Kuinka usein kuulet itsesi syyttävän jotakin toista henkilöä, tapahtumaa tai olosuhteita siitä, että et ole siellä missä haluaisit olla? Et ole yhtä menestynyt, onnellinen tai tasapainoinen, kuin haluaisit, koska joku on estänyt tai vaikuttanut siihen. 

Todellisuudessa kukaan muu kuin sinä itse ei ole vastuussa siitä, miten kurjasti elämässäsi on mennyt tai että et ole saavuttanut niitä asioita, joita olisit halunnut.

Mitä jos sen sijaan, että syyttäisit ex-puolisoasi, vanhempiasi tai olosuhteitasi siitä, että et ole tehnyt tiettyjä haluamiasi asioita, että olet ollut alistettu tai että et ole voinut panostaa uraasi tai vaurastumiseesi sadasta eri syystä, miettisitkin asiaa siltä kantilta, että kannat vastuusi omasta käyttäytymisestäsi ja syynä "epäonneesi" onkin ollut mahdollinen miellyttämisen tarpeesi, pelkosi osoittaa kunnioitusta ja rakkautta itseäsi kohtaan siinä määrin, että toimisit omien arvojesi mukaisesti. Ja että jos koet uhrautuneesi tai luopuneesi jostain, oletkin tehnyt niin vain sen vuoksi, että teit niin suuremman hyvän vuoksi, etkä sen vuoksi, mitä muut saattavat sanoa tai ajatella tekemisistäsi. Ja itse asiassa silloinhan et edes voi kokea uhrautuneesi, mikäli olet aidosti toiminut omien arvojesi mukaisesti.

Loppupeleissä siis kyse on aina vain siitä, mihin itse vedämme rajat, millaiseen parisuhteeseen lähdemme mukaan tai mistä syystä luovumme unelmistamme. Kukaan ei voi meitä aikuisena pakottaa, jollemme anna toiselle valtaa tehdä niin. Ja silloin voimme vain katsoa peiliin. Syypää löytyy tasan tarkkaan sieltä.

Jos olemme tehneet vääriä valintoja elämässämme, on meidän itsemme syytä, jos jatkamme elämistä vahingollisessa parisuhteessa, jatkamme huonossa työpaikassa, sallimme "ystävien" kohdella meitä huonosti tai epäkunnioittavasti, jne.

Toki, jos haluat antaa jollekin toiselle elämässäsi valtaa niin paljon, että odotat tuon toisen ihmisen tekevän sinut onnelliseksi, niin siitä vaan. Mutta miksi ihmeessä tekisit niin? Jos itselläsi on mahdollisuus vaikuttaa omaan onnellisuuteesi, miksi odottaisit, että joku muu tekee sen? Tietysti sinun tulee myös sallia itsellesi mahdollisuus olla onnellinen. Jos olet sisimmissäsi sitä mieltä, ettet ole ansainnut onnellisuutta, et koskaan sitä voi saavuttaakaan, ennen kuin muutat asennettasi.

Virheistä tulee ottaa oppia

Voit toki keksiä tuhat eri tapausta, joissa tämä ei pidä paikkansa. Tilanteita, joissa syy on oikeasti jossakin muussa ihmisessä tai tilanteessa. Mutta loppupeleissä me kaikki teemme virheitä. Jos emme ota oppia noista virheistä ja jäämme epäedulliseen tai vahingolliseen tilanteeseen sadasta eri syystä, niin silloin syy on meissä itsessämme ja on turha etsiä syyllistä muualta. Se, mitä meille on kenties lapsuudessamme tai parisuhteessamme tapahtunut ja miten annamme noiden asioiden vaikuttaa itseemme on myös itsestämme kiinni. Ei ehkä aina se, mitä meille on tapahtunut, vaan se, miten annamme tapahtuneen jatkossa vaikuttaa omaan onneemme. Tässä puhumme jo aivan toisen tason asioista, mutta loppupeleissä kaikki on siis kuitenkin meistä itsestämme kiinni. Jos ei tekojen, niin ajatusten tasolla.

Ja meillä on myös valta vaikuttaa onnellisuuteemme siinä, syytämmekö itseämme tekemistämme valinnoista vai suhtaudummeko tekemiimme päätöksiin ja elämän käänteisiimme myös itseämme kunnioittaen. Hyväksyen sen, että virheitä tuli tehtyä. Ja tästä mennään eteenpäin, samoja virheitä toistamatta, virheistä oppien.

Vastuun ottaminen omasta onnellisuudesta ei ole helppoa. Minä, jos kuka sen tiedän. Mutta niin kauan kuin muistutan itseäni tästä niinä hetkinä, jolloin haluaisin syyttää jotakin toista ihmistä tai olosuhteita siitä, että en ole siellä missä haluaisin olla, pyrin ottamaan pari askelta taaksepäin ja muistuttamaan tästä asiasta itseäni. Siitä, että kenties olen itse sallinut tämän tilanteen ja sitten mietin keinoja, joilla käännän tämänkin tilanteen edukseni ja otan täyden vastuun asenteistani, arvojeni mukaan elämisestä, elämästäni, onnellisuudestani ja itselleni tapahtuneesta.

Kommentit (2)

Vierailija
3/2 | 

Tämä pistää miettimään ja pohtimaan.Se on vain niin helppoa syyttää aina jotakin muuta ja muita ulkopuolisia tekijöitä, jos epäonnistuu, ei ole tyytyväinen,onnellinen ym.Toki muillakin tekijöillä on vaikutusta omiin tilanteisiin,hyvinvointiimme, ja kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, kuten huono elinympäristö, katastrofit,rikollisuus, sairaudet,vammat,onnettomuudet jne.Mutta pääasiassa voimme vaikuttaa yksilötasolla aika paljon.

Sanna Svahn
Liittynyt12.4.2018
4/2 | 

Juuri näin! Emme välttämättä pysty vaikuttamaan siihen, mitä meille tapahtuu, mutta pystymme vaikuttamaan siihen, miten koemme tuon tapahtuman ja miten annamme sen vaikuttaa itseemme.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Instagram