Keskustelin juuri rakkaan ystäväni kanssa siitä, mikä tai mitkä asiat tuovat itselle onnea. Eivät materiaaliset asiat, vaan millainen tekeminen saa itsensä tuntemaan onnelliseksi. 

Yhden onni ei ole toisen onni

On niin helppoa ulkopuolisena tehdä johtopäätöksiä toisen elämästä ja toiminnasta ja olla sitä mieltä, että joku ei voi olla onnellinen, koska on liian passiivinen/aktiivinen/touhukas/näkyvä/hiljainen. Onnellisuus on kuitenkin meille jokaiselle omanlainen. Tekijät, jotka tekevät meidät onnelliseksi, eivät ole samat kaikille. 

Yhdelle onnellisuuden tunteen voi tuoda se, että saa tehdä ja toteuttaa itseään, kunnioittaa itseään tekemissään arjen valinnoissa ja suuremmissa päätöksissä, kun toiselle se voi olla vain sitä, että voi kokeilla uusia asioita, saa olla hiljaa rauhassa kotona perheen kanssa tai tavata usein ystäviä. Lista on loputon. Mutta se on erilainen meille jokaiselle, ainakin pieniltä nyansseiltaan.

On siis aivan turha yrittää määrittää sitä, millainen toiminta tekee toisen onnelliseksi. Oman onnellisuuden määrittämiseen vaikuttaa oma persoona, eletty elämä ja ennen kaikkea omat arvot.

Yllättävä löytö muistiinpanoista

Löysin tänä aamuna aivan kuin tarkoituksella tuon eilisen keskustelun jälkeen muistiinpanoistani 70-kohtaisen listan asioista, jotka tekevät minut onnelliseksi. Sydän pamppaillen luin muutama vuosi takaperin kirjoittamaani listaa. Olisin täysin voinut uskoa kirjoittaneeni tuon listan kesällä heti eroni jälkeen, sillä se kuvasti juuri niitä asioita, joihin olen pyrkinyt panostamaan. Ja juuri ne asiat, joihin olen sydämellä panostanut, olivat tuolla listalla.

Ja vielä yllättyneempi olin siitä, että elän tällä hetkellä tuota visioimaani täydellisen onnellista elämää. Elän omien arvojeni mukaisesti. Toki välillä tulee lipsahduksia ja tulee poikettua polulta toimimalla joidenkin syvälle juurtuneiden käytösmallien mukaisesti. Mutta nykyään olen jo oppinut välittömästi huomaamaan asian omana pahoinvointina ja ahdistuneisuutena ja tunnistaa mistä paha olo johtuu. Se on aina johtunut yksinkertaisesti siitä, että olen teoillani tai ajatuksillani toiminut arvojeni vastaisesti. Tuo voi olla jokin hyvin yksinkertainen asia, kuten asioiden tekeminen tai tekemättä jättäminen muiden miellyttämiseksi tai konfliktien välttämiseksi. Jos kuitenkin tunnistan tuon oman pahan olon ja mistä se johtuu, on helppo myös korjata suunta ja niin toimimalla osoittaa kunnioitusta ja arvostusta itseäni kohtaan.

Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan niiden asioiden listaamista, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Millaisen elämän haluaisit? Miltä tuo elämä ja arkesi näyttäisi? Mitä asioita tekisit? Miten läheiset ja muut ihmiset kohtelisivat sinua? Millaista työtä tekisit? Mitä asioita ja tuntemuksia tuntisit? Mitä harrastaisit? Ketkä tai millaiset ihmiset olisivat ympärilläsi? Miltä näyttäisit? Mikä olisi taloudellinen tilanteesi? 

Yleensä lista perustuu siihen, mitkä ovat arvojasi ja sen hetkinen elämäntilanteesi. Usein jo se ”yksinkertainen” asia, että tiedämme ja tunnistamme omat arvomme ja elämme niiden mukaisesti, tuo itsevarman, itseäkunnioittavan ja levollisen tunteen. Se luo onnellisuutta. Ja koska elämäntilanteet muuttuvat ja tavoitteita saavutetaan, myös listalla olevat asiat saattavat muuttua. Elämä muuttuu ja tavoitteita saavutetaan. Hyvä tavoite elämässä on kuitenkin onnellisuus.
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Instagram