Rohkeus. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? 

Olen kuullut nyt yllättävän monelta ystävältä, kuinka rohkea heidän mielestään olen. Kaikki käyttävät juuri tuota sanaa rohkea. Olen joka kerta niin hämilläni, etten edes osaa kysyä tarkemmin, miksi olen heidän mielestään rohkea. Mikä teko, toiminta tai tekeminen on heidän silmissään rohkeutta ja rohkeaa. 

Onko se sitä, että muiden silmissä hyvin yllättävä toiminta on spontaania ja siten rohkeaa? Todellisuudessa tuo toiminta, eli ero on kuitenkin saattanut olla harkinnassa vuosia eikä ehkä todellakaan ollut mikään spontaani teko. Sitä rohkeutta on kerätty pitkän aikaa aina päätyen siihen, ettei ole valmis päätökseen. Ei uskalla. Ei pärjää. Ei voi. Ehkä voi vielä yrittää muuttua vähän lisää itse tai kestää. 

Vai onko rohkeutta ollut se, että on päättänyt pärjätä yksin taloudellisesti? Loppupeleissä päätös on saattanut kaikista peloista huolimatta tulla siten, että on ollut pakko heittäytyä ja uskoa siihen, että asioilla on tapana järjestyä. 

Vai onko rohkeutta ollut se, että on päättänyt pärjätä yksin myös henkisesti? Jos on todellisuudessa ollut henkisesti yksin jo 10 vuotta, niin tällöin tulee nimenomaan pärjäämään henkisesti paremmin yksin. 

Ehkä rohkeutta on ystävieni mielestä ollut se, ettei ongelmista ole kerrottu ääneen tai ystäviltä pyydetty apua. On vain tullut ilmoitus uudesta osoitteesta. Puhuminen ei kuitenkaan ole kaikille se paras vaihtoehto. Toiselle taas puhuminen nimenomaan antaa voimaa ja rohkeutta. Minulle ei. Se lisää itsessäni vain pelkoja, kiukkua ja epävarmuutta. Puhumisen aika on sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Asioista keskusteleminen, erityisesti parisuhteessa, ei siten myöskään ole vahvimpia puoliani. Voin avoimesti kertoa ja kirjoittaa tunteistani jälkikäteen, mutta hetkessä avautuminen ja tunteiden sanoittaminen suullisesti ei ole helppoa. Toisaalta aina puhuminenkaan ei auta.

Itselleni rohkeutta on kuitenkin nimenomaan parisuhteessa eläminen. Rohkeutta olla oma itsensä, uskaltaa todella avautua ja kertoa mikä satuttaa tai loukkaa. Uskoa ja luottaa siihen, että kumppani myös avautuu ja toimii avoimesti ja rehellisesti. Uskoa siihen, että molemmat haluavat panostaa parisuhteeseen.

Yhden rohkeus on toisen arki ja toisen arki on toiselle rohkeutta. Joskus parisuhteessa oleminen on rohkeutta, joskus siitä lähteminen on rohkeutta. Koskaan emme kuitenkaan todella tiedä toisen motiiveja ja syitä päätöksille jäädä tai lähteä. Olemme siis kaikki rohkeita. Jossakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018