Tänne ulkomaille suomalainen maahanmuuttokeskustelu näyttäytyy absurdina. Kun samaan aikaan osa suomalaisista naureskelee republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpille, joka vaahtoaa rakentavansa Meksikon rajalle muurin ("sehän vaikuttaa ihan sketsihahmolta"), on osa kansalaisista laittanut muuriskenaariot jo täytäntöön: Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla nähtiin viikonloppuna erikoinen näytelmä, kun maahanmuuttoa vastustavat kyhäsivät rajalle ihmismuurin. Ihmismuurit eivät onneksi ole yhtä kestävää sorttia kuin Trumpin haaveilema seinämä (jonka hän muuten aikoo myös maksattaa meksikolaisilla), mutta jonkinlaisessa omituisessa tilanteessa Suomessa joka tapauksessa ollaan. 

Yksi asia, mikä minua keskustelussa suunnattomasti häiritsee, on aiheen ympärillä liikkuvat "perustelut". Maahanmuuttajia ja pakolaisia arvostellaan ja haukutaan mitä ihmeellisimmillä virkkeillä. Tätä keskustelua käydään siltä pohjalta, että suomalaiset olisivat jotenkin parempaa ja ylempää kansaa, joka ei koskaan sorru esimerkiksi sellaiseen "rikokseen" kuin paremmasta elämästä haaveilemiseen.

Nämä henkilöt ovat väärässä: suomalaiset maahanmuuttajat tekevät tismalleen samanlaisia "vääryyksiä" kuin Suomeen tulevat maahanmuuttajat. Se ei tarkoita sitä, että suurin osa ulkomaille muuttavista suomalaisista tekisi näitä asioita veemäisyyttään, kuten ei tee suurin osa Suomeen tulevista ulkomaalaisistakaan.

Käsittelen tässä kirjoituksessa muutamaa maahanmuuttokeskustelun ympärillä pyörivää väitettä. Tarkoitukseni ei luonnollisestikaan ole verrata itseäni sotaa pakeneviin ihmisiin, siinähän ei olisi mitään järkeä. Tarkoitukseni on sanoa, että vaikka kaikki Suomeen tulevat ulkomaalaiset eivät tulisikaan pahimmilta sota-alueilta, he eivät silti ole pahoja ihmisiä. 

1. "Ulkomaalaiset tulevat Suomeen vain paremman elämän perässä"

Breaking news: Suurin osa kotimaansa jättävistä lähtee muualle paremman elämän perässä. Näin tekee valtaosa Suomesta lähtevistä suomalaisistakin. Ei kukaan suomalainen lähtisi esimerkiksi Kiinaan, ellei sinne muutto parantaisi elintasoa. 

2. "Jos Suomeen tulee pakolainen, hän hyödyntää tilanteen ja tuo mukanaan koko perheensä" 

Ilmeisesti joillekin suomalaisille tulee jonkinlaisena yllätyksenä se, että osa maailman ihmisistä haluaa asua samassa paikassa kuin rakkaimpansa. Kun mieheni oli lähdössä ulkomaille, olin valmis jättämään oman työpaikkani, oman kotini ja omat ystäväni, että voisin asua samassa maassa.

Olin ehtinyt avioitua mieheni kanssa vajaa vuosi ennen Kiinaan muuttoa, tosin siinä vaiheessa Kiina olisi hyväksynyt maahan myös avoparit. Maa kuitenkin kiristi tätä tulkintaa myöhemmin, ja nykyään parin pitää olla naimisissa, mikäli töihin tulevan henkilön puoliso haluaa saada asumisluvan. Säännön kiristyttyä osa maassa olevista suomalaispareista "joutui" menemään naimisiin. Toki he olisivat muutenkin menneet ennemmin tai myöhemmin, mutta nyt he joutuivat astumaan avioliiton satamaan tästä yksinkertaisesta syystä. Ja se on tietysti todella ymmärrettävää. Vai onko? Mikäli Suomeen tuleva ulkomaalaispari menisi naimisiin, että toinenkin voisi jäädä maahan, olisiko se silloin "systeemin hyväksikäyttöä?" 

3. "Ulkomaalaisten on turha tuoda omia tapojaan tänne: Maassa maan tavalla!"

Kiina on ateistivaltio ja kieltää esimerkiksi länsimaalaisten uskonnolliset kokoontumiset. Tästä huolimatta suomalaiset järjestävät muun muassa joululaulutilaisuuksia syrjäisissä paikoissa. (Ne on järjestettävä syrjässä sijaitsevilla rakennuksilla, koska suurin osa paikoista ei suostu niitä isännöimään.) Rikkovatko suomalaiset siis kiinalaisten perinteitä? 

