Olen asunut Miamissa nyt tasan kaksi kuukautta. Vaikka se on naurettavan lyhyt aika (verrattuna esimerkiksi melkein kolmeen vuoteen Shanghaissa tai viiteen vuoteen Helsingissä), ajattelin silti listata, minkälaista minun arkieloni on näissä kaupungeissa ollut. Paino sanalla MINUN. Tähän ei siis kannata kommentoida, kuinka "normikiinalaisella ei varmasti tuollaista ole", koska minähän en ole normikiinalainen. Aion tässä tekstissä käsitellä asioita itsekkäästi vain ja ainoastaan omasta näkökulmastani. 

Joten, aloitetaan!

 

1. Liikkuminen paikasta toiseen

Helsinki: Ylpeilen kaikille, kuinka meille ei tule koskaan omaa autoa. Rakastan erityisesti raitiovaunua. Baari-iltojen jälkeen löydän taskustani usein rytyssä olevan taksikuitin, mikä aina kaduttaa.

Shanghai: Taksi, taksi, taksi. Vain ja ainoastaan taksi. Jään koukkuun taksiin, koska sillä ajelu on puoli-ilmaista. Joskus joku ehdottaa, että voitaisiinko välillä kävellä tai mennä metrolla, ja alan murjottaa: "Mutta kun tästä saisi lennosta taksin niin kätevästi..."

Osa kotirouvista kysyy, miksi ihmeessä ajan vain taksilla, kun olisi mahdollisuus myös omaan autonkuljettajaan. Se olisi kuulemma paljon turvallisempi ja siistimpi. Paitsi että: se olisi myös varsin paljon kalliimpi. Lisäksi en siedä ajatusta, että joku olisi koko ajan odottamassa pihallamme. Sehän tarkoittaisi sitä, että koko ajan olisi velvollisuus lähteä jonnekin! 

Toisaalta osa kysyy, miksi ajan taksilla, kun metrolla pääsisi vielä halvemmalla. Mutta kun on niin ihanaa istahtaa auton takapenkille ja matkustaa suoraan ovelta ovelle. Lisäksi perustelen jatkuvaa taksilla rälläämistä sillä, että kohta olen taas Suomessa, enkä voi ajaa taksilla näin paljon.

Miami: Ja kappas, entinen "meille ei ainakaan tule koskaan autoa" -nainen lisää Facebookiin innoissaan kuvia Mersusta, joka piti ostaa heti, sillä "Miamissa ei pärjää ilman".

Tosin keskustan alueella pääsee kävelemään ja keskustassa ja sen liepeillä kulkee myös ilmainen "metro" ja ilmainen raitiovaunu. Myös Uber toimii ja kuljettaa edullisesti. Takseja ei saa käyttää, taksit ovat epäluotettavia, kalliita ja niitä kuljettavat epäilyttävät henkilöt. (Eli oikeassa olin, kannatti ottaa Shanghain takseista kaikki irti!)

2. Kosmetiikkaostoksilla

Shanghai: Ai täältä ei saa naisten deodoranttia eikä sheivausvaahtoa? Ja tämä suihkugeeli olikin ihoa valkaiseva.

Miami: Jee, täältä saa kaikkia sellaisia merkkejä, joita Suomesta ei saa! Ostanpa nyt uuden luomivärin, vaikka en sellaista tarvitsekaan!

 

3. Käytännön ongelmat

Helsinki: Ovatkohan nämä toppatakki, villapaita, pitkät kalsarit, pipo ja hanskat tarpeeksi tähän 25 asteen pakkaseen? 

Shanghai: Eilen saastelukema oli "todella vaarallinen", tänään enää "todella epäterveellinen". Onkohan jo ok mennä ulos lenkille?

Miami: Hiukset eivät kuivu, vaikka kuinka föönaisi.

 

4. Baarissa

Helsinki: Hei apua, pilkku tulee viiden minuutin päästä, paniikki, nyt äkkiä tilaamaan! (Sama paniikki myös aiemmin illalla joko kello 19.55 tai kello 20.55.)

Shanghai: Ilmaisen viinan brunssi kello 12-15. Kello 14.55 koko seurue tilaa kierroksen, eli neljä margaritaa, neljä sangriaa, neljä olutta ja yhden skumppapullon. Kello 17 baarin henkilökunta tulee vihjailemaan, että voisitteko te jo lähteä. Mutta skumppapullo on juomatta! Ai niin, täällä sen voi ottaa mukaan.

Miami: Muutaman oluen jälkeen luvassa on mukava seurapeli! Kaikki pääsevät esittämään arvionsa siitä, paljonko loppulaskuun pitäisi lisätä veroja ja tippejä. (Verot ovat kuitissa jo valmiiksi, mutta nekin kannattaa tarkistaa, sillä osa ravintoloista huijaa.)

