksistani ja kokemuksistani viiden vuoden takaa. Samalla kun tuli muisteltua, miten sain silloin päivät kulumaan ja miten lopulta löysin työpaikan laman keskellä, ajattelin jakaa vinkkini muillekin. Så här:

  1. Yritä nähdä asioiden valoisat puolet ja asennoidu työttömyyteen väliaikaisena vaiheena elämässäsi. Nauti työttömyydestä ja tee kaikkea sellaista, jota et työelämän oravanpyörässä ehdi. Työttömyys saattaa olla ohi ennen kuin arvaatkaan!
  2. Älä päästä itseäsi sammaloitumaan, vaan kehitä osaamistasi itse opiskelemalla tai käymällä sinua kiinnostavia kursseja. Jos mahdollista, tee työnhaun ohessa oman alasi keikkatöitä ylläpitääksesi osaamistasi.
  3. Päivitä LinkedIn-tilisi ja osallistu alaasi liittyviin keskusteluihin. Seuraa mol.fi-, monster.fi- ja oikotie.fi-sivustoja ja aseta hakuvahteja. Jos käytät Twitteriä, etsi työpaikkoja aihesanoilla #duuni, #rekry ja #työpaikat. Liity Facebookissa oman alasi ryhmiin, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Kerro työtilanteestasi avoimesti myös henkilökohtaisilla sometileilläsi, jotta tuttusi tietävät vinkata sinulle mahdollisista piilotyöpaikoista.
  4. Luo päiviisi aktiivinen rytmi, jotta et passivoidu ja jää sängynpohjalle selaamaan puhelinta. Käy kirjastossa, elokuvissa, kävelyllä tai kahvilla kavereiden kanssa. Sosiaaliset kontaktit piristävät aina ja antavat muuta ajateltavaa oman työttömyyskuplan ulkopuolelta.
  5. Kirjoita työhakemukset ajatuksella ja keskity kunkin työnantajan kannalta olennaisiin asioihin. Tarkista, ettei teksteihin jää kirjoitusvirheitä. Huom! Jos olet alle 30-vuotias, muista mainita työhakemuksessasi SANSSI-kortista, joka oikeuttaa sinut palkkaavan yrityksen saamaan 700 euron palkkatuen 10 kuukauden ajaksi.
  6. Hae vain paikkoja, joista olet aidosti innoissasi, jotta into paistaa myös hakemuksistasi ja sinusta haastattelutilanteissa.
  7. Pidä kirjaa hakemistasi työpaikoista (kirjaa Excel-tiedostoon esim. työnantaja, titteli, viimeinen hakupäivämäärä ja milloin työ alkaisi). Kannattaa myös kopioida ylös työpaikkailmoitusten hakutekstit, jotta voit vielä työhaastattelukutsun tullessa tsekata, mitä työnantaja ilmoituksessaan painotti uudelta työntekijältä haluavansa. Usein nämä tekstit poistuvat työpaikkasivustoilta hakuajan umpeuduttua. P.S. Jos julkisen alan virka menee sivu suun ja työnantaja ilmoittaa haun päätteeksi, kuka tuli valituksi, kannattaa googlettaa tai katsoa LinkedInistä, miten valitun henkilön koulutus ja työhistoria eroavat omistasi.
  8. Luovan alan työpaikkoja hakiessa kannattaa tehdä työnäytteistä oma portfolio, jonka ottaa mukaan työhaastatteluihin. Näin voit osoittaa osaamisesi kirjoa työhakemusta laajemmin.
  9. Harjoittele työhaastattelutilanteita ennalta jonkun kaverisi kanssa, jotta olet sanavalmis h-hetkellä. Mieti, mikä olisi vaikein tai pahin kysymys, mitä sinulta voitaisiin kysyä hakemaasi työhön liittyen ja valmistaudu vastaamaan siihenkin. Mieti myös, mitä annettavaa juuri sinulla olisi kyseiselle työyhteisölle ja mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi työntekijänä. Niitä kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa.
  10. Älä lannistu tai luovuta, vaikka kuulisit useamman kerran "valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun". Vielä tulee sinun aikasi loistaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa Moraalimummo-blogin pariin! Maailma on täynnä kauniiden ihmisten, treenattujen vartaloiden ja kiillotettujen kotien kuvia, ja voin luvata, että tässä blogissa niitä ei tulla näkemään! ;) Blogissani pohdin ja analysoin nykymaailman menoa, kulutustottumuksia, pinnallisuutta ja ilmiöitä Moraalimummon tyyliin. Olen kolmekymppinen vanha sielu, ja kirjoittaminen on intohimoni. Toivottavasti viihdyt tekstieni parissa.

Seuraa

Yhteydenotot: moraalimummo@gmail.com

Hae blogista

Kategoriat