Olen myös ollut pahemman luokan salakuljettaja ja vienyt Kiinaan suomalaista meetvurstia, vaikka maan lait kieltävät lihan viennin maahan. Mutta ajatus puolesta vuodesta ilman meetvurstia tuntui sietämättömältä.

4. "Maahanmuuttajat eivät viitsi eivätkä yritä opetella suomea"

Ja kaikki ulkomaille muuttavat suomalaiset oppivat välittömästi vieraan maan kielen ja opiskelevat sitä intensiivisesti 24/7? Epäilen.

Minulla olisi ollut kaikki päivät aikaa opiskella mandariinikiinaa, mutta niin vain se koulukirjan avaaminen oli yhtä epämiellyttävää kuin kemian kirjan avaaminen yläasteella. Meillä oli 1,5 tunnin opiskelusessio kaksi kertaa viikossa ja jokaisella kerralla se tuntui yhtä tuskalliselta - niin vaikeaa on mandariinikiina suomalaiselle. Ja voisi luulla, että yhtä vaikeaa on suomi ulkomaalaiselle. Viimeisenä vuotena en opiskellut kieltä enää ollenkaan - ei huvittanut.

Osa suomalaisista taas luki kieltä päivittäin ja jopa yliopistossa, mutta suurin osa ei parinkaan vuoden jälkeen puhu läheskään täydellistä kiinaa. Suomen maahanmuuttokeskustelun perusteella he ovat ilmeisesti laiskoja ja tyhmiä. Itse opin kieltä sen verran, että pärjäsin pienissä arkisissa tilanteissa, mutta toisin kuin Kiinassa, Suomessa voi pärjätä jo sillä, että osaa muutaman sanan englantia. 

5. "Pakolaiset eivät anna Suomelle mitään"

Voin rehellisesti sanoa, että itse en antanut Kiinalle valtiona yhtään mitään - paitsi tietysti työllistin yhden siivoojan osa-aikaisesti ja kannoin paikallisille yrittäjille rahaa. Mutta mitään suurta, syvällistä panosta en antanut, eikä anna suurin osa muistakaan expat-rouvista.

6. "Maahanmuuttajat käyttävät suomalaisia etuja hyväkseen"

Jos saisin lapsen Yhdysvalloissa, lapseni saisi automaattisesti Yhdysvaltain passin. Jos lapsellani on Yhdysvaltain passi, saisin itsekin sen helpommin. Kun olen kertonut tästä kavereilleni, on jokainen sanonut, että "tuohan olisi hyvä mahdollisuus". Kukaan ei ole sanonut, että et kai sinä sitä lasta sitten nyt tee, ettet vain käytä hyväksesi Yhdysvaltojen systeemiä

Automaattisesta kansalaisuudesta on alettu käydä presidenttikampanjoiden kuumetessa keskustella, mutta demokraattien Hillary Clinton on sanonut, ettei systeemiä ole syytä muuttaa: "Nämä ihmisethän vain haluavat lapsilleen paremman elämän kuin itselleen."

Tuohon lauseeseen onkin oikeasti kiteytetty kaikki se, minkä takia ihmiset haluavat jättää kotimaansa. Kukaan ei halua lähteä kodistaan, ellei tarjolla ole jotain parempaa. Toiset lähtevät pommien tuhoamista kaupungeista, toiset lähtevät ulkomaille, että saisivat ison lompakkonsa vieläkin isommaksi.

Kotimaan jättäminen on aina vaikeaa. Olen itkenyt lukuiset kerrat esimerkiksi sitä, että ystävät ovat viettäneet Suomessa häitään ja en ole päässyt paikalle. Mutta minä pääsen Suomeen aina takaisin. Suurin osa maahanmuuttajista ei näe kotiaan enää koskaan.

Maahanmuuttajien "rikkauksien" kadehteminen on tietysti luku sinänsä. Asuin Kiinassa niin hienossa lukaalissa, että tuskin tulen asumaan sellaisessa enää ikinä. Meille opetti kiinaa nainen, joka asui asunnostamme yli tunnin matkan päässä nuhjuisella alueella ja nuhjuisessa asunnossa - niin kuin suurin osa kiinalaisista asuu. Kun hän näki asunnomme ensimmäisen kerran, hän huokaisi: "Olisipa minullakin joskus mahdollisuus asua näin upeassa kodissa." Minusta tuntui pahalta. Mutta jos minulla on varaa asua hienossa asunnossa, pitäisikö minun asua huonommassa asunnossa vain sen takia, ettei paikallisille tulisi paha mieli? Eli pitäisikö Suomeen saapuvien hyvin toimeentulevien maahanmuuttajien vaihtaa autonsa huonompaan ja luopua älypuhelimistaan, ettei kantaväestöä vain ärsyttäisi?

