Yhteisistä ruokailuhetkistä ja niiden hyödyistä kuulee kaikkialla. Siltikin niitä tuntuu yllättävän harvalla ruuhkavuosiaan viettävällä olevan. Kyse on ainakin itselläni enemmänkin ennakkosuunnittelun kuin ajanpuutteesta. Jos ruokailut ja kauppalistat on suunniteltu etukäteen, on ruoanlaitto merkittävästi vaivattomampaa kuin tyhjästä kaapista aterian taikominen. Kaikki alkaa siis siitä, että olen ennakkoon suunnitellut ateriat ja kaapissa on kaikki aterioihin tarvittavat tarvikkeet. Sitten ei tarvitakaan kuin aika ruoanlaittoon ja sovittu ruokailuaika.

Omalta osaltani seuraavat asiat ovat auttaneet:

1. Varmistan perheen aikataulut

Ruokailuaikoja suunnitellessa joudun päivätasolla ottamaan huomioon kaikkien harrastukset ja muut menot. Jos harrastusajat vaihtelevat päivittäin, vaihtelee tällöin myös yhteisen ruokailumme ajankohta.

2. Valmistan helppoa kotiruokaa

Jos kysyisin lasten mielipidettä ateriatoiveista, olisi ruokalistallamme vain lihapullia, tonnikalaa ja makaronia tai pizzaa. Niinpä joudun itse tekemään päätökset viikon aterioista. Valitettavasti silloin, kun en ole jaksanut suunnitella ruokailuja, syövät lapset todellakin vain noita toivomiaan aterioita.

Meillä lapset ovat siis hyvin nirsoja, vaikka pyrimme aina siihen, että kaikkea tulee maistaa. Rakastan kokkaamista, ja nirsoilun vuoksi yritin jonkun vuoden aina improvisoida erikoisempien ruokien kanssa ja muokata niitä lapsilleni mieluisammiksi. Lopputuloksena oli kuitenkin välillä niin järkyttävää pöperöä, ettei kaikkiruokainen koiramme edes suostunut maistamaan sitä.

Niinpä olen suosiolla luopunut kulinaarisista harraste-haaveistani ja päätynyt laittamaan rehellistä kotiruokaa. Aikaa ja vaivaa ruoanlaittoon meneekin nyt huomattavasti vähemmän!

3. Suunnittelen ruokailut ja laadin kauppalistan etukäteen

Jo ihan tarpeettoman stressin ja kiireen helpottamiseksi olen itse todennut parhaimmaksi vaihtoehdoksi sen, että suunnittelen ruokailut vähintään muutama päivä etukäteen. Kun ateriat on jo suunniteltu ja kaapissa kaikki tarvittavat ainekset, ei ruoanlaitosta tule ongelmaa.

Parhaimmaksi tavaksi olen kokenut koko tulevan viikon ruokailun suunnittelun ja kaupassakäynnin hoitamisen ennakkoon joko lauantaina tai sunnuntaina. Valmistan sitten kaikki ateriat ja välipalat mahdollisimman paljon ennakkoon, jolloin varsinainen ruoanlaitto tai naposteltavien syöminen on mahdollisimman helppoa. 

Kun välipalatkin on siis tytöille laitettu valmiiksi, ei herkkuja tule samalla tavalla himoittua, vaan verensokeri pysyy tasaisena ja ruokahalut kurissa.

Kaiken kaikkiaan tärkein tekijä yhteisruokailujen mahdollistamiseksi meidän perheessä on siis ollut aterioiden ennakkosuunnittelu ja koko viikon ruokien ostaminen kerralla. Jos olen sitten vielä jaksanut valmistella kunkin aterian ainekset valmiiksi, on ruoanlaitto ollut enää niin pieni toimenpide, ettei sen osalta ole enää tarvinnut muuta kuin ottaa valmiiksi pilkotut ainekset esiin ja aloittaa ruoanlaitto.

Vaikka olen erittäin tietoinen yhteisruokailun hyödyistä perheessämme, ovat ne viime aikoina silti jääneet vähemmälle. Kun kaiken järjestäminen on itsestäni kiinni, muuttuu tämäkin asia välillä velvoitteeksi. Ja jälleen ne kerrat, kun olen saanut ennakkosuunnittelut kunnolla tehtyä ja yhteisruokailuhetket toteutuvat, ovat lapset silminnähden tyytyväisempiä, sillä jo yksistään kaikkien läsnäolo ruokapöydässä on ollut omiaan luomaan yhtenäisyyden tunnetta ja läheisyyttä meidän kaikkien välille. Eron huomaa heti, kun ruokailut jäävät joksikin aikaa pois, sillä kaikki ovat automaattisesti enemmän omissa oloissaan ja poissaolevampia.

Mitä kikka-kakkosia sinä olet keksinyt tai järjestänyt yhteisten ruokailuhetkien osalta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018