5. Uskonto

Helsinki: Tasavallan presidentti saattaa ehkä toivottaa uudenvuodenpuheessaan "Jumalan siunausta". Toivotti tai ei, asiasta kohistaan seuraavat päivät.

Shanghai: Suomalaiset järjestävät salaa joululaulutilaisuuksia, joissa pappi laulaa Varpusta jouluaamuna ja kaikki juovat glögiä.

Miami: "Bless you!", "God bless you", "God bless America", "In God we trust!" 

6. Aikaero

Shanghai: Kun herään aamulla, kaikki Suomessa olevat kaverit nukkuvat. Facebookin feedi on täynnä baarikuvia. Kaikki tärkeät asiat tapahtuvat keskellä yötä, kuten Suomen euroviisuedustajan valitseminen. Kun muut kohisevat Vain elämäästä, voin itse kohista siitä vasta seuraavana päivänä. Jolloin se on jo old news. 

Miami: Kun herään aamulla, Facebookissani saattaa olla kymmeniä yksityisviestejä, koska Suomessa olevat kaverit ovat viestitelleet koko aamun ja koko päivän. Pysyn paremmin jutuissa mukana, sillä kaikki puheenaiheohjelmat esitetään päivällä Miamin aikaa ja pystyn kommentoimaan niitä heti. Olen hereillä, kun Facebookin uutisvirta alkaa täyttyä baarikuvista. Iltaisin linjoilla ei ole ketään - paitsi jos valvon tarpeeksi myöhään, osa aamuvuoroon menevistä kavereista ehtii jutella kanssani.

(Aikaero Shanghaista Suomeen oli +5 tai +6 tuntia, Miamissa ero on -7 tuntia.)

 

7. Suurimmat älyttömyydet

Helsinki: "Hei voitteko nauraa hiljempaa, naapurit häiriintyvät." (Baarimikon kehotus erään helsinkiläisbaarin terassilla alkuillasta.)

Shanghai tai tässä tapauksessa Peking: "Joo ei me nyt voida päästää teitä tänne hotelliin. Tässä passissa tosiaan on viisumi ja asumislupa, mutta tästä puuttuu maahantuloleima, ja koska ei ole maahanmuuttoleimaa, niin voitte olla laittomia maahanmuuttajia. Tästä ei nyt millään voi joustaa, koska täällä on tänä viikonloppuna kansainvälinen viinirypälekonferenssi." (Maahantuloleima oli vanhassa passissa.)

Miami: "Hei tulkaa syömään tähän ravintolaan, alkuruuat ovat nyt puoleen hintaan, pääruuat miinus kaksikymmentä prosenttia ja juomat kaksi yhden hinnalla!"

Tarjoilija tuo jossain vaiheessa pöytään toiset viinit, vaikka emme haluaisi, koska "nämähän olivat kaksi yhden hinnalla"

Kun lasku tulee pöytään, siinä on hyvitetty vain viinit. Kun vaadimme selitystä, tarjoilija osoittaa ravintolan edessä olevaa kylttiä, jossa lukee pienellä präntillä: vain yksi ja edullisin käytetty tarjous hyvitetään laskussa.

 

8. Roskat

Helsinki: Roskat pitää viedä jossain kaukana ulkona sijaitsevaan roskakatokseen ja yleensä tämä operaatio tulee suoritettua, kun on lähdössä töihin. Mikä tarkoittaa siis sitä, että töistä palatessa roskat löytyvät aina eteisen lattialta.

Shanghai: Siivooja hoitaa roska-asiat. Huhujen mukaan roskakorien luona on nähty rottia ja huhujen mukaan ne tulevat joskus sisälle asuntoihin.

Miami: Roskien vieminen on yhtä tuskaa, sillä ne pitää viedä roskakuiluun. R-O-S-K-A-K-U-I-L-U-U-N. Joka kerta joutuu panikoimaan siitä, pudottaako sinne jotain tarpeellista, kuten vihkisormuksensa tai kotiavaimensa. 

 

9. Urheilu

Helsinki: Kun haluat katsoa yleisurheilun MM-kisoja, televisiossasi on varmasti Tero Pitkämäki.

Shanghai: Kun haluat katsoa talviolympialaisia ja erityisesti Leijonien pelejä, on televisiossasi short track -luistelua. 

Miami: Kun haluat katsoa yleisurheilun MM-kisoja, on televisiossasi baseballia tai nyrkkeilyä. 

10. Muiden kommentit

Shanghai: "Saako siellä Kiinassa mitään muuta ruokaa kuin nuudeleita?"

Miami: "Saako siellä Amerikassa mitään muuta ruokaa kuin roskaruokaa?"

 

11. Oma ensireaktioni kaupunkeihin muuttaessa:

Helsinki: Tämä on maailman mahtavin kaupunki.

Shanghai: Tämä on maailman mahtavin kaupunki.

Miami: Tämä on maailman mahtavin kaupunki.

Kommentit (0)

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat