USA:n presidentinvaaleihin on aikaa tasan viikko. Tänään julkaistiin ABC:n/Washington Postin gallup, jossa Donald Trump oli mennyt Hillary Clintonin ohi. Donald Trump on siis kärjessä presidenttigallupissa, kun vaaleihin on aikaa seitsemän yötä. Ollaan tultu aika pitkälle siitä, kun Trump ilmoitti tavoittelevansa presidenttiehdokkuutta. Muistatteko te, miten reagoitte Trumpin ilmoitukseen presidenttikisasta? Itse päätin käydä läpi somehistoriaani Trumpin osalta: Kuinka kauan minäkin pidin Trumpia pelkkänä vitsinä? Muistini mukaan naureskelin, kun Trump ilmoitti presidenttiehdokkuudestaan. Joku Diili-tyyppi!

Ja toden totta. Ensimmäinen viittaus Trumpin presidenttiehdokkuuteen löytyy Facebook-fiidistäni päivämäärällä 16.kesäkuuta 2015. Se on Iltalehden uutinen siitä, että Donald Trump pyrkii USA:n presidentiksi. Olen kirjoittanut linkin yhteyteen: "Bush, Clinton ja nyt myös Donald Trump. Alkoi heti pyöriä Diilin tunnari päässä." Linkkauksellani on vaivaiset neljä tykkäystä. Ei siis minkäänlaista somepöhinää!

Seuraava Facebook-linkkaukseni Trumpista on tehty 10. elokuuta. Se on Helsingin Sanomien artikkeli otsikolla "Miljardööri ja presidenttiehdokas Donald Trump on kaikkien katkerien sankari". Ihmettelen statuksessani, että onpas hassua, kuinka Trumpin kannattajia ovat nimenomaan omaan elämäänsä katkeroituneet ihmiset. Suomessahan upporikkaita päättäjiä sanotaan helposti rötösherroiksi. Oma muuttoni Yhdysvaltoihin lähestyy: Siihen on aikaa enää muutama päivä.

20. elokuuta 2015 asun jo Miamissa. Facebook-statukseni kertoo: "Oon tuijottanut nyt pari päivää silmä kovana kaikenlaisia mielenkiintoisia presidentinvaalianalyyseja. Täytyy sanoa, että mitähän tästä tulee! Hillary Clintonin kannatus syöksyy, ja jos vaalit olisi nyt ja Clinton ja Trump vastakkain, niin Clinton saisi enää 51 prosenttia äänistä."

17. syyskuuta takana on republikaanien ensimmäinen vaaliväittely. Kirjoitan Facebookiin: "Trump vaahtosi taas muurista, jonka se rakentaa Meksikon rajalle Meksikon rahoilla ja siitä, kuinka hän tekee Yhdysvaltojen asevoimista niin suuret ja mahtavat, että kukaan ei hyökkää tänne koskaan."

Yllätyksiä, yllätyksiä

Mutta lokakuussa Trump on yllättänyt minut ilmeisesti positiivisesti republikaanien toisessa väittelyssä: "Eka kysymys oli, että mikä on suurin heikkoutesi. Trumpin vastaus: Luotan liikaa ihmisiin enkä pysty antamaan anteeksi niille, jotka minut pettävät. Mun mielestä todella yllättävä vastaus!" Muuten käsittelen statuksessani enemmän muita ehdokkaita, joita pidän todennäköisinä presidenttiehdokkaina.

Joulukuussa on ollut kolmas republikaaniväittely: "Eilen oli jälleen republikaanien vaaliväittely. Keskustelua käytiin ihan vakavissaan muun muassa siitä, pitäisikö Yhdysvaltojen alkaa tappaa ISIS-taistelijoiden lisäksi myös näiden sukulaisia. Trumpin mukaan tietysti, koska ehkä he eivät välitä itsestään, mutta perheestään saattavatkin välittää ja sitten tää ongelma ehkä ratkeaa. Jeb Bush oli viimein hyvä väittelyssä, mutta tais tulla liian myöhään. Kyllä tässä vissiin niin käy, että Trump porskuttaa kohti ehdokkuutta. Joskin toivoa herätti se, että sai eilen myös yllättävän paljon buuauksia."

Helmikuussa 2016 alan kertoa kavereilleni, että odotan vauvaa. Yksi kaveri on lähettänyt minulle viestin Whatsappissa: "Kelaa, jos teidän vauva kasvaisi Trumpin Yhdysvalloissa!"

Maaliskuussa Trumpin ehdokkuus alkaa näyttää varmalta. Kirjoitan Facebookiin: "Tällä hetkellä kansa valmistautuu siihen, että presidentiksi valitaan marraskuussa joko Trump tai Clinton."

Toukokuussa Trump on julistautunut voittajaksi: "Donald Trump sanoi eilen voittopuheessaan, että jos hänestä tulee presidentti, niin Amerikassa aletaan taas toivottaa "hyvää joulua". (Kun nyt täällä toivotetaan yleensä "happy holidays".)"

Samana päivänä: "Näin tässä tosiaan sitten kävi: Donald Trump on republikaanien presidenttiehdokas. En nyt mene sanomaan mitään "ei siitä kuitenkaan presidenttiä tule", koska olin varma, että ei hänestä tuu edes ehdokasta. Demokraattien pitäis saada nyt äkkiä ehdokas valittua, että saadaan taisto kunnolla käyntiin. Mielenkiintoinen syksy edessä. Jännä kokea se paikan päällä."

Tämä oli ensimmäinen

Mutta kaikista varhaisin mainita Donald Trumpista löytyy Facebookistani päivämäärältä 7. marraskuuta 2012. Tuolloin Barack Obama on valittu toiselle kaudelle. Kirjoitan Facebookiin: "Donald Trump ei näytä oikein sulattavan vaalitulosta." Perään olen linkannut Trumpin twiitin. Siinä hän sanoo: "We can't let this happen. We should march on Washington and stop this travesty."

Jos Clinton voittaa ensi viikolla, voi tuo twiitti olla taas hyvinkin ajankohtainen.

Kommentit (0)

Seuraa 

30-vuotias toimittaja, joka vuonna 2012 muutti miehensä työn perässä Shanghaihin ja alkoi totutella sanaan "kotirouva". Nyt asemapaikkana on Miami ja jengiin on liittynyt myös lapsi. Minkälaista suomalaisen elämä on eri puolilla palloa ja mitä siitä kaikesta pitäisi ajatella? 


mari.julku@gmail.com

Blogiarkisto

2016

Kategoriat