Keskustelin muutama viikko sitten erään varakkaan nuoren miehen kanssa, joka oli menossa kesällä naimisiin. Nuori mies oli huolissaan siitä, että haluaisi turvata oman varallisuutensa mahdollista eroa varten, muttei silti halunnut loukata morsiantaan. Tämä tuleva morsian oli nimittäin hyvin loukkaantunut siitä, että mies halusi avioehdon ja koki tämän valtavana epäluottamuksen osoituksena. 

Itsellä taas juristina herää välittömästi hälytyskellot tällaista vastustusta kohtaan, sillä kysehän ei ole siitä, että mies suunnittelisi jo eroavansa ennen kuin päästään edes alttarille, tai että morsiamen motiiveihin olisi kohdistettu epäluuloja. Miksi asia siis herättää ylipäätänsä vastustusta?

Kyse on enemmänkin vakuutukseen verrattavasta asiasta. Eihän kotiakaan vakuuteta sen vuoksi, että epäillään jonkun polttavan sen, tai että kotiin tullaan varmasti joku päivä murtautumaan. Autoakaan ei vakuuteta sen vuoksi, että odotetaan sitä kolaria. Vakuutus otetaan vain turvaamaan tilanteet, jos näin nyt sitten sattuu käymään. Avioehdollahan ei kuitenkaan ole merkitystä avioliiton aikana. Se astuu voimaan varsinaisesti vasta omaisuuden jaossa, kun määritetään mitkä ovat puolisoiden oikeudet toistensa omaisuuteen ja kuka omistaa mitäkin. 

Jos kerran vakuutuksia otetaan vain turvaamaan ikävät tilanteet, niin miksi avioehtosopimukseen suhtaudutaan monessa tapauksessa niin negatiivisesti? Sopimuksenhan voi tehdä vain kattamaan mahdollisen erotilanteen siten, että mikäli avioliitto onkin pitkä ja päättyykin kuolemaan, niin tällöin avio-oikeus on voimassa.

Mielestäni lakia pitäisi itse asiassa muuttaa niin, että avio-oikeus toisen omaisuuteen ei ole automaattista, vaan että molempien tulisi toisilleen erikseen sellainen oikeus antaa. Eli sovittaisiinkin siitä, että puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen eikä siitä, ettei avio-oikeutta ole.

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Teimme avioehdon 8 avioliittovuoden kynnyksellä. Nyt reilu kaksi vuotta myöhemmin avioeron ollessa vireillä, on tavallaan helpottavaa, kun ei-yhteisestä omaisuudesta (jota toisella on ollut ja on edelleen enemmän) ei tarvitse riidellä. Avioero on, vaikka sen hoitaisi kuinka fiksusti ja aikuismaisesti, kuitenkin raskas prosessi, ja riitaa saisi varmasti jos haluaisi. Itse en missään kohtaa kokenut avioehdon tekoa epäluottamuksena tai toisen selustan turvaamisena, vaan ehkä juurikin tuona "vakuutuksena" ja ehkä vahvistuksena sille, ettei kumpikaan ole suhteessa toisen omaisuuden vuoksi.

Sanna Svahn
Liittynyt12.4.2018
4/2 | 

Hieno asenne! Itselleni avioehto on jopa ollut edellytys jo ihan sen varalta, että jos puoliso sattuisikin tekemään jotain sellaista, josta saattaisin suivaantua hieman enemmänkin ;.), estän itseltäni kostomahdollisuuden. Vaikka kostaminen tai muu hankalaksi heittäytyminen ei kuulukaan luonteeseeni, en ole halunnut suoda itselleni edes pienintä mahdollisuutta / houkutusta sellaiseen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018