Kun puhutaan muotikaupungeista, monille tulee varmasti ensimmäisenä mieleen Pariisin ja Milanon kaltaisia paikkoja. Ne varmasti ovatkin erinomaisia kohteita, jos haluaa metsästää kallista ja viimeisintä muotia. Veikkaan, että suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan halua - tai ainakaan siihen ei ole varaa.

Luulen edustavani keskivertoa suomalaisnaista vaateasioissa: pidän vaatteista ja niiden ostamisesta, mutta minulle ei sinänsä ole väliä, mitä merkkiä vaatteeni edustavat, saati sillä, ovatko ne jotain viimeisintä "kautta". En halua tuhlata vaatteisiin puolta omaisuutta. Rakastan värejä (tämä ei tosin taida olla kovin suomalainen piirre) ja sitä, että vaatteissa on jotain persoonallista. Nykyisin olen myös supertarkka materiaaleista: jos vaate tuntuu epämiellyttävällä hypitellessä, se ei pääse edes sovituskoppiin. 

Kaltaiselleni vaateshoppailijalle Shanghai ja Miami ovat olleet unelmakaupunkeja asuja - joskin täysin eri syistä. Tässä kirjoituksessa muutama sananen näiden kaupunkien shoppailumahdollisuuksista ja muutama vinkki niille, jotka ovat näihin kaupunkeihin matkaamassa. 

Shanghai

Meillä kävi Shanghaissa lukematon määrä suomalaisia ystäviä. Lähes jokaisella oli kaupunkiin saapuessaan yksi odotus mielessä: "Täältähän saa varmasti merkkivaatteita halvalla."

Heille täytyi tuottaa pettymys: Shanghaista ei saa merkkivaatteita edullisesti - päinvastoin. Kaikki länsimaalaiset merkit maksavat Kiinassa enemmän kuin vaikkapa Suomessa ja esimerkiksi H&M:n perusmekoista joutuu helposti pulittamaan 50-60 euroa. Merkkivaatteiden perässä Shanghaihin ei siis missään tapauksessa kannata lähteä. Ainoa poikkeus on japanilaisketju Uniqlo, joka tekee kivoja perusvaatteita edulliseen hintaan. Kolmen Shanghai-vuoteni aikana Uniqlo ehti myydä monenlaisia jännittäviä erikoismallistoja: muun muassa Ivana Helsinkiä ja Muumeja.

Luksusmerkkejä Shanghaissa tulee kyllä vastaan jatkuvasti - halpoina kopioina. Kiinalaiset rakastavat kopioida kaikkea mahdollista ja Shanghaissakin on lukuisia paikkoja, joista voi ostaa itselleen väärennöksiä. Itse en ihan ymmärrä, miksi kukaan haluaa itselleen feikkiversion luksusmerkistä. Kerran erehdyin ostamaan laukun, jonka merkkiä en tunnistanut ja luulin, että se ei yritä kopioida mitään. Kunnes heti Suomessa minulta kysyttiin, oliko laukku aito. En käyttänyt laukkua enää, sillä on hieman noloa joutua myöntämään, että feikkihän tämä on.

Mutta ei Kiinastakaan joudu poistumaan ilman ostoksia: siellä kannattaa nimittäin teettää vaatteita. Shanghaissa on monia paikkoja, jotka pursuilevat pieniä kojuja räätäleineen. Moni räätäli on erikoistunut eri asioihin: minulla oli kaupungissa erikseen takkiräätäli, arkimekkoräätäli ja juhlamekkoräätäli. 

Tämän haalarin teetin, kun näin Kodin Kuvalehdessä kuvan ihanasta haalarista ja vein kyseisen kuvan räätälille. Hän otti minusta mitat ja täydellinen asu oli syntynyt! Tämä haalari on nykyään luottovaatteeni, joka pelastaa kaikki ne päivät, jolloin mikään muu vaate ei tunnu hyvältä. Ja pelkästään kenkiä vaihtamalla siitä saa täysin erilaisen asun. Tämä haalari oli niin ihana, että teetin niitä saman tien kaksi: toinen on musta. Materiaaleineen päivineen sille tuli hintaa reilut 25 euroa. Haalarin teettäminen oli sikälikin loistoveto, että minun on mahdotonta löytää sopivaa haalaria kauppojen rekeiltä: jalkani ovat todella lyhyet, mutta en ole hoikka. Nyt se istuu kuin nakutettu.

Takkeja teetin Shanghaissa kaikkiaan kolme: yhden villakangastakin ja kaksi välikauden takkia. Näitä välikauden takkeja tulen tarvitsemaan myös täällä Miamissa, sillä talvisin yölämpötila voi laskea alle 10 asteeseen (jostain syystä Suomessa luullaan, että Floridassa on shortsikelit ympäri vuoden). Tämä takki on teetetty räätäliltä löydetyn mallin perusteella ja tästäkin minulla on toinen versio, musta. Takin alta pilkottava vihreä mekko on myös teetetty Kiinassa. Takin saa Shanghaissa teetettyä noin 50 eurolla.

Ja sitten omaan suosikkiini (ja yleisön suosikkiin, niin usein tätä tullaan kadulla kehumaan). Vaatteiden teettämisessä on se hyvä puoli, että silloin pystyy leikittelemään kuoseilla ja malleilla. Kun näin tämän hulvattoman kissakankaan räätälin hyllyssä, tiesin heti, että haluan siitä mekon. Olen varma, että kellään muulla ei ole samanlaista mekkoa! 

