Keskustelin pari päivää sitten hyvin pitkän ja syvällisen keskustelun 10-vuotiaan esikoiseni kanssa itserakkauden ja itsensä rakastamisen erosta. Olen aikaisemmin jo kirjoittanut siitä, mitä esikuvaa haluan tietoisesti antaa tyttärilleni. Tähän tavoitteeseen liittyen yritin selittää tyttärelleni millainen on itsevarma ihminen. Itsevarma ihminen on mielestäni ihminen, joka osaa rakastaa itseään.

Ja itsevarmuutta ei ole koppavuus tai itsensä tai tekemisiensä kehuskelu, vaan omasta mielestäni se on sitä, että on sinut itsensä kanssa, rakastaa itseään eikä koe tarvetta yrittää vakuuttaa muita omasta paremmuudestaan. Itsevarmuutta on myös se, että osoittaa arvostusta ja kunnioitusta muita kohtaan ilman alemmuuden tunnetta tai ilman vastakehun odotusta. Periaatteessa itsevarmuuden ja itsensä rakastamisen kuvaileminen riippuu täysin katsojasta. Meille jokaiselle se on jotain erilaista.

Mielestäni on kuitenkin surullista, kuinka usein itsensä rakastaminen mielletään negatiiviseksi asiaksi, jopa itserakkaudeksi, kuten tyttäreni asian näki. Vain itseänsä rakastava ihminen pystyy rakastamaan muita aidosti ja ilman velvoitteita tai vaatimuksia, sillä itseänsä rakastava ei pyri täyttämään omia kipupisteitään itsestään ulkoisilla asioilla, kuten toisten hyväksynnän tavoittelulla, rakkauden ehdollistamisella tai muilla vastaavilla keinoilla.

Itse yritän pienin teoin osoittaa itseäni kohtaan rakkautta ja kunnioitusta, mutta täytyy myöntää, että helppoa se ei ole. Pieni takaisku voi romuttaa kaiken tehdyn työn. Olen kuitenkin myös huomannut, että tässä vaiheessa, kun takana on "vuosien työ",  tarvitaan yhä suurempia ja suurempia takaiskuja, jotta usko ja rakkaus itseään kohtaan murenisi. Ja samalla olen huomannut, kuinka vuosi vuodelta osaan pyyteettömämmin ja aidommin rakastaa muita. Olen myös tietoisempi siitä, mitä ansaitsen ilman, että sitä tarvitsee protestoiden tuoda esiin. Siltkin parisuhde on edelleen se suurin kipupisteeni ja itseni rakastaminen ja arvostaminen parisuhteessa. Työ siis jatkukoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018