Tästä kirjoituksesta tulikin nyt varmasti ilmi se, että olen muuttanut ulkomaille paremman elintason ja yleensäkin paremman elämän perässä. Olen siis ilmeisesti se niin sanottu elintasopakolainen, joka edustaa kaikkea sitä, mitä Suomessa nyt inhotaan. Vihatkaa vapaasti.

Tai sitten älkää vihatko vaan miettikää asiaa hetki. Ehkä Suomeen tulevat ulkomaalaiset eivät tosiaan tee jokaista liikettään kierouttaan eikä jokainen heidän liikkeensä ole peliliike suomalaisten kusettamiseksi. Ihminen tekee vaikeissa ja vieraissa tilanteissa sen, mikä tekee hänen olostaan paremman.

Kuten laulaa syrjäisellä shanghailaisella asuinalueella salaa Maa on niin kaunista

Kommentit (3)

Lassi

Kuten sanoit, yksittäiset ihmiset muuttavat parantaakseen omaa asemaansa ja se on ihan ok. Yksittäisiä ihmisiä ei tule syyllistää valinnoistaan. Sen sijaan vastaanottavan maan kannattaa keskittyä houkutustekijöihinsä, eli syihin, miksi ihmiset muuttavat kyseiseen maahan. Esimerkiksi Yhdysvallat, Kiina, Australia ja Sveitsi vetävät puoleensa yritteliäitä ihmisiä, joiden on pakko työllistää itsensä (tai olla jonkun elätettävänä), koska kyseisissä maissa ei pärjää tulonsiirroilla (jos sellaisia on olemassa ylipäänsä). Sen sijaan joissakin toisissa maissa, kuten vaikkapa Suomessa ja Ruotsissa, tulonsiirtoja saavat käytännössä kaikki maassa oleskelevat ja tämän vuoksi näihin maihin tulee enemmän ihmisiä, jotka eivät ole niin yrittelijäitä. Eli jos olet valmis raatamaan kuin hullu, sinun kannattaa suunnata korkeiden palkkojen ja matalan verotuksen maahan, kuten esimerkiksi Yhdysvaltoihin, mutta jos toivot leppoisampia oltavia, niin Suomi on parempi valinta. Tästä syystä toiset maat hyötyvät maahanmuutosta enemmän kuin toiset.

"Maassa maan tavalla" -kritiikki kohdistuu ymmärtääkseni lähinnä maan lakien kunnioittamiseen, vaikkakin on myös niin, että omaksumalla uuden maan (tai minkä tahansa yhteisön) tavat, integroituminen on helpompaa. Yksityiselämässään ihmiset voivat toki harjoittaa omaa uskontoaan ja tapojaan, kunhan ne eivät ole ristiriidassa maan lakien kanssa. Mutta joissakin vieraissa kulttuureissa on myös tapoja ja lakeja (esimerkiksi uskonnolliset ympärileikkaukset, naisten ja seksuaalivähemmistöjen heikompi tasa-arvo), joita ei länsimaihin soisi tulevan.

maritalvikki
Liittynyt18.9.2015

Olet oikeassa, että on syytä keskustella siitä, että millä perusteella ihminen lähtee mihinkin maahan. Mutta en kyllä menisi aivan takuuseen, että Suomeen tulijat olisivat kovinkaan tarkasti perillä Suomen "eduista". Todennäköisesti heille Suomi näyttäytyy rikkaana maana kuten yleensäkin kaikki länsimaat. Ainakin Kiinassa törmäsi usein luuloon, että "teillä Suomessa kaikki ovat varmasti tosi rikkaita". Niin, ehkä keskimääräinen suomalainen vaikuttaa paljon rikkaammalta kuin keskimääräinen kiinalainen, mutta tietysti aika paljon riippuu siitä, miltä kantilta asiaa katsoo. 

Ajatuksiani voit seurata myös Twitterin kautta. 

Etsijä

Et ole elintasopakolainen, ellet hakenut joko Kiinasta tai Yhdysvalloista turvapaikkaa. Olet siirtolainen (niinkuin minäkin). Suomessa hyvin harvalla on mitään siirtolaisia vastaan ja siirtolaispolitiikan yleisesti katsotaan joko toimivan hyvin tai olevan liian tiukka (tarveharkinta).

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat