Monella elämä muuttuu eron jälkeen dramaattisesti. Toisilla parempaan suuntaan, toisilla huonompaan. Omasta tapauksestasi riippumatta on asioita, joihin panostaminen auttaa tekemään uudesta elämästämme paremman.

1. Sinä itse

Ehkä se tärkin asia kaikista on muistaa panostaa itseensä ja omaan hyvinvointiinsa. Jos olet aina halunnut tehdä joitakin asioita, mutta et parisuhteen aikana ole niihin syystä tai toisesta sallinut itsellesi mahdollisuutta, on nyt korkea aika alkaa panostaa itseesi. Nyt on myös aika olla lempeämpi ja armollisempi itseäsi kohtaan ja opetella nauttimaan pienistäkin asioista.

Etenkin me naiset otamme usein omalle tunnollemme vastuun muiden onnellisuudesta tai hyvinvoinnista. Soimaamme itseämme, jos näin ei tapahdu ymmärtämättä sitä, ettei muiden onnellisuus ole meistä kiinni. Kukin aikuinen vastatkoon itsestään. Jos olet itse tähän syyllistynyt, on nyt hyvä aika alkaa tehdä juuri niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Kokeilla eri asioita. Mennä rohkeasti kohti tuntematonta. 

2. Ystävät

Jos olet jo osannut olla lempeämpi ja armollisempi itseäsi kohtaan, et toivottavasti ole lähtenyt selviytyjä/suorittaja - linjalle, vaan luotat myös ystäviesi apuun ja tukeen. Ympärille valitsemistamme ihmisistä tulee tukijoukkomme eron jälkeen. 

Jos ympärilläsi on sinulle parasta haluavia ja sinua tukevia ihmisiä, kannattaa näihin ihmisiin nyt tosissaan panostaa. He ovat sinun tukijoukkosi. Ystävät, jotka rakastavat sinua sellaisena kuin olet, auttavat sinut jaloilleen ja parhaimmassa tapauksessa auttavat sinua tulemaan vahvemmaksi ja paremmaksi ihmiseksi. 

Toisaalta, jos olet valinnut ympärillesi negatiivisia ihmisiä tai sellaisia, jotka todellisuudessa nauttivat epäonnistumisestasi, syyllistävät sinua tai haluavat sinun toimivan kuten he haluavat, on nyt korkea aika tehdä tällä saralla luopumista. Arvostathan siis itseäsi panostamalla sellaisiin ystäviin, jotka arvostavat ja kunnioittavat sinua ja luopumalla niistä, jotka eivät.

3. Talousasiat

Avioero laittaa talouden uuteen uskoon. Yllättäen sitä onkin yksin vastaamassa kaikista kuluista ja menoista yhden ihmisen tuloilla. Vaikka säästöjä olisi kertynytkin itselle, on talouden pyörittämiseen tärkeä panostaa. Väistämättä erossa eteen tulee ensin joitakin suurempia ja yllättäviäkin menoeriä aina huonekaluhankinnoista lainopillisiin kustannuksiin. Tässä säästöt auttavat pitkälle.

Arjen talouden pyörittämisen osalta budjetoinnilla ja suunnittelulla pääsee jo pitkälle, kun on tietoinen mihin varat menevät, mistä on mahdollista karsia tai nipistää ja mistä lisää tuloja saisi. Lisätuloja voi tulla yllättäviltäkin tahoilta. Esimerkiksi Kela maksaa hakemuksesta yksinhuoltajakorotusta, jos sinulla on alaikäisiä lapsia etkä elä avo- tai avioliitossa. Varsinaisella yksinhuoltajuudella tai tuloillasi ei siis ole merkitystä. Samoin kaapeista saattaa löytyä yllättävän paljon myytävää tavaraa, josta saa mukavasti lisätienestiä. Ole rohkea tässäkin ja kysy muilta samassa tilanteessa olleilta neuvoja ja vinkkejä.

Kommentit (2)

Eronnut
3/2 | 

Talousvinkki: kannattaa tarkistuttaa myös päivähoidon kustannukset. Kun lapset ovat kirjoilla toisen vanhemman luona, otetaan vain tämän vanhemman tulot huomioon päivähoitomaksua määriteltäessä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Instagram