USA:n presidentinvaaleihin on enää alle kuukausi ja eilen Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisen kerran tv-väittelyssä. Väittely oli osittain täysin absurdi. Trump uhkaili Clintonia muun muassa erikoissyyttäjällä ja vankilalla. (Milloin viimeksi ehdokas on esittänyt vastaehdokkaalleen näin suoran uhkauksen: Jos sä häviät, niin varaudu tähän!) Kun Trumpilta kysyttiin naisia halventavista kommenteista, oli vastaus se, että kukaan ei arvosta naisia yhtä paljon kuin hän. (Sillä hetkellä ei tuntunut mukavalta olla nainen tällä mantereella.) Ja niin edelleen.

Niinpä jouduin jälleen pöyristymään, kun lueskelin somekomentteja (myös suomalaisia) ja lopputulema oli edelleen tämä: Mutta kun ne molemmat ehdokkaat ovat yhtä huonoja. 

Hetkinen. On siis pitkän uran politiikassa tehnyt henkilö, jolla asiaosaamista riittää. Vastassa täysin politiikan ulkopuolelta tullut henkilö, joka saattaa muuttaa mielipidettään seuraavana päivänä ja maalailla ties mitä uhkakuvia koska "tämä nyt vain on näin". 

Ja sitten: Yhtä huonoja molemmat.

Eihän tämä nyt näin voi mennä!

Mietitäänpä esimerkiksi Trumpin "kukaan ei kunnioita naisia yhtä paljon kuin minä" -kommenttia, joka tuntui kuittaavan koko kohun. Trumpista siis levisi viikonloppuna vuonna 2005 nauhoitettu video, jossa hän rehenteli sillä, että voi tehdä mitä tahansa, koska hän on tähti. Muun muassa tarttua naisia p*llusta. Ja sitten hän tulee televisioon ja sanoo kunnioittavansa naisia enemmän kuin kukaan muu. Ja tämä menee läpi.

Mutta mitä jos naispoliitikosta tulisi julki vastaavanlainen video? Videolla nainen rehentelisi sillä, kuinka voi tarttua nuoria miehiä (Trump on sanonut myös, että hänelle ei kelpaa yli 35-vuotias) k*llista. Ja tulisi sen jälkeen sanomaan televisioon, että kukaan ei muuten kunnioita yhtä paljon miehiä kuten meitsi. 

Olisiko homma sillä selvä? Ei taatusti. Se noitarovio näkyisi kauas. Sitä paitsi nainen tuskin edes pääsisi televisioon kertomaan kuinka paljon hän miehiä kunnioittaa. Hän olisi joutunut eroamaan tehtävästään ennen sitä. 

Tapaus Sanders

Kun Clintonin asemasta yrittää keskustella, tulee varsinkin Suomesta usein vastapallona se, kuinka "nyt on vuosi 2016 eikä nyt pidä enää keskustella mistään sukupuolista, se ei ole tätä päivää". Suomalaisten on helppo huudella. Me saimme ensimmäisen naispresidenttimme jo 16 vuotta sitten. 

Yhdysvalloissa on ollut 43 eri henkilöä presidenttinä. Heistä jokainen on ollut mies. Hillary Clinton on ensimmäinen nainen, joka pääsi edes pääpuolueiden ehdokkaaksi. Ei se ole sattumaa.

Clintonia tuntuu seuraavan tiukasti myös Bernie Sandersin varjo. Sanders kilpaili Clintonin kanssa demokraattien ehdokkuudesta. Sanders hävisi, ja sen jälkeen on jankutettu siitä, kuinka Clinton voitti "väärin keinoin" ja kuinka Sanders nyt vain olisi ollut miljoona kertaa parempi vaihtoehto. Sandersista puhuttaessa hänen ylivoimaisuutensa on saanut jo koomisiakin mittasuhteita, sillä hänestä puhutaan suurin piirtein koko maapallon pelastajana. Mutta tämä tilaisuus menetettiin, koska häntä ei tajuttu valita Clintonin sijaan.

Bernie Sanders on mies.

103-vuotiaan viimeinen tehtävä

Vaikka Suomi on jo saanut ensimmäisen naispresidenttinsä, eivät naiset ja miehet aina ole samalla viivalla, vaikka niin kovasti halutaankin väittää. Jokainen tietää tarinat työpaikoilta, kun johonkin tehtävään on valittu pätevämmän naisen sijaan mies. Naisen euro on vähemmän kuin miehen euro. Jokainen, joka alkaa huudella, kuinka "Clinton ja Trump ovat yhtä huonoja vaihtoehtoja" tekee karhunpalveluksen kaikille naisille. Etenkään naisten ei pitäisi lähteä tähän.

Sanontahan kuuluu, että helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan. Se on nyt varsin ajankohtainen. Meidän naisten pitäisi sanoa kovaan ääneen, että hemmetti, tässä nyt on kaksi ehdokasta joista toinen on selvästi pätevämpi kuin toinen ja hänet pitää hommaan valita. That's it. Olemme sen velkaa kaikille naisille. 

Olemme sen velkaa myös 103-vuotiaalle Ruline Steiningerille, joka syntyi ennen kuin naisilla oli Yhdysvalloissa edes äänioikeutta. Steininger on sanonut, että hänellä on yksi tehtävä jäljellä elämässään: Hän haluaa elää niin pitkään, että saa nähdä, kuinka USA valitsee naisen presidentikseen. Steiningerin haastattelun voi lukea ja katsoa muun muassa täältä.  

Leikittelen usein ajatuksella, että Hillary Clinton olisikin mies. Mies, joka Clintonin kokemuksella kilpailisi presidenttiydestä Donald Trumpia vastaan. Kaikki puhuisivat, että on se hienoa, kun USA:lla on asettaa noin pätevä tyyppi Trumpia vastaan eikä tarvitse pelätä sitä, että Trumpista tulisi presidentti.

Mutta nyt: Molemmat ovat yhtä huonoja.

Toimittaja Erin Ruberry tiivisti eilen twiitissään tilanteen hyvin: 

Hillary is proof a woman can work hard, rise to the top of her field & still have to compete against a less qualified man for the same job.

Niinpä.

Kommentit (0)

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat