Kirjoitukset avainsanalla sokerikoukku

Kuvat: (C) Moraalimummo

Kuten täällä kirjoitin, olen ollut pienen ikäni sokerikoukussa. Syön päivittäin jotain makeaa. Jos yritän olla ilman "herkkuja", minun on vaikea keskittyä, pikku asiat ärsyttävät ja minusta kuoriutuu äksy sugarzilla. Haluaisinkin nyt päästä tästä ikävästä kierteestä eroon ja löytää jotain muuta mukavaa syömistä makeannälkään.

* * *

Taannoin Alepassa käydessäni silmäni osui Brunbergin sokerittomaan suklaalevyyn, ja aloin katsoa karkkihyllyä uusin silmin. Löysin nopealla skannauksella neljä eri makeistuotetta, joissa ei pakkauksen mukaan ole valkoista sokeria. Niinpä ostin ne testaukseen ja ajattelin kertoa makunystyröideni arviot samalla teillekin.

 

Halva: Sokeriton salmiakkiruutu (1,68 €, 90 g)

Karkki näyttää ihan perinteiseltä Halvan salmiakilta – joka on lempimakeiseni – mutta suutuntuma on tosi erilainen: salmiakki jää yllättäen toffeen tavoin lujasti kiinni hampaisiin. Maku on perinteiseen salmiakkiin tottuneelle vähän valju eikä valitettavasti tyynnytä salmiakinhimoa. Höh! Koska rakastan salmiakkia, odotukseni hyvän korvikkeen löytämiseen olivat korkealla.

 

Halva: Sokeriton lakritsi (1,49 €, 90 g)

Kiinteä, kiiltävä ja sliipattu laku. Jämäkkää pureskeltavaa. Maultaan kuitenkin aika mieto ja vähän mitäänsanomaton. Lakusta tulee mieleen sanonta "moni kakku päältä kaunis". Miehelleni nämä tosin maistuivat.

 

Sulá: Soft gums (1,19 €, 75 g)

Pakkaus sisältää oransseja, pinkkejä ja keltaisia pehmeitä viinikumeja, jotka ovat kaikki vähän erimakuisia. Keltaiset ovat aavistuksen kirpeitä, oranssit ja pinkit maistuvat vähän sokerittomille mehuille. Jos pitäisi valita suosikki, se olisi oranssi. Makeisten suutuntuma on hyvä mutta jälkimaku vähän epämiellyttävä. Uskoisin, että nämä maistuvat kuitenkin hyvin heille, jotka pitävät Fun Lightin tyyppisistä juomista.

 

Brunberg: Sokeriton suklaa (1,05 g, 50 g)

Suklaan rakenne on hyvä ja maku yllättävän lähellä perinteistä tummaa suklaata. Sokkotestissä en välttämättä huomaisi, että suklaa on makeutettu stevioliglykosidilla sokerin sijaan. Makeannälkä lähtee parilla palalla, wuhuu!

* * *

Tämän makutestin voittaja on ehdottomasti Brunbergin sokeriton suklaa! Sitä voisin ostaa toistekin – muut olivat valitettavasti vähän pettymyksiä. Makunsa toki kullakin, kuten lakun kohdalla huomattiin, eli jos sokerittomat makeiset kiinnostavat, kannattaa nämä ehdottomasti maistella itse läpi. Toivottavasti kauppoihin tulisi jatkossa lisääkin erilaisia vaihtoehtoja.

P.S. Sellaisen huomion tein maistelun lomassa, että sokerittomien karkkien kilohinta on aika kova. Ja että maistelu kannattaa tehdä maltilla, sillä makeutusaineilla on tapana aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia...

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaako viinikumi makeisia ostaa?
Oon erityis ruokavalioinen ja muistaakseni ne sopi...

Moraalimummo
Liittynyt23.10.2016

Moikka! Mun makuun eivät oikein olleet, mutta riippuu ihan, mistä tykkää :) Näistä jäi vähän sellainen aspartaamilla makeutetun mehun maku suuhun.

Kuten kuvassa näkyy, pussissa on merkintä "vegetarian", mutta muutoin en valitettavasti osaa sanoa, mitä allergeeneja mahdollisesti sisältävät. Pakkaus on toki pieni, joten paljon ei mene hukkaan, vaikka kokeeksi ostaisikin :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Pixabay.com

Mehua suoraan tuttipullosta. Ei hampaidenpesupakkoa. Purkkaa vain joskus ja jouluna. Ei liene yllätys, että ensimmäiset reiät hampaissani paikattiin jo ennen kuin ehdin kouluikään. Niin surullista kuin se onkin, suussani on nyt (ja ikuisesti) enemmän paikattuja kuin täysin terveitä hampaita.

* * *

Kun aloin lähestyä täysi-ikäisyyttä, päätin, että tilanteeseen on tultava muutos tai muuten tulisi kalliiksi (kiitos vaan kaikille 1990- ja 2000-luvulla veroja maksaneille saamastani ilmaisesta hammashuollosta!). Ja eihän se hampaiden jatkuva vihlonta ja paikkaaminenkaan tietenkään mukavaa ollut. Niinpä muutin rutiinejani pala palalta. Aloin käyttää purkkaa joka aterian jälkeen ja langata hampaat iltaisin sekä vaihdoin tavallisen hammasharjani sähköhammasharjaan. Yksi tärkeä tekijä on tietysti myös ruokailutottumukset: vaihdoin janojuomani mehusta veteen ja aloin rajoittaa napostelua. Ryhtiliike auttoi, eikä hampaissani ole ollut reikiä enää vuosiin, mutta sokeri – se pirulainen ei ole silti päästänyt otteestaan.

Olen sokerikoukussa ja surullinen siitä. Sokerinhimon kitkemiseksi ja sitä kautta hampaideni suojelemiseksi olen koettanut yhtä sun toista. Kerran olin puoli vuotta karkkilakossa. Toisena vuonna aloin pitää viikoittaista karkkipäivää, ja se toimikin useamman vuoden ajan ihan ok, kunnes kyllästyin karkkipäivän jälkeisiin karkkikrapuloihin, jolloin suussa maistui aamulla epämääräinen ällötys eikä tehnyt mieli syödä oikein mitään. Sitten päädyin ”saan syödä viisi karkkia joka päivä” -periaatteeseen, jottei yhtenä viikonpäivänä menisi överiksi.

Mutta mikään näistä menetelmistä ei varsinaisesti toiminut, koska ongelmani eivät ole pelkät karkit vaan sokeri. Karkkilakon aikaan söin makeannälkääni keksejä, karkkipäivänä taas söin toisinaan karkkia enemmän kuin teki edes mieli, koska ”tämä päivä on se, kun saan syödä, joten nyt vedetään kaksin käsin” ja viiden karkin periaate piti yllä haitallista rutiinia siitä, että lähes joka päivä tosiaan söin ne viisi sallittua karkkia ja jos karkkia ei ollutkaan saatavilla, tulin kärttyisäksi, sillä kroppani kaipasi sokeria.

* * *

Luettuani tämän Tuomas Enbusken kirjoittaman kolumnin aloin miettiä omaa sokerikoukkuani jälleen kerran. Olen lukenut sokerin ylläpitävän kehon matala-asteista tulehdustilaa, altistavan kakkostyypin diabetekselle ja olevan syöpäsolujen herkkua. Miksi ihmeessä siis syön sitä, vaikka terveyssyistä kartan kuitenkin esimerkiksi tupakkaa ja energiajuomia? Tämä pohdinta sai minut jättämään omaksikin yllätyksekseni kaikki karkit, pullat, keksit, leivokset, jäätelöt ja sokeriset juomat kerralla. Kokonaisvaltaista "herkkulakkoa"* en ollutkaan ennen koettanut – ja mikä yllättävintä: se ei ollut edes vaikeaa, kun makeanhimon iskiessä vaan muistutin itseäni sokerilla kasvavista syöpäsoluista.

(* Kritisoin karkkien, leivonnaisten jne nimittämistä herkuiksi, sillä ne ovat todistetusti haitallisia terveydellemme. Näiden "herkkujen" aiheuttaman riippuvuuden ja taitavan mielikuvamainonnan ansiosta palkitsemme itsemme ja lapsemme usein sokerisilla elintarvikkeilla, vaikka hyvinvointimme kannalta ne ovat keholle käytännössä rangaistus eivätkä palkinto positiivisessa mielessä. Haluaisinkin kyseenalaistaa länsimaista herkuttelukulttuuria laajemmin ja mielestäni yksi tärkeä aspekti ovat sanavalinnat. Siksi käytän sokerisista "herkuista" kirjoittaessani lainausmerkkejä.)

...Kunnes 12 päivää oli kulunut ja meille tuli vieraita, jotka toivat kahvipöytään tarjolle ostamansa porkkanakakun. Päässäni surrasi, otanko vai enkö, mitä sanon vai sanonko mitään. Lopulta päätin olla kertomatta vieraille sokeriin liittyvästä päätöksestäni, koska lakkoni oli suhteellisen uusi juttu enkä ollut varma, kestäisikö luonteenlujuuteni kuitenkaan loppuelämääni, eli kannattaisiko asiasta tehdä numeroa nyt, kun olin vielä niin alussa. Valintaani perustelemalla olisin kuitenkin tullut ikään kuin demonisoineeksi heidän tuomia tuliaisia, mikä olisi ollut varsin tylyä. Sokerikeskustelun myötä vierailun tunnelma olisi todennäköisesti muuttunut kiusalliseksi ja muiltakin olisi voinut mennä ilo syödä kahvipöydän makeita antimia. Se taas olisi ollut tosi kurjaa, sillä ei minua oikeasti haittaa se, vaikka muut söisivät sokeria, halusin vain itse kokeilla, pystyisinkö olemaan ilman.

Ja niin siinä sitten kävi, että päätin ottaa kakkua. Tietysti olisin voinut jättää makeiden syönnin tuohon yhteen palaan, jolloin kaikki olisi ollut kokonaiskuvaa ajatellen hyvin, mutta valitettavasti en kyennyt – jäihän kakkua jääkaappiimme... Mikä siinä muuten onkin, että leivonnaisia ei pysty koskaan heittämään biojätteeseen, vaan ne on syötävä loppuun vaikka väkisin?

Mikä siinä muuten onkin, että leivonnaisia ei pysty koskaan heittämään biojätteeseen?

Asiaa pohtiessani olen huomannut, että sokerin karttaminen on minulle paitsi itsekuriin myös sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä haaste. En haluaisi olla se ”ilonpilaaja”, jonka sokerin syömättömyydestä tulee numero (en käytä pahemmin alkoholiakaan ja siitäkin tulee aina numero, johon olen jo vähän väsynyt) ja mahdollisesti muille huono fiilis. Monilla on kuitenkin tapana laittaa kahvipöytään pelkkää makeaa tarjottavaa, ja olisi sitten vähän hassua olla kyläpaikassa syömättä mitään toisten isolla vaivalla tekemistä jälkiruoista tai leivonnaisista. Omien eväidenkin ottaminen olisi jotenkin liioiteltua, kun en ole sokerille kuitenkaan allerginen.

Helpointa olisikin, jos luonteenlujuuteni riittäisi siihen, että vaikka joskus söisin sosiaalisissa tilanteissa pullan tai karkkia, niin pystyisin lopettamaan siihen, enkä retkahtaisi sen isommin. Vielä parempaa tietenkin olisi, jos sokerin välttelystä tulisi yleinen megatrendi eikä sitä tarvitsisi puolustella tai selitellä.

* * *

Alkoholistien ainoa pelastus on absolutismi. Miten on karkkiholistien laita, voiko sokerin kanssa flirttailla?

Kommentit (2)

Nunu
Liittynyt4.11.2015

Kiitos hienosti kirjoitetusta tekstistä! Mä oon ainakin sellainen, että jos on kaapissa "herkkuja", niin ne on PAKKO syödä sieltä pois kuleksimista. Ja tosiaan oon kans tässä asiassa joko-tai, vaikka haluaisinkin, että itsehillintäni olisi sofistukoituneempi.

Moraalimummo
Liittynyt23.10.2016

Voi kiitos paljon! <3 Joo jotenkin se ehdottomuus on helpompaa kuin tasapainottelu siinä retkahtamisen partaalla ;D Suloisia koruja sulla btw!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Tervetuloa Moraalimummo-blogin pariin! Maailma on täynnä kauniiden ihmisten, treenattujen vartaloiden ja kiillotettujen kotien kuvia, ja voin luvata, että tässä blogissa niitä ei tulla näkemään! ;) Blogissani pohdin ja analysoin nykymaailman menoa, kulutustottumuksia, pinnallisuutta ja ilmiöitä Moraalimummon tyyliin. Olen kolmekymppinen vanha sielu, ja kirjoittaminen on intohimoni. Toivottavasti viihdyt tekstieni parissa.

Seuraa

Yhteydenotot: moraalimummo@gmail.com

Kategoriat