Kirjoitukset avainsanalla Luonto

Kuvat: Pixabay.com

Kierrätyksestä on tullut vuosien saatossa itselleni elämäntapa, intohimo ja aihe, jonka tärkeydestä voisin puhua loputtomasti :) Siispä tänään päätin paneutua blogitekstissäni lajittelun ilosanomaan.

* * *

Kuten kaikki tiedämme, maailman luonnonvarat eivät kestä nykyaikaista kerskakulutusta. WWF:n mukaan viime vuonna suomalaisten ylikulutuspäivä − eli laskennallinen päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä − oli jo 3. huhtikuuta 2017. Jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa.  :o

 

En halua työntää päätäni pensaaseen vaan tehdä oman osuuteni sen eteen, etten:

A) osta mitään turhaa ja

B) sen, mitä ostan, ostan mahdollisimman laadukkaana ja eettisesti tuotettuna ja

C) sen, mitä en enää käytä, laitan kiertoon mahdollisimman tehokkaasti.

 

Tämän vuoksi meillä kerätään erikseen sekajäte, biojäte, muovit, kartongit, paperit, metalli, lasi, patterit, SER-jätteet, vanhat lääkkeet, pantilliset pullot, Fidalle lahjoitettavat vaatteet, HESY:lle lahjoitettavat tekstiilit sekä H&M:lle vietävät lumput (esim. rikkinäiset sukat ja pysyvästi likaantuneet tekstiilit). ”Roskillemme” on siis 14 erillistä astiaa tai pussia, mikä kuulostaa paljolta, mutta omien kulutustottumusten kriittinen tarkastelu ja jätteiden huolellinen lajittelu on mielestäni vähintä, mitä voin ympäristön ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnin eteen tehdä.

* * *

Turistina ollessa kierrättäminen voi olla yllättävänkin hankalaa. Ranskan kaltaisissa ulkomaankohteissa, joissa hanavettä ei suositella juotavan, on tuntunut todella takapajuiselta, ettei vesikanistereita tai juomapulloja voi kierrättää, vaan kaikki roskat päätyvät sekajäteastiaan − eli kaatopaikalle. Newyorkilaisessa hotellissa taas oli käytävällä rinnakkain kaksi roskasäiliötä, joissa luki "Waste" ja "Recycle", mutta säiliöissä ei ollut mitään vinkkiä siitä, mitä niihin saisi laittaa. Samassa hotellissa majoittumisen hintaan kuului aamiainen ja buffet-päivällinen, mutta kaikki ruoat syötiin kertakäyttöastioilta muovisilla aterimilla. Miettii, että millainen määrä kertakäyttöroskaa siitäkin kertyy vuodessa.

Norjassa taas yllätti se, että hotellihuoneessa oli pussi, johon voi jättää ylimääräiset vaatteensa lahjoitettavaksi paikalliselle Pelastusarmeijalle. Että jos lähtee Osloon shoppailulomalle, ja ostosten tekemisen jälkeen kaikki vaatteet eivät enää mahdu matkalaukkuun, ylimääräiset voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Kätevää sinänsä − mutta voi apua tätä länsimaalaista kuluttamisen kulttuuria: että hotellivieraat ovat jättäneet hotelliin niin paljon vaatteitaan, että hotellissa on ylipäätään huomattu tällaiselle pussille olevan tarvetta.

Pahalta tuntuu sekin, että Suomessa, jossa lajittelumahdollisuudet ovat oikeasti olemassa ja kierrätykseen liittyvää tietoa on saatavilla niin paljon kuin jaksaa lukea, jengi laittaa lasit ja metallit sekajätteeseen, kun ne voisi lajittelemalla käyttää uudelleen. Ja sitäkään en ole koskaan ymmärtänyt, miksi joillain on pakottava tarve rikkoa lasipulloja asfalttiin tai heittää tölkkejä pelloille, joista ne koituvat pahimmillaan tuotantoeläinten tuskalliseksi kuolemaksi.

Luonnon roskaaminen noin ylipäätään onkin sitten oma lukunsa, jota on vaikea ymmärtää. Mitä ajatuksia kierrätys ja roskien lajittelu teissä herättää? Oletteko törmänneet ulkomailla edistyksellisiin kierrätysmenetelmiin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Mari ♡
Liittynyt3.1.2018

Hei!
Älyttömän hyvä moraalisaarna 😊 Kiitos! Tämä oli tärkeä muistutus, että meillä on vain yksi maapallo ja jokaisen oma pienikin teko on tärkeä, jotta lapsillamme olisi mahdollisuus hyvään elämään.

Mari Niittymaa

Moraalimummo
Liittynyt23.10.2016

Kiitos paljon palautteestasi, kiva kuulla! <3 Nimenomaan, jos jokainen kuluttaja tekisi oman osuutensa, ongelmaa ei edes olisi, joten jokainen teko on tärkeä :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tervetuloa Moraalimummo-blogin pariin! Maailma on täynnä kauniiden ihmisten, treenattujen vartaloiden ja kiillotettujen kotien kuvia, ja voin luvata, että tässä blogissa niitä ei tulla näkemään! ;) Blogissani pohdin ja analysoin nykymaailman menoa, kulutustottumuksia, pinnallisuutta ja ilmiöitä Moraalimummon tyyliin. Olen kolmekymppinen vanha sielu, ja kirjoittaminen on intohimoni. Toivottavasti viihdyt tekstieni parissa.

Seuraa

Yhteydenotot: moraalimummo@gmail.com

Kategoriat