Kirjoitukset avainsanalla tietoinen syöminen

Toissa- ja viime viikkoisen vatsakivun jälkeen päätin taas palata ruokailusta nauttimiseen ja siihen, miltä ruoka ja juoma suussa maistuu, miltä kehossa tuntuu kun pureskelen, nielaisen ja kun vatsa alkaa täyttyä.

Mindfulness- ohjaajakoulutuksessa tämä oli yksi ydinharjoituksista: tietoinen ja läsnäoleva syöminen.

Olin aivan unohtanut kuinka suuri vaikutus tällä onkaan ja kuinka meditatiivista se on. On niin helppo tehdä jotain muuta samalla kun syö tai ylipäätänsä olla omissa ajatuksissaan ja syödä ruokansa hotkimalla.

Nyt aloitin aamuni taas joka-aamuisella vihermehulla. Sen sijaan, että olisin touhunnut samalla jotain muuta ja ohimennen hörppinyt mehua, siirryinkin parvekkeelle hiljaisuuteen ja raikkaaseen ilmaan. Istuin hiljaa samalla kun takaraivossa hiljainen ääni toitotti  mielessäni: muista kehon tuntemukset. En ajatellut ja suunnitellut tulevaa päivää, vaan keskityin juomaani.

Nautiskelin jokaisesta siemauksesta ja maistelin erottuvia makuja. Käytin kaikkia aistejani tähän. Kun muistin vielä huomioida nuo kehontuntemukseni, olin heti jossakin omassa pikku kuplassa. Seuraavaksi siirryin nauttimaan aamukahviani; Bialletti-keittimellä valmistettu ja kunnon lusikallisella täysrasvaista kookosmaitoa minivispilällä vispattuna. Nami nami.

Itselläni on niin paljon jännittyneisyyttä vatsassa koko päivän, joten ei ehkä ihmekään, että juuri vatsani oireili näinkin rajusti viime viikolla. Eli kun syön, jännitän lihaksiani ikään kuin kiirehtiäkseni ruokailua. Samalla tulee sitten hotkittua ja oltua ajatuksissa muualla kuin juuri tässä hetkessä.

Tuossa pikku kuplassani, vatsa rentona, aamujuomistani nauttien, alkoi mieleeni vyöryä ahaa-elämyksiä. Vaikka kesä on ollut poikkeuksellisen onnellinen ja sieluani on ruokittu mitä ihmeellisemmillä asioilla, on se ollut myös elämystäyteinen. (En tietoisesti käytä sanaa kiireinen, sillä se on mielestäni niin negatiivis-sävytteinen sana.) Näissä väli- ja siirtymisvaiheissa paikasta toiseen on itselläni vaikea rentoutua. Touhuan sataa asiaa samalla kertaa. Ja hötkyillessä ei siis tule huomioitua kehon tuntemuksia. 

Aamukahviani vielä loppuun juomatta ystäväni soitti haluaisinko lähteä hänen mukaansa puutarhapalstalle. Mahtavan aamun aloituksen jälkeen sain siis vielä mahtavamman lounaan ystäväni palstan antimista. Tietoisesti syötynä. 

Huomaan sen joka kerta, että tietoisesti syötynä tulee todella kuunneltua kehoa; mitä se tarvitsee tai haluaa, koska on syöty riittävästi, mikä ruoka ei tunnu kehossa hyvältä, jne. Jos näin muistaisi syödä olisi varmasti yltiöpäisen terve. Ja omassa tapauksessani tämä tarkoittaa erityisesti syömistä vatsaani jännittämättä.

Minä en ihan ole tähän tasolle vielä päässyt, että muistaisin joka aterialla saman. En muista edes joka päivä. Välillä en muista viikkoihin... Mutta sinne suuntaan pyrin. Pyrin siihen, että muistaisin kuunnella kehoani ruokaillessa, maistelisin tarkemmin ruokaani, todella nauttisin joka suupalasta ja samalla tulisi syötyä sen verran ja sitä ruokaa, joka on hyvää keholle ja jota se juuri sinä päivänä tarvitsee. Helppoa kuin heinänteko. Tai sitten ei...

Nautinnollista päivää sinulle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa asianajajana työskentelevä Sanna kirjoittaa parisuhteesta ja perheestä. Hän antaa neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla jokainen suomalainen nainen voi pitää paremmin puoliaan arjessa ja elämän taitekohdissa.

Yrityksen kotisivut

Asianajotoimisto Svahn Oy

Blogiarkisto

2018