Jos olet menossa Shanghaihin ja haluat teettää vaatteita, räätälimarkkinapaikoista kannattaa katsastaa ainakin South Bund Fabric Market (tarkempi osoite täällä) ja Shi Liu Pu Cloth Market (tarkempi osoite täällä). Teettämisoperaatioon kannattaa varata aikaa, sillä harva vaate on täydellinen heti ensisovituksessa - siksi räätälille kannattaa suunnata heti matkan alussa, sillä siellä joutuu todennäköisesti käymään useampaan kertaan.

Hinnoista kannattaa ja pitää tinkiä ja mikäli teetetyssä vaatteessa on pienikin yksityiskohta, joka ei miellytä, vaadi korjauttamaan se. Moni mainitsemieni paikkojen räätäleistä puhuu englantia. Räätäleille voi viedä omia kuvia haaveilemistaan vaatteista tai sitten voi selata räätäleiden mallistoja. Mikäli haluat asusi jostain tietystä kankaasta, voit viedä räätälille myös omat materiaalit. Ei olisi esimerkiksi lainkaan hullumpi ajatus viedä Suomesta vaikkapa Marimekon kankaita ja teettää niistä Shanghaissa upeita asuja?

Miami

Jos Shanghaihin ei kannata lähteä merkkivaatteiden perässä niin Miami on tässä suhteessa täysi vastakohta. Kaupunki on täynnä erilaisia outlet-myymälöitä, joista saa merkkivaatteita naurettavaan hintaan.

Oma suosikkini outleteista on Ross. Ostin ennen paljon vaatteita kirpputoreilta ja Rossilla pääsee hieman samaan fiilikseen: kauppojen yleisfiilis on sekava, mutta kun rekkiä on penkonut aikansa ja käsi osuu johonkin mahtavaan löytöön, on onnistumisen tunne huikea! Etsimistä helpottaa se, että Rossilla vaatteet on lajiteltu koon mukaan.

Yksi suosikkilöydöistäni on tämä mustavalkoinen Calvin Kleinin mekko, joka maksoi noin 35 euroa. Calvin Kleinin vaatteiden koot tuntuvat sopivan tällaiselle lyhytjalkaiselle suomalaiselle - esimerkiksi Ralph Laurenin vaatteet eivät tunnu jotenkin istuvan (joskin Ralph Laurenin pyjamat tuntuvat kyllä sopivan). Kuvassa lisäksi alle 30 euroa maksaneet Tommy Hilfigerin tennarit. Käsittääkseni Ross myy niitä menneiden kausien merkkejä, jotka eivät ole menneet kaupaksi merkkien omissa outlet-myymälöissä, mutta minua ei kyllä voisi vähempää kiinnostaa, mitä kautta vaatteeni edustaa.

Toinen hyvä outlet-myymälä on Marshalls (Marshallsia ja Rossia löytyy useita ympäri Miamia ja käsittääkseni myös muualta Yhdysvalloista). Marshallsilta kannattaa metsästää esimerkiksi Michael Korsia. Tästä Michael Korsin paidasta (jonka olkapäiden vetoketjuihin ihastuin) maksoin noin 20 euroa. 

Miamissa on myös jättimäinen outlet-kauppoihin keskittynyt ostoskeskus, Sawgrass Mills, jonne en ole vielä ehtinyt - siitä raporttia myöhemmin! Merkkiliikkeissä kannattaa kyllä käydä ilman outlet-statustakin, sillä merkit ovat täällä jo lähtökohtaisesti Suomea halvempia ja pienikin alennusmyynti tekee niistä varsin edullisia. Esimerkiksi Dolphin Mallilta löytyy Rossin ja Marshallsin lisäksi kaikki kiinnostavimmat merkit. Nämä Guessin laukku ja lompakko on ostettu "tavallisesta" Guessin myymälästä yhteensä 30 eurolla.

Shanghai ja Miami ovat siis varsin erilaisia vaatekaupunkeja, joissa molemmissa on puolensa. Tavoitteenani on koota vaatekaappi, josta poistuisi kaikenlainen turha krääsä ja siellä olisi vain laadukkaita, istuvia vaatteita, sekä hieman myös jotain hullumpaa. Sillä vaikka moni tilanne vaatii hieman klassisempaa asua, myös kissamekoille on aikansa ja paikkansa - itse asiassa varsin usein.

Kommentit (3)

Lassi

Alussa mainitsit, ettei merkillä ole (sinänsä) väliä, mutta lopputekstistä ei kyllä tätä kuvaa saa. Tuskin kukaan pystyy irrottautumaan brändien vaikutuksesta. Sama asia kuin mainostenkin kanssa: "mainokset eivät minuun vaikuta".

maritalvikki
Liittynyt18.9.2015

No joo, merkillä ei kyllä sinänsä ole edelleenkään väliä, mutta laadulla on. Haluaisin ostaa vaatteita, jotka kestävät pitkään, eivätkä nuhjaannu pesussa. Kun penkoo noita outletteja, niin kyllä sen huomaa kädessä, mikä vaate on vähän halvempi ja mikä on vähän laadukkaampaa merkkiä. Siksi olen nyt ostanut paljon juurikin tuota Calvin Kleinia - ne sopivat juuri minun vartalolleni ja vaikuttavat (toivottavasti) siltä, että kestävät vuosikausia. 

Ajatuksiani voit seurata myös Twitterin kautta. 

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat