Oletko koskaan miettinyt, mitä pelkäät? Sanoittanut siis pelkoasi. Voi kuulostaa oudolta, jos sanon, että pelkosi ei ehkä olekaan todellinen. Se voi tuntua siltä, mutta todellisuudessa sinulla ei olekaan mitään vaaraa. Vaara siis on aina todellista, ja sen kohtaaminen on meille tavallisille ihmisille järjetöntä, hullunrohkeaa, mutta pelko harvoin on todellista. Pelon tunteminen on siis eri asia kuin vaaran pelko. Ja pelon kohtaaminen on aina todellista rohkeutta.

Rohkeutta ei ole se, että on peloton. Me kaikki pelkäämme jotain. Rohkeutta on se, että hyväksymme ja kohtaamme pelkomme.

Mitä sinä pelkäät?

Jostakin asiasta on saattanut mielessäsi muodostua ylitsepääsemätön mörkö. Niin suuri sellainen, ettet uskalla kohdata tuota mörköä, koska pelkosi on saanut sinusta vallan. Jos et pysty sanoin ilmaisemaan, mitä kyseisessä asiassa todellisuudessa pelkäät, kannattaa miettiä onko tuo pelko todellinen vai onko se vain mielemme kehittämä turvallisuusmekanismi. Keino, jolla voimme pysyä turvallisessa pikku poterossamme ja välttää kohtaamasta pelkoamme. Keino pitää status quo vallassa. Vai onko kyse todellakin erittäin todennäköisestä tai peräti varmasta vaarasta? Hengenvaarasta jopa.

Omassa työssäni eroasiakkaiden kohtaamat pelot liittyvät useimmiten vain siihen, että pelätään puolison saavan henkisen tai taloudellisen yliotteen, pelätään tulevansa hyväksikäytetyksi tai manipuloitavaksi tai pelätään omaa henkistä tai taloudellista selviytymistä. Ja tämän vuoksi taistellaan raivoisasti ja pidetään sitten itseä rohkeana. 

Yhtä lailla joidenkin ehkä jälkikäteen jopa vähäpätöisiltä tuntuvien päätösten tekemisen välttämisen taustalla on jokin pelko. Kenties pelko vain siitä, että toinen hermostuu. Tällöin kyse saattaakin olla todellisen vaaran sijaan siitä, ettei kunnioiteta riittävästi itseään eikä sallita itselle oikeutta toimia siten, mikä olisi todellisuudessa itselle parasta.

Mitä voi pahimmassa tapauksessa tapahtua?

Oli pelon aihe ja sen ilmenemistapa sitten mikä tahansa, kannattaa usein analysoida tuota omaa asennetta ja tilannetta tarkemmin. Ja ennen kaikkea yrittää sanoittaa tuo pelko sen taustalla. Mitä juuri nyt todellisuudessa pelkään? Jos tähän suostun tai tämän teen, niin mitä silloin tapahtuu tai saattaa pahimmassa tapauksessa tapahtua?

Usein kannattaa myös tuolloin punnita vaihtoehtoja. Onko parempi, että kohtaat pelkosi ja otat vastaan sen, mitä mahdollisesti saattaa tapahtua. Vai onko itsellesi parempi, että vetäydyt. Eli onko pelätty lopputulos pahempi kuin toivottu ja tavoiteltu lopputulos? Miten pelon kohtaaminen vaikuttaa omaan jaksamiseesi? Haluatko todella voittaa hinnalla millä hyvänsä vain, jotta vihdoin viimein laitat puolisollesi kampoihin? Vai oletko vain pelkojesi uhri?

Rohkeutta ei ole siis se, että taistelet "rohkeasti", vaan se, että kohtaat pelkosi. Ensin tiedostat, mitä pelkäät ja sitten kohtaat tuon pelon. Rohkeutta voi siis olla jo se, että päätät olla taistelematta taistelemisen vuoksi, koska kunnioitat itseäsi, et halua katkeroitua loppuelämäksesi ja kunnioitat tekemiäsi päätöksiä soimaamatta itseäsi loppuelämääsi niistä silläkin riskillä että pelkosi puolison voittamisesta toteutuu. Tai se voi olla sitä, että pidät oikeuksistasi kiinni ja osoitat kunnioittavasi itseäsi viemällä asiasi loppuun. Yhdelle rohkeus on siis luopumista, toiselle taistelemista. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